Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΚαλλιόπη Βέττα: Εκτός χρηματοδότησης η πλειονότητα των ΜμΕ τουριστικών καταλυμάτων
Αντιπολίτευση

Καλλιόπη Βέττα: Εκτός χρηματοδότησης η πλειονότητα των ΜμΕ τουριστικών καταλυμάτων

Η Βουλευτής Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό μικρών τουριστικών καταλυμάτων από χρηματοδοτήσεις, ζητώντας επανεξέταση των όρων και την ενίσχυση του κλάδου.

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, με θέμα «Εκτός χρηματοδότησης η πλειονότητα των ΜμΕ τουριστικών καταλυμάτων» .

Στην ερώτηση καταγράφεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφήνει συστηματικά εκτός προγραμμάτων χρηματοδότησης τα τουριστικά καταλύματα μικρών κατηγοριών, αποκλείοντας αυτά από την δυνατότητα για ποιοτική, τεχνολογική και ενεργειακή αναβάθμισή τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που το χρηματοδοτικό πρόγραμμα τα περιλαμβάνει στους δυνητικούς δικαιούχους, οι προϋποθέσεις που τίθενται για την επιδότηση είναι τέτοιες που την καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη.

Ειδικά στην περίπτωση των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, τα κριτήρια που απαιτούνται, όπως ελάχιστος αριθμός προσώπων που εργάστηκαν στην επιχείρηση με σχέση μισθωτής εργασίας για το έτος που εξετάζεται κάθε φορά και ο κύκλος εργασιών, τα θέτουν αυτομάτως εκτός επιδότησης.

Στην ίδια μοίρα αποκλεισμού βρίσκονται και τα ξενοδοχεία μικρότερων κατηγοριών (1*, 2* & 3*) που μαζί με τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής φιλοξενίας και συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία και απασχόληση.

Αυτές λοιπόν είναι οι επιχειρήσεις που αποκλείει η κυβέρνηση από ευκαιρίες και χρηματοδοτικά εργαλεία, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι είναι ξεκάθαρη πολιτική της επιλογή ο αποκλεισμός των ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, στα οποία που έχουν πρόσβαση μόνο το 3,8% και το 6,5% των επιχειρήσεων, αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να εγκύψουν στα προβλήματα των επιχειρηματιών του κλάδου και να επανεξετάσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις των συγκεκριμένων δράσεων, ώστε να καταφέρουν τα  ξενοδοχειακά καταλύματα μικρών κατηγοριών να εναρμονιστούν με τις ανάγκες της εποχής για να είναι βιώσιμα;
  2. Προτίθενται να προβούν στην ενίσχυση των ΜμΕ κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων που λυγίζουν κάτω από το βάρος του ενεργειακού κόστους με σχετικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και επιδότησης θέρμανσης, πετρελαίου και άλλων πηγών ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε προορισμού, όπως των ορεινών, και με ποια προγράμματα;
  3. Προτίθενται να διορθώσουν «τις αστοχίες» που υφίστανται αναφορικά με τα κριτήρια επιδοτήσεων, λαμβάνοντας επιτέλους υπόψη τη φύση της τουριστικής δραστηριότητας και τον τρόπο λειτουργίας των μικρών τουριστικών καταλυμάτων;
  4. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία εiναι ήδη διαθέσιμα για την στήριξη των μικρών κατηγοριών ΜμΕ τουριστικών καταλυμάτων;
  5. Ποιες πρωτοβουλίες έχει ή σκοπεύει να αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα;
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024