Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως διαμορφώθηκαν στο -20% σε σύγκριση με το 2020, μια σαφής βελτίωση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του έτους (-54%). Στην Ευρώπη οι αφίξεις ήταν μόλις 8% χαμηλότερες από την ίδια περίοδο του 2020, ωστόσο είναι ακόμη κατά 69% χαμηλότερες από το 2019.
Μετά από ένα αδύναμο α’ εξάμηνο 2021, ο διεθνής τουρισμός ανέκαμψε κατά τη θερινή περίοδο του Βορείου Ημισφαιρίου, ενισχύοντας τα αποτελέσματα το γ΄ τρίμηνο του έτους, ειδικά στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του UNWTO, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις (διανυκτερεύοντες επισκέπτες) αυξήθηκαν κατά 58% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Ωστόσο, παρέμειναν 64% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η Ευρώπη κατέγραψε τις καλύτερες σχετικές επιδόσεις το γ’ τρίμηνο, με τις διεθνείς αφίξεις 53% μειωμένες στο ίδιο τρίμηνο του 2019. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις ήταν στο -63% σε σύγκριση με το 2019, τα καλύτερα μηνιαία αποτελέσματα από την αρχή της πανδημίας.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως διαμορφώθηκαν στο -20% σε σύγκριση με το 2020, μια σαφής βελτίωση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους (-54%). Ωστόσο, οι συνολικές αφίξεις εξακολουθούν να είναι 76% χαμηλότερες από τα προ-πανδημικά επίπεδα, με άνισες επιδόσεις μεταξύ των περιοχών του κόσμου. Σε ορισμένες υποπεριοχές (Νότια και Μεσόγειος Ευρώπη, Καραϊβική, Βόρεια και Κεντρική Αμερική) οι αφίξεις στην πραγματικότητα αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2020 τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Ορισμένα νησιά στην Καραϊβική και τη Νότια Ασία, μαζί με μερικούς μικρούς προορισμούς στη Νότια και τη Μεσόγειο Ευρώπη σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις τους το γ’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, με τις αφίξεις να πλησιάζουν ή μερικές φορές να ξεπερνούν τα προ-πανδημικά επίπεδα.
Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Τα δεδομένα για το γ’ τρίμηνο του 2021 είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, οι αφίξεις εξακολουθούν να είναι κατά 76% χαμηλότερες από τα προ-πανδημικά επίπεδα και τα αποτελέσματα στις διάφορες παγκόσμιες περιοχές παραμένουν άνισα”. “Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κρουσμάτων και της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων”, πρόσθεσε “δεν μπορούμε να αφήσουμε την επιφυλακή μας και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ίση πρόσβαση στους εμβολιασμούς, να συντονίσουμε τις ταξιδιωτικές διαδικασίες, να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού για να διευκολύνουμε την κινητικότητα και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κλάδο”.
Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται στην αυξημένη εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών εν μέσω της ταχείας προόδου στους εμβολιασμούς και της χαλάρωσης των περιορισμών εισόδου σε πολλούς προορισμούς. Στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Οιστοποιητικό COVID βοήθησε στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απελευθερώνοντας τη μεγάλη ζήτηση, μετά από πολλούς μήνες περιορισμένων ταξιδιών. Οι αφίξεις ήταν μόλις 8% χαμηλότερες από την ίδια περίοδο του 2020, ωστόσο εξακολουθούν να είναι 69% χαμηλότερες από το 2019. Η Αμερική κατέγραψε τα ισχυρότερα εισερχόμενα αποτελέσματα το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 1% σε σύγκριση με το 2020, αλλά ακόμα 65% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η Καραϊβική κατέγραψε τα ισχυρότερα αποτελέσματα ανά υποπεριφέρεια, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 55% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, αν και ακόμα 38% κάτω από το 2019.
Αργός και ανομοιόμορφος ο ρυθμός ανάκαμψης
Παρά τη βελτίωση που παρατηρήθηκε το γ’ τρίμηνο του έτους, ο ρυθμός ανάκαμψης παραμένει άνισος ανά τις διάφορες περιοχές του κόσμου. Αυτό οφείλεται σε διάφορους βαθμούς περιορισμών κινητικότητας, ποσοστών εμβολιασμού και εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών. Ενώ η Ευρώπη (-53%) και η Αμερική (-60%) παρουσίασαν σχετική βελτίωση κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, οι αφίξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό μειώθηκαν κατά 95% σε σύγκριση με το 2019, καθώς πολλοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί για τα μη ουσιώδη ταξίδια. Η Αφρική και η Μέση Ανατολή κατέγραψαν πτώση 74% και 81% αντίστοιχα το γ’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 2019. Μεταξύ των μεγαλύτερων προορισμών, η Κροατία (-19%), το Μεξικό (-20%) και η Τουρκία (-35%) είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2021, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες.
Σταδιακή βελτίωση των εσόδων και των τουριστικών δαπανών
Τα στοιχεία για τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις δείχνουν παρόμοια βελτίωση το γ’ τρίμηνο του 2021. Το Μεξικό κατέγραψε τα ίδια κέρδη με το 2019, ενώ η Τουρκία (-20%), η Γαλλία (-27%) και η Γερμανία (-37%) σημείωσαν συγκριτικά μικρότερη πτώση σε σχέση με νωρίτερα φέτος. Στα εξερχόμενα ταξίδια, τα αποτελέσματα ήταν επίσης μετρίως καλύτερα, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αναφέρουν -28% και -33% αντίστοιχα στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες κατά το γ’ τρίμηνο.
Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, τα άνισα ποσοστά εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο και τα νέα στελέχη του COVID-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ήδη αργή και εύθραυστη ανάκαμψη. Η οικονομική πίεση που προκαλείται από την πανδημία θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τη ζήτηση για ταξίδια, η οποία επιδεινώθηκε από την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να παραμείνουν 70-75% κάτω από τα επίπεδα του 2019, το 2021, παρόμοια μείωση όπως το 2020. Η τουριστική οικονομία θα συνεχίσει έτσι να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Το άμεσο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τουρισμού θα μπορούσε να χάσει άλλα 2 τρισ. δολ., ίδια με το 2020, ενώ οι εξαγωγές από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα 700-800 εκατ. δολ., σημαντικά κάτω από τα 1,7 τρισ. δολ. που καταγράφηκαν το 2019.
Η ασφαλής επανέναρξη του διεθνούς τουρισμού θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συντονισμένη ανταπόκριση μεταξύ των χωρών, όσον αφορά στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα εναρμονισμένα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής και την αποτελεσματική επικοινωνία για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές.