Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Ικανοποιητική η εικόνα των αφίξεων στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου
Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

ΙΤΕΠ: Ικανοποιητική η εικόνα των αφίξεων στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου

Βασιζόμενο σε στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας για τον αριθμό αφίξεων αλλοδαπών κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ επισημαίνει σε ανακοίνωση του πως η εικόνα των αφίξεων παραμένει ικανοποιητική, αφού παρατηρείται αφενός αποκόλληση από τα επίπεδα στασιμότητας της τετραετίας 2000-2004…

Βασιζόμενο σε στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας για τον αριθμό αφίξεων αλλοδαπών κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ επισημαίνει σε ανακοίνωση του<...>πως η εικόνα των αφίξεων παραμένει ικανοποιητική, αφού παρατηρείται αφενός αποκόλληση από τα επίπεδα στασιμότητας της τετραετίας 2000-2004 και αφετέρου αναβάθμιση σε επίπεδο δυναμικής αρκετά ισχυρότερης του μέσου όρου που προβλέπει για τον παγκόσμιο τουρισμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, και ακόμη πιο ισχυρής από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Κατά την τριετία 2005-2007, πάντοτε βάσει αεροπορικών αφίξεων, η Ελλάδα πραγματοποίησε μέσο ρυθμό της τάξεως του 6%, ο οποίος προσαυξάνεται αισθητά, λόγω της υψηλής επιδόσεως των οδικώς και θαλασσίως διακινουμένων, ώστε η τελική αύξηση να κινείται εγγύτατα του 6,5%. “Ο ρυθμός αυτός, ως μέσος μακροπρόθεσμος, είναι αναμφίβολα ικανοποιητικός, στον βαθμό που και οι εισπράξεις συναλλάγματος συμπορεύονται” κατά το ΙΤΕΠ.

Η επίδοση του Αυγούστου εμφανίζεται διακριτά ενισχυμένη έναντι του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές αφίξεις στην εκτός περιοχής Πρωτευούσης χώρα αυξήθηκαν κατά 4,3% έναντι 3,4% το μήνα Ιούλιο. Για το οκτάμηνο η σχέση παραμένει κατ’ ουσίαν αμετάβλητη.

Η περιφερειακή εικόνα παραμένει ίδια, με χαρακτηριστικό τον έντονο διπολισμό, που παρατηρείται μεταξύ της περιοχής της πρωτεύουσας, πρωτίστως, και της Λοιπής Χώρας. Η Αθήνα έχει ανακτήσει και υπερβεί σημαντικά μερίδιό της στην χώρα, το οποίο μέχρι και τους ολυμπιακούς αγώνες διολίσθαινε σταθερώς. Σήμερα, σε όρους αφίξεων, οι επισκέπτες της Αθήνας ισούνται με το 1/3 του συνόλου, ή το 50% των εκτός Αθηνών αφίξεων.

Όπως τονίζει το ΙΤΕΠ, οι εξελίξεις, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν δικαιολογούν ανησυχία, ωστόσο, προβληματίζουν λόγω:

  1. του έντονου διπολικού χαρακτήρα που βαθμιαίως προσλαμβάνουν,
  2. της διακριτής εξασθενήσεως της δυναμικής κατεξοχήν τουριστικών περιοχών, όπως είναι η Δωδεκάνησος, η Κρήτη και τα νησιά του Ιουνίου, και
  3. της σοβαρής υστερήσεως των συναλλαγματικών εισπράξεων έναντι του ρυθμού των αφίξεων.

Το τελευταίο ωστόσο, σημειώνει, είναι συνολικώς και το σοβαρότερο πρόβλημα, σε ό,τι και αν οφείλεται (μείωση αριθμού διανυκτερεύσεων ανά άφιξη, υπερπροσφορά καταλυμάτων που πιέζουν τις τιμές, ο απηνής ανταγωνισμός που ασκείται από χώρες που προσφέρουν τουριστικό προϊόν παρεμφερές προς το ελληνικό και απολαμβάνουν το πλεονέκτημα του φθηνού δολαρίου, διεύρυνση της υιοθετήσεως της πολιτικής “all inclusive” κ.ο.κ.), και χρήζει διερευνήσεως. Βεβαίως, το υπαρκτό πρόβλημα των χρονικών υστερήσεων ενδέχεται να εξηγεί την ανωτέρω διάσταση μεταξύ ρυθμού μεταβολής αφίξεων-εισπράξεων. Ωστόσο, κατά την πρόσφατη τριετία η υστέρηση ήταν παρούσα και στα τρία ετήσια στοιχεία, κατά δε την τρέχουσα περίοδο φαίνεται να επιδεινώνεται.

Ρυθμός Μεταβολής
Τουριστικού Συναλλάγματος και Αφίξεων

 

2005

2006

2007(Επτάμηνο)

Τουριστικό Συνάλλαγμα

4,7

5,1

2,5

Αφίξεις

9,5

8,8

6,5 – 7,5

Πατήστε για μεγέθυνση

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024