Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςHandelsblatt: “Ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια των επισκεπτών στην Ελλάδα;”
Τουρισμός και απασχόληση

Handelsblatt: “Ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια των επισκεπτών στην Ελλάδα;”

taverna

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα.

Καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό αριθμό περίπου 33 εκατ. διεθνών επισκεπτών το προηγούμενο έτος, η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο για ένα ακόμα ρεκόρ τουριστικής ροής το 2024, με τις κρατήσεις να αναφέρονται ήδη υψηλότερες κατά 10% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ωστόσο, η ανταπόκριση του Gerd Höhler, δημοσιογράφου της οικονομικής Handelsblatt από την Αθήνα, επισημαίνει μια δυσκολία: “Ποιος όμως θα στρώσει τα κρεβάτια των επισκεπτών;” Η ανησυχία αυτή ανακύπτει στο πλαίσιο περισσότερων από 53.000 κενών θέσεων εργασίας στον ξενοδοχειακό τομέα το 2023, ένα πρόβλημα που προβλέπεται να ενταθεί τη φετινή χρονιά.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα εντεινόμενο πρόβλημα ελλείψεως εργατικού δυναμικού, ένα φαινόμενο που δεν περιορίζεται μόνο στον τουριστικό τομέα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός και ο αγροτικός, με τις κενές θέσεις εργασίας να φθάνουν τις περίπου 400.000. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατάσταση που, σύμφωνα με τον Höhler, εξηγείται από τις προκλήσεις που επέφερε η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τα δημογραφικά ζητήματα, με περίπου 600.000 κυρίως νέους Έλληνες να έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια και μια αναμενόμενη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά μισό εκατομμύριο άτομα έως το 2040. “Παρ’όλο που ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει καταστήσει το δημογραφικό ζήτημα προτεραιότητα, με κυβερνητικά προγράμματα και επιδόματα να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να αργήσουν να γίνουν αισθητές, αφήνοντας τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις στο άμεσο μέλλον” σημειώνει ο Γερμανός ανταποκριτής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024