Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαFerryscanner: Οι τάσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην ελληνική αγορά
Έρευνες

Ferryscanner: Οι τάσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην ελληνική αγορά

Η Ferryscanner διεξήγαγε έρευνα για τις τάσεις των ακτοπλοϊκών ταξιδιών στην Ελλάδα για το 2022.

Η Ferryscanner  διεξήγαγε έρευνα με στόχο τη μελέτη της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επιβατών για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα για το 2022. Στη μελέτη συμμετείχε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 Ελλήνων ταξιδιωτών με δημογραφική ανάλυση 56% ανδρών και 44% γυναικών. Το ηλικιακό εύρος ήταν το εξης: 29,6% ηλικίας 18-24 ετών, 21,8% ηλικίας 25-34 ετών, 22,6% ηλικίας 35-44, 18,6% ηλικίας 45-54 ετών και 7,4% άνω των 54 ετών. Προϋπόθεση για ένταξη στο δείγμα ήταν να έχουν ταξιδέψει με πλοίο τουλάχιστον μία φορά το 2022.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με τις μεθόδους κράτησης, τη συχνότητα των ταξιδιών με πλοίο και τις προτιμήσεις για τις πλατφόρμες κρατήσεων.

Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι πάνω από το ήμισυ (53%) έκλεισαν ηλεκτρονικά τα ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους για το 2022, ακολουθούμενο από περίπου το 16% όπου έκλεισαν στο λιμάνι και το 14% σε ταξιδιωτικό γραφείο ή κατάστημα ακτοπλοϊκών εταιρειών. Το 18% των συμμετεχόντων ταξίδεψε μια φορά, το 37% ταξίδεψε δύο φορές, το 24% ταξίδεψε τρεις φορές ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό, έκανε πάνω από τέσσερα ταξίδια.

Η πλειοψηφία (77%) των ακτοπλοϊκών ταξιδιών του 2022 ήταν για προσωπικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς, το 8% αποκλειστικά για επαγγελματικούς λόγους και το 14% για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Μεταξύ των ταξιδιωτών για επαγγελματικούς λόγους με πλοία, το 18% έκανε ένα ταξίδι, το 37% πραγματοποίησε δύο ταξίδια και το 22% πραγματοποίησε τρία ταξίδια το 2022, με το υπόλοιπο ποσοστό να αναφέρεται σε πάνω από τέσσερα επαγγελματικά ταξίδια. Όσο για τα προσωπικά ταξίδια, το 34% των ταξιδιωτών έκανε ένα ταξίδι, το 31% έκανε δύο ταξίδια, το 9% έκανε τρία ταξίδια και το 26% έκανε πάνω από τρία ταξίδια.

Μεταξύ εκείνων που έκαναν κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων online, το 57% έκανε κράτηση από τις ιστοσελίδες των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ενώ το 43% έκανε κράτηση από τις ιστοσελίδες των online ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Οι καλύτερες τιμές και το ευρύτερο φάσμα επιλογών ήταν οι κύριοι λόγοι που το 27% των ερωτηθέντων προτίμησαν να κάνουν κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από ένα online ταξιδιωτικό γραφείο. Η ευκολία και οι ανταγωνιστικές τιμές ήταν οι βασικοί λόγοι για την απευθείας κράτηση από τους ιστότοπους των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Όσον αφορά στον αριθμό των ιστοσελίδων που επισκέφθηκαν, το 66% των ταξιδιωτών που συμμετείχαν στην έρευνα επισκέφτηκε έναν ή δύο ιστότοπους για να κλείσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το 19% επισκέφτηκε τρεις και το υπόλοιπο 15% επισκέφτηκε τέσσερις ή πέντε ιστότοπους.

Είναι προφανές ότι το ποσοστό των online κρατήσεων αυξάνεται σταθερά και αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην επέκταση των διαδικτυακών κρατήσεων είναι η ευρεία υιοθέτηση ηλεκτρονικών εισιτηρίων από τις περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να παρέχουν ηλεκτρονικά εισιτήρια για να διευκολύνουν τους καταναλωτές. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων πραγματοποίησε πολλά ταξίδια με πλοίο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δείχνοντας ότι τα ακτοπλοϊκά ταξίδια είναι μια δημοφιλής επιλογή τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία μιας απρόσκοπτης και ευχάριστης διαδικασίας κράτησης, με ελκυστικές τιμές, άφθονες επιλογές και καλή εξυπηρέτηση πελατών για την κάλυψη των αναγκών των ταξιδιωτών στη δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη ταξιδιωτική βιομηχανία.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024