Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςSkyscanner: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί είναι στις πρώτες προτιμήσεις για το 2024
Τάσεις

Skyscanner: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί είναι στις πρώτες προτιμήσεις για το 2024

Skyscanner

Η Αθήνα βρίσκεται 5η στην πρώτη 10άδα των προτιμήσεων των Ασιατών ταξιδιτιών (APAC), με τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις χώρες της κατάταξης (+11,2%) σε σχέση με πέρυσι, σημάδι που δείχνει ότι οι Ασιάτες ταξιδιώτες επιστρέφουν.

Η γνωστή μηχανή αναζήτησης Skyscanner, δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση Horizons, τονίζοντας πληροφορίες για τα παράθυρα κρατήσεων, τις επιλογές προορισμών και τους ανερχόμενους προορισμούς στις περιοχές EMEA, AMER και APAC.

Η ανάλυση βασίζεται στα μελλοντικά δεδομένα Travel Insight της Skyscanner, συγκρίνοντας τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών και τις τάσεις αναζήτησης σε ετήσια βάση.

“Hot” η Ελλάδα

Στη λίστα με τους δέκα κορυφαίους προορισμούς για τους ταξιδιώτες από ΕΜΕΑ, φιγουράρουν η Ζάκυνθος (5η), η Μύκονος (6η), το Ηράκλειο (7η) και η Κέρκυρα (8η), με μέσο όρο ημερών ταξιδιού 6-7 μέρες.

Η Αθήνα βρίσκεται επίσης στην 10άδα (στη 10η θέση) των κορυφαίων προτιμήσεων των Αμερικανών ταξιδιωτών διεθνώς, με μέσο όρο ταξιδιού 12,5 μέρες.

Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται και στην πρώτη 10άδα των προτιμήσεων των Ασιατών ταξιδιτιών (APAC), στην 5η θέση με μέσο όρο ταξιδιού 15,2 μέρες. Μάλιστα εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις χώρες της κατάταξης, με +11,2% σε σχέση με πέρυσι, σημάδι που δείχνει ότι οι Ασιάτες ταξιδιώτες επιστρέφουν.

Ο Zeynep Mutlu Bigalı, επικεφαλής του Destination Partnerships, είπε: “Οι τελευταίες μας πληροφορίες στο Horizon αποκαλύπτουν ένα ταξιδιωτικό τοπίο που είναι και οικείο και εξελισσόμενο. Ενώ η παραδοσιακή εποχικότητα επιστρέφει και οι δημοφιλείς προορισμοί παραμένουν σε ζήτηση, οι ταξιδιώτες αναζητούν επίσης αξία και εξερευνούν επιλογές πιο κοντά στο σπίτι. Σε όλες τις πλατφόρμες της Skyscanner έχουμε δει απίστευτη ζήτηση στην αρχή του έτους και αναμένουμε ότι αυτή θα συνεχιστεί, καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι, ειδικά σε περιοχές όπως η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και η Βόρεια Ασία”.

Τα “παράθυρα” κρατήσεων αντικατοπτρίζουν την εμπιστοσύνη για τον προγραμματισμό εκ των προτέρων

Σε γενικές γραμμές, οι ταξιδιώτες σχεδιάζουν περαιτέρω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην παραδοσιακή εποχικότητα το 2024.

  • EMEA: Οι ταξιδιώτες στην EMEA επιδεικνύουν ισχυρή εμπιστοσύνη, με αυξήσεις στα ταξίδια που έχουν κλείσει εκ των προτέρων (μεγαλύτερο μερίδιο των “παραθύρων” κράτησης 60-89 ημερών και 90+ ημερών).
  • AMER: Αυξήσεις στο μερίδιο της μεγαλύτερης περιόδου κράτησης (90+ ημέρες), αντιπροσωπεύοντας πλέον το 1/3 της ζήτησης.
  • APAC: Μεγαλύτερη κατανομή των “παραθύρων” κρατήσεων σε σύγκριση με άλλες περιοχές, αλλά συνολική αύξηση στις κρατήσεις σε διάστημα 30 ημερών (συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 2% στο τμήμα 90+ ημερών).
Οι επιλογές προορισμού τονίζουν τις τοπικές προτιμήσεις
  • EMEA: Ένα σημαντικό 53% των ταξιδιωτών στην EMEA επιλέγει να εξερευνήσει την Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Νοτιοανατολική Ασία βλέπει επίσης μια αύξηση στη δημοτικότητα, υποδηλώνοντας μια τάση τόσο προς την εγγύτητα όσο και την προσιτή τιμή.
  • AMER: Με μια ποικιλία προορισμών, οι ταξιδιώτες του AMER δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη Νότια Αμερική και τη Βόρεια Ασία, παράλληλα με τα παραδοσιακά αγαπημένα στην Ευρώπη, υποδεικνύοντας μια στροφή προς νέες εμπειρίες και αξία το 2024.
  • APAC: Οι ταξιδιώτες του APAC στρέφουν την εστίασή τους σε ενδοπεριφερειακούς προορισμούς, με αξιοσημείωτη μείωση στα ταξίδια στην Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό αντανακλά την προτίμηση για πιο σύντομες, πιο φιλικές προς τον προϋπολογισμό διακοπές.
Μικρότερη διάρκεια ταξιδιού σε κορυφαίους προορισμούς

Σε όλες τις περιοχές, η μέση διάρκεια ταξιδιών είναι ελαφρώς μειωμένη ή σταθερή από έτος σε έτος για την πλειοψηφία των δημοφιλών προορισμών.

  • EMEA: Οι ισπανικοί και οι ελληνικοί προορισμοί κυριαρχούν στους πιο δημοφιλείς προορισμούς που αναζητούνται στο Skyscanner, με την Μπανγκόκ, τη Νέα Υόρκη και το Σίδνεϊ επίσης δημοφιλή για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.
  • AMER: Οι παγκόσμιοι προορισμοί έχουν τις περισσότερες αναζητήσεις, με το “Everywhere” να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενο από το Τόκιο και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το San Carlos de Bariloche στην Αργεντινή και το Ορλάντο της Φλόριντα είναι επίσης δημοφιλείς επιλογές στην περιοχή.
  • APAC: Οι γνωστοί ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί προορισμοί είναι οι πιο δημοφιλείς, με την Αθήνα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στη διάρκεια ταξιδιού. Το “Everywhere” βρίσκεται επίσης σε υψηλή θέση και το Τόκιο είναι ο μόνος προορισμός με μονοψήφια διάρκεια ταξιδιού.
Ποιοι είναι οι προορισμοί σε άνοδο

Οι προορισμοί με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε όγκο αναζητήσεων από έτος σε έτος αντικατοπτρίζουν έναν συνδυασμό της επιθυμίας να εξερευνήσετε νέα μέρη, καθώς και εκείνων με νέες συνδέσεις διαδρομών.

  • EMEA: Βικτώρια (Καναδάς), Μαρμαγκάο (Ινδία), Πόλη του Παναμά, Bol (Κροατία), Πρίστινα (Κοσσυφοπέδιο) και η Λαμπεντούζα της Ιταλίας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του όγκου αναζητήσεων με ταξιδιώτες στην EMEA
  • AMER: Για τους ταξιδιώτες AMER, το San Carlos de Bariloche, το Τόκιο, η Μαδρίτη και το Ορλάντο παρουσιάζουν τάση παράλληλα με το Medellin της Κολομβίας. Άγιος Δομίνικος, Δομινικανή Δημοκρατία; Ushuaia, Αργεντινή; Πόρτο Σεγκούρο, Βραζιλία; Σαντιάγο, Χιλή; και Τύνιδα, Τυνησία.
  • APAC: Το Νέο Δελχί, η Ινδία και η Σαγκάη της Κίνας σημειώνουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μεταξύ των ταξιδιωτών της APAC, ενώ η Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Ντουμπρόβνικ, Κροατία; και η Βικτώρια του Καναδά είναι επίσης trends. Το Pangkalan Bun, Ινδονησία είναι ο μόνος δημοφιλής προορισμός με αύξηση στη μέση διάρκεια ταξιδιού.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024