Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΥπερτουρισμός: Το Ντουμπρόβνικ σχεδιάζει να περιορίσει τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb
Βραχυχρόνια μίσθωση

Υπερτουρισμός: Το Ντουμπρόβνικ σχεδιάζει να περιορίσει τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb

Dubrovnik
Dubrovnik

Επιδιώκοντας την ανάκαμψη στις τουριστικές επιδόσεις του 2019, η Κροατία στοχεύει σε ισορροπημένο τουρισμό, με μέτρα περιορισμού βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στο Ντουμπρόβνικ για προστασία και διατήρηση της τοπικής κοινωνίας.

Η Κροατία επιστρέφει στις τουριστικές της επιδόσεις του 2019, χρονιά ρεκόρ. Ωστόσο, οι αρχές ποντάρουν στον «ισορροπημένο περιφερειακό τουρισμό», σύμφωνα με τη Nikolina Brnjac, υπουργό Τουρισμού και Αθλητισμού της Κροατίας. Οι αρχές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο Ντουμπρόβνικ, του οποίου η υπέροχη παλιά πόλη έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μετά τη ρύθμιση των κρουαζιέρων και την έναρξη της εκστρατείας «Σεβάστε την πόλη», το Ντουμπρόβνικ σχεδιάζει επίσης, να ρυθμίσει τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Σύμφωνα με το Reuters, το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει κανονισμό τον Απρίλιο που θα απαγορεύει τις νέες άδειες ενοικίασης στην παλιά πόλη και τα περίχωρά της.

Αυτή η απόφαση είναι μέρος της υποχρέωσης της πόλης να σεβαστεί ορισμένους κανόνες της UNESCO, δήλωσε ο δήμαρχος Mato Frankovic. «Θα προστατεύσουμε τα ιστορικά θεμέλια της πόλης και θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να ζουν και να περνούν χρόνο εκεί», τόνισε, σύμφωνα με το Reuters. Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ θέλει να σταματήσει τη δημογραφική διάβρωση που την επηρεάζει εδώ και αρκετά χρόνια. Στις μέρες μας, μόνο 1.200 άνθρωποι ζουν εκεί, τέσσερις φορές λιγότεροι από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο προορισμός, που θεωρείται μία από τις κύριες ευρωπαϊκές πόλεις θύματα του υπερτουρισμού, σκοπεύει να δημιουργήσει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ του τουρισμού και της τοπικής ζωής. Το Ντουμπρόβνικ έχει αρχίσει να αγοράζει διαμερίσματα που θα προσφέρονται σε νέες οικογένειες με 10ετή μίσθωση. Η πόλη όπου διαδραματίζονται πολλές σκηνές από τη σειρά «Game of Thrones» δεν είναι ο μόνος ευρωπαϊκός προορισμός που λαμβάνει δραστικά μέτρα για να περιορίσει την αύξηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, ή προσπαθεί να προσελκύσει νέους κατοίκους κυρίως σε εγκαταλελημμένα σπίτια.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024