Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκή Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια αφιερωμένη στα θύματα-πεζούς σε αστικές περιοχές
Οδικές μεταφορές

Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια αφιερωμένη στα θύματα-πεζούς σε αστικές περιοχές

Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια αφιερωμένη ειδικά στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων με θύματα πεζούς στις αστικές περιοχές.

Η χθεσινή Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής στην Παγκόσμια Εβδομάδα για την Οδική Ασφάλεια που καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αφιερωμένη εφέτος στην “οδική ασφάλεια των πεζών”. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Siim Kallas, αρμόδιος για τις μεταφορές, εγκαινίασε τη διάσκεψη “Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια”, την οποία θα ακολουθήσουν δημόσιες εκδηλώσεις επίδειξης της οδικής ασφάλειας και “μακρύς σύντομος περίπατος” στις Βρυξέλλες.

Ο Siim Kallas, δήλωσε τα εξής: “Η ΕΕ έχει να επιδείξει εξαιρετικό ιστορικό οδικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά ακόμη και ένας θάνατος από τροχαίο πρέπει να αποφεύγεται. Οι πεζοί και οι ποδηλάτες αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στις αστικές περιοχές. Και οι εν λόγω κίνδυνοι πιθανότατα θα αυξηθούν αντί να μειωθούν, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου όγκου της κυκλοφορίας στις διογκούμενες πόλεις μας. Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα προορατικά, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Οδική Ασφάλεια και της Παγκόσμιας Εβδομάδας για την Οδική Ασφάλεια που καθιέρωσε ο ΟΗΕ”.

Στους ευρωπαϊκούς δρόμους σκοτώνονται κάθε έτος 30 000 άνθρωποι (28.000 το 2012), εκ των οποίων 21% είναι κατά μέσον όρο πεζοί, 7% ποδηλάτες και 18% μοτοσικλετιστές ή μοτοποδηλάτες. Σε τροχαία δυστυχήματα εντός αστικών περιοχών οφείλεται το 70 % των θανάτων πεζών. Υπάρχει λόγος ανησυχίας διότι, την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των πεζών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα δεν μειώθηκε όσο ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου των θανατηφόρων ατυχημάτων σε αστικές περιοχές εμπλέκεται πεζός ή ποδηλάτης.

Στους κινδύνους για τους πεζούς και τους ποδηλάτες σε αστικές περιοχές συγκαταλέγονται η έλλειψη χωριστών λωρίδων, η υψηλή ταχύτητα των οχημάτων και η επικίνδυνη συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου. Η ευθύνη είναι επιμερισμένη: η οδική ασφάλεια είναι θέμα συνετής συμπεριφοράς και σεβασμού από όλους, πεζούς, ποδηλάτες, οδηγούς αυτοκινήτων.

Η Επιτροπή εκπονεί διάφορα μέτρα που αφορούν ειδικά την ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών των οδών και την οδική ασφάλεια σε αστικές περιοχές. Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγονται:

  • Οι νέοι κανόνες που προτείνει η ΕΕ για το σχεδιασμό των θαλάμων φορτηγών, οι οποίοι προβλέπουν, μεταξύ άλλων, βελτίωση του οπτικού πεδίου του οδηγού, σχήμα εκτροπής και ζώνη συρρίκνωσης στο εμπρόσθιο τμήμα του θαλάμου, που θα συμβάλλουν να σώζεται κάθε έτος η ζωή 300 έως 500 ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, όπως είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες
  • Η επικείμενη δέσμη για την αστική κινητικότητα, με διατάξεις για τον προγραμματισμό ασφαλών και βιώσιμων αστικών μεταφορών
  • Η πρωτοβουλία CIVITAS, με βάση την οποία δοκιμάζονται σε πόλεις καινοτόμα μέτρα για πιο βιώσιμη αστική κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών
  • Εργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών και των συστημάτων ασφάλειας εντός των οχημάτων, λόγου χάρη συστήματα ανίχνευσης πεζών/πέδησης έκτακτης ανάγκης
  • Η νέα πρωτοβουλία σχετικά με τους σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα
  •  Δράσεις ευαισθητοποίησης, π.χ. με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των πεζών παρέχονται στο ετήσιο φυλλάδιο με πίνακα αποτελεσμάτων για την οδική ασφάλεια, το οποίο παρέχει λεπτομερέστερα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την οδική ασφάλεια για το 2011.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023