Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΠρος πώληση το αεροδρόμιο Southend Airport του Λονδίνου
Αεροδρόμια

Προς πώληση το αεροδρόμιο Southend Airport του Λονδίνου

Η Esken ιδιοκτήτης του αεροδρομιου Southend Airport του Λονδίνου, το θέτει προς πώληση καθώς προειδοποιεί για τα άσχημα οικονομικά του.

Η Esken, ιδιοκτήτρια εταιρία του αεροδρομίου Southend Airport του Λονδίνου, επιβεβαίωσε ότι το αεροδρόμιο έχει τεθεί προς πώληση καθώς σήμανε συναγερμό για τη σταθερότητα των οικονομικών του. Η εταιρεία είχε αρχικά ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2023 ότι θα διερευνούσε την πώληση του αεροδρομίου, και τελικά λίγες μέρες πριν το ανακοίνωσε. Η Esken, που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, επίσης θέτει προς πώληση τις δραστηριότητές της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και προειδοποίησε ότι “υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα σχετικά με την παραδοχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας της εταιρίας” και ότι “οι διευθυντές έχουν ασκήσει σημαντικό βαθμό επίκρισης καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο όμιλος συνεχίζει να λειτουργεί με ανησυχία.”

Οι μετοχές της Esken υποχώρησαν κατά 25% μόλις έγιναν γνωστές οι ανακοινώσεις ενώ θυμίζουμε ότι η μετοχή της υποχώρησε κατά 67% το περασμένο έτος.

Η εταιρεία, η οποία πέρυσι κανόνισε δανειακή διευκόλυνση 50 εκατομμυρίων λιρών για να διατηρήσει τα οικονομικά της σε λειτουργία, είπε ότι “κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με την αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη για κάθε βασική επιχείρηση μέσω μιας διαδικασίας πώλησης.” Στο πορτφόλιο της Esken εκτός από το αεροδρόμιο Southend, είναι και το Carlisle Lake District Airport και η επιχείρηση εμπορευματικών μεταφορών Stobart Rail.

Η Esken αγόρασε αρχικά το αεροδρόμιο Southend στις 5 Δεκεμβρίου 2008, μέσω της θυγατρικής της Stobart Airports Ltd με μια συμφωνία ύψους 21 εκατομμυρίων λιρών. Εκείνη την εποχή, η λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων του αεροδρομίου Southend του Λονδίνου ήταν 25,5 εκατομμύρια λίρες και η εξαγορά περιγράφηκε αργότερα ως «αγορά ευκαιρίας» από τον Όμιλο Stobart.

Όπως πολλές εγκαταστάσεις αεροδρομίων, η παρατεταμένη περίοδος πανδημίας του κορωνοϊού και η επακόλουθη αυστηροποίηση των ταξιδιωτικών περιορισμών επηρέασαν το αεροδρόμιο Southend. Ως αποτέλεσμα, το αεροδρόμιο άνοιξε ξανά τον τερματικό σταθμό του σε εμπορικούς επιβάτες μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Τα έσοδα του αεροδρομίου μειώθηκαν κατά 90% το 2020 και από τότε αγωνίζεται για ανάκαμψη.

Πέρυσι, ο δανεισμός των 50 εκατομμυρίων λιρών έγινε για να παραμείνει ζωντανό το συγκρότημα του αεροδρομίου, με τους μεγάλους αερομεταφορείς Ryanair και Wizzair να ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους, αφήνοντας μόνο την easyJet ως βασικό αερομεταφορέα.

Το 2022, το αεροδρόμιο είχε μόλις 90.000 εμπορικούς επιβάτες μετ’ επιστροφής, σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό ήταν μόλις το 4,4% των δύο εκατομμυρίων που είχε το 2019, όταν ήταν το 18ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024