Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΜπάχαλο με τα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων, μεγάλη ζημιά για τον τουρισμό
Δυσφήμηση για τη χώρα

Μπάχαλο με τα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων, μεγάλη ζημιά για τον τουρισμό

Βασιλική Β’, Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων φωτογραφία Ηρακλής Μήλας

Με ΦΕΚ λίγες μέρες πριν φτάσει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Καβάλα, κλείνει ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αφήνοντας απέξω χιλιάδες τουρίστες που είχαν προγραμματίσει επίσκεψη.

Ένα γνωστό πρόβλημα, αυτό της ανακοίνωσης των θερινών και χειμερινών ωραρίων των αρχαιολογικών χώρων την τελευταία στιγμή, βγήκε στο φως αυτές τις μέρες.

Με έκπληξη είδαμε το ΦΕΚ της 24/3/23 πως οι Φίλιπποι (και άλλα μέρη) θα είναι τελείως κλειστά τις Τρίτες για όλο το καλοκαίρι! Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις ήδη προγραμματισμένες επισκέψεις στους χώρων στα γκρουπ τουριστών όπως για παράδειγμα αυτό που αναφέρει η κ. Έφη Καλαμπουκίδου, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών, ότι από την αύριο Τρίτη φτάνει στη Καβάλα το 1ο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν, ενώ τις Τρίτες έχει προγραμματιστεί επίσκεψη από πολλά και διάφορα θρησκευτικά πολυήμερα τουρ, αλλά και σχολεία, και βέβαια από διάφορα τουριστικά γραφεία που “έκαναν το λάθος” και προγραμμάτισαν μήνες πριν να πάνε στους Φιλίππους ημέρα Τρίτη και φυσικά η μέρα δεν μπορεί να αλλάξει ούτε από το πλοίο, ούτε στα πολυήμερα.

Να θυμίσουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς μας όλο το χρόνο και μνημείο της UNESCO.

Ήδη έχουν κινητοποιηθεί τα σωματεία ξεναγών, αλλά και τουριστικοί πράκτορες που έχουν στείλει επιστολές προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τους Βουλευτές Ν. Καβάλας, το Υπουργείο Πολιτισμού, το  Υπουργείο Τουρισμού, τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, το Δήμαρχο Καβάλας, τον ΕΟΤ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας,α το Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας, τον Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου, και τον Σύνδεσμος Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, HATTA, αναλύοντας γιατί αυτή η απόφαση είναι επιζήμια για τον τουρισμό.

Παραθέτουμε την επιστολή:

Έπειτα από την κρίση που είχαμε βιώσει στον τομέα της κρουαζιέρας από το 2016 και για μια τριετία, όπου οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων είχαν σχεδόν μηδενιστεί στο λιμάνι της Καβάλας, ως επαγγελματίες του τουρισμού, τα τουριστικά γραφεία καταβάλλαμε τεράστια προσπάθεια να επανακάμψει αυτός ο τομέας. Το αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο μας δικαίωσε, με αποκορύφωμα τη φετινή σαιζόν να έχουμε επιβεβαιωμένες 44 αφίξεις στο λιμάνι της Καβάλας, εκ των οποίων αρκετές είναι ημέρα Τρίτη.

Η πορεία των πλοίων, καθώς και τα προγράμματα των εκδρομών που διατίθενται στους επιβαίνοντες, επιβεβαιώνονται στις εταιρίες το λιγότερο ένα χρόνο πριν από την άφιξη στο λιμάνι. Το εκδρομικό πρόγραμμα που είναι υψηλότερο στις προτιμήσεις των επισκεπτών, είναι το πιο γνωστό μνημείο της περιοχής μας, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων. Οι κρατήσεις που έχουνε ήδη οι εταιρίες, για την περίοδο Απρίλιο – Νοέμβριο 2023 για τον χώρο, είναι περίπου 400 επισκέπτες σε κάθε άφιξη πλοίου, δηλαδή περίπου 18000 επισκέπτες .

Πρόσφατα, έχουν γίνει ενέργειες από φορείς της περιοχής, για περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής των αφίξεων στο νομό μας, γεγονός το οποίο μας ενθάρρυνε. Η κίνηση, να παραμένει κλειστός κάθε Τρίτη, ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ακυρώνει κάθε προσπάθεια που έχει γίνει και δυστυχώς τα θετικά αποτελέσματα δεν θα έχουν συνέχεια.

Καμία εταιρία δεν θα δεχθεί να ακυρώσει κρατήσεις εκδρομών των πελατών της, τις οποίες έχει διαφημίσει και διαθέσει προς πώληση ένα χρόνο πριν και αν αναγκαστεί να το κάνει, το γεγονός θα αποτελέσει πλήρη δυσφήμιση για την περιοχή μας και τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές.

Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί διαφήμιση για την περιοχή μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνει κλειστός!

Δεν υπάρχει δικαιολογία να ανακοινώνεται μια τέτοια απόφαση πέντε ημέρες πριν τη πρώτη άφιξη κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Καβάλας η οποία είναι 04.04.2023 ημέρα Τρίτη.

Ζητούμαι την άμεση διόρθωση του ωραρίου λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων.

Σε μια περιοχή όπου ο Τουρισμός αποτελεί στήριγμα της οικονομίας, πρέπει να γίνονται ενέργειες προς την ενίσχυσή του και όχι προς την υποβάθμιση και δυσφήμισή του

Σε αναμονή των ΑΜΕΣΑ δικών σας ενεργειών.

Προσωρινή ανάκληση της υπόθεσης

Τελικά μετά την έντονη κινητοποίησή, ανακλήθηκε προσωρινώς η απόφαση. Συγκεκριμένα την Τρίτη 4 Απριλίου και την Τρίτη 11 Απριλίου οι πύλες του αρχαιολογικού χώρου θα παραμείνουν ανοιχτές.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΦΕΚ
Summer-times-for museums
Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023
18/09/2023
15/09/2023