Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ διεθνής τουρισμός σε τροχιά ανάπτυξης
Τάσεις

Ο διεθνής τουρισμός σε τροχιά ανάπτυξης

Με βάση το ρεκόρ των 467 εκατ. τουριστών που ταξίδεψαν το α΄ εξάμηνο του 2012, ο παγκόσμιος τουρισμός είναι σε θέση να επιτύχει το στόχο του ενός δισ. τουριστών μέχρι το τέλος του έτους. Από πλευράς εξερχόμενων τουριστών, η ανάπτυξη ήταν μοναδική στην Κίνα (+30%) και ακολουθούν η Ρωσία (+15%), οι ΗΠΑ (+9%), η Γερμανία (+6%) και ο Καναδάς (+6%).

Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, η διεθνής τουριστική ζήτηση εξακολουθεί να δείχνει αντοχές. Ο αριθμών των τουριστών ανά τον κόσμο αυξήθηκε κατά 5% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2012 σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους (22 εκατ. περισσότεροι). Αν και αναμένεται μια ελαφρά επιβράδυνση στην αύξηση για τους εναπομείναντες μήνες, προβλέπεται ότι οι διεθνείς αφίξεις θα φτάσουν το 1 δισ. μέχρι το τέλος του 2012.

“Εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας, ο τουρισμός είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς της οικονομίας παγκοσμίως που γνωρίζει ανάπτυξη, οδηγώντας σε οικονομική πρόοδο τόσο αναπτυσσόμενες όσο και αναπτυγμένες χώρες, και, το πιο σημαντικό, δημιουργώντας θέσεις εργασίας”, είπε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) Taleb Rifai, “ανοίγοντας” το Διεθνές Τουριστικό Οικονομικό Φόρουμ στο Μακάο.

“Καθώς πλησιάζουμε το ορόσημο του ενός δισεκατομμυρίου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο τουριστικός τομέας υποστηρίζεται από τις κατάλληλες εθνικές στρατηγικές και ότι εργαζόμαστε να μειώσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, όπως είναι η πολύπλοκη διαδικασία για την έκδοση βίζας, η αύξηση της άμεσης φορολογίας ή η περιορισμένη συνδεσιμότητα”, πρόσθεσε.

Η Ασία οδηγεί την ανάπτυξη
Οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2012. Η Ασία και ο Ειρηνικός (+8%) οδηγούν την ανάπτυξη, ενισχυμένοι από την ανάκαμψη του ιαπωνικού τουρισμού, καθώς και από τη σταθερά δυνατή παρουσία και άλλων αγορών της περιοχής. Οι προορισμοί στη νότια Ασία και στη νοτιοανατολική (+9%) έδωσαν μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως. “Αν και η Ασία επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009 εξαιτίας των ισχυρών δεσμών της με άλλες οικονομίες, η περιοχή επανήλθε γρήγορα και είναι σήμερα η πρώτη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό αντανακλάται ξεκάθαρα στην τουριστική της εικόνα”, είπε ο κ. Rifai.

Η Ευρώπη (+45%), ο προορισμός με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, εδραίωσε την ανάπτυξη ρεκόρ του 2011, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια στην Ευρωζώνη. Τα αποτελέσματα ήταν πάνω από τον τοπικό μέσο όρο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+7%) όπου πολλοί προορισμοί πέτυχαν διψήφιο νούμερο ανάπτυξης, όπως και στη Δυτική Ευρώπη (+5%). Σε αντίθεση, η ζήτηση στη στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (+1) υποχώρησε, αλλά μετά από ένα πολύ δυνατό 2011 και μερικώς εξαιτίας της ανάκαμψης προορισμών όπως η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή.

Η ανάπτυξη στην αμερικανική ήπειρο (+5%) εναρμονίζεται με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με την Κεντρική (+7%) και τη Νότια Αμερική (+6%) να πετυχαίνουν τα καλύτερα νούμερα. Στην πραγματικότητα η Νότια Αμερική έχει αναδειχθεί σε μία από τις ταχέως αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές τα τελευταία χρόνια. Προορισμοί στη Βόρεια Αμερική αναπτύχθηκαν κατά 4%, ένα σχετικά υψηλό ποσοστό, για μια ώριμα τουριστικά υπο-περιοχή, ενώ η ανάπτυξη στην Καραϊβική (+5%) παρέμεινε ανοδική, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2011.

Στην Αφρική (+7%), η επιστροφή των τουριστών στη Τυνησία αντανακλάται στα αποτελέσματα της Βόρειας Αφρικής (+11%). Παρομοίως, η ανάκαμψη της Αιγύπτου αντικαθρεφτίζεται στα αποτελέσματα της Μέσης Αναταλής (+0,7%). Οι προορισμοί στην υπο-Σαχάρια Αφρική (+6%) συνεχίζουν να δίνουν δυνατά νούμερα, ακολουθώντας τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης της περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Υγιής ζήτηση από αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες προέλευσης τουριστών
Από πλευράς εξερχόμενων τουριστών και μεταξύ των 10 πρώτων χωρών με βάση τις δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό, η ανάπτυξη ήταν μοναδική στην Κίνα (+30%) και ακολουθούν η Ρωσία (+15%), οι ΗΠΑ (+9%), η Γερμανία (+6%) και ο Καναδάς (+6%). Στην Ιαπωνία, η αύξηση κατά 8% στη δαπάνη για διακοπές εκτός της χώρας επιβεβαιώνει την ανάκαμψη αυτής της σημαντικής αγοράς. Από την άλλη μεριά η ανάπτυξη ήταν συγκριτικά αργή ή αρνητική στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024