Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΑυθαίρετη δόμηση: Ποιοι οι στόχοι της κυβέρνησης – Ο ρόλος της Α.Ι.
Νομοθεσία

Αυθαίρετη δόμηση: Ποιοι οι στόχοι της κυβέρνησης – Ο ρόλος της Α.Ι.

skylakakis

Οι ορθολογικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, έρχονται να δώσουν λύσεις στις νομικές ασάφειες, σημειώνει ο υπουργός, με στόχο να διασφαλίσουν πως ό,τι οικοδομηθεί στο μεσοδιάστημα θα γίνει με τρόπο αποδεκτό και από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε ειδησεογραφικά Μέσα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε τις βασικές αρχές και τους στόχους της προτεινόμενης μεταβατικής νομοθεσίας για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Ανακοίνωσε ότι οι σχετικές διατάξεις θα υποβληθούν σε δημόσια διαβούλευση στο εγγύς μέλλον, σηματοδοτώντας μια σημαντική βήμα προς την ενίσχυση του πολεοδομικού σχεδιασμού και τη διαφύλαξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ της προστασίας του πολεοδομικού σχεδιασμού και του δικαιώματος για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία της νέας ρύθμισης. Υπογράμμισε ότι οι νέες διατάξεις θα επιβάλλουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση, διασφαλίζοντας την ασφάλεια δικαίου και την ιδιοκτησιακή ισορροπία.

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε την κριτική που έχει ασκηθεί εναντίον της προτεινόμενης ρύθμισης από διάφορους τομείς, πριν ακόμη το σχετικό νομοσχέδιο να ανακοινωθεί επισήμως. Επισήμανε τη σημασία της υπομονής και της αναμονής για την επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου πριν από τη διατύπωση κριτικής, τονίζοντας την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ανάλυση των διατάξεων.

POMIDA

“Το νoμοσχέδιο για την πολεοδομική μεταρρύθμιση θα είναι ορθολογικό πολεοδομικά και περιβαλλοντικά και θα έχει το μέγιστο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, με την ελάχιστη επιβάρυνση από πλευράς απαξίωσης των περιουσιακών στοιχείων”, είπε ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο 41ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

“Προσπαθώ να καταλάβω τί είδους διάλογο θα κάνουμε σε αυτήν την κοινωνία, όταν δεν έχουν την υπομονή και την αυτοσυγκράτηση άπαντες, να περιμένουν το νομοσχέδιο να βγει σε διαβούλευση, για να εκφέρουν τις απόψεις τους επί συγκεκριμένων διατάξεων” σημείωσε και πρόσθεσε: “Μηχανικοί, δήμαρχοι, συμβολαιογράφοι, κ.ά. διαμαρτύρονται για τους νέους περιορισμούς, λέγοντας ότι δε θα επιτρέψουμε τη δόμηση στο 80% των γηπέδων της εκτός σχεδίου. Περιβαλλοντολόγοι διαμαρτύρονται ότι επεκτείνουμε την εκτός σχεδίου δόμηση παντού. Δεν γίνεται να έχουν και οι δύο πλευρές δίκιο. Το αντίθετο συμβαίνει. Προσωπικά λέω, πως έχουν άδικο και οι δύο πλευρές για έναν απλό λόγο, γιατί σπεύδουν να σχολιάσουν κάτι που δεν ξέρουν… Ένα νομοσχέδιο, ιδίως ένα τόσο σύνθετο νομοσχέδιο, πρέπει να το δεις στην ολότητά του και μετά να το σχολιάσεις”.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση αποτελεί μέρος της πολεοδομικής πρακτικής στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και δεν έχει κριθεί ποτέ αντισυνταγματική στο σύνολό της. Η εν λόγω προσέγγιση αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια για την εξισορρόπηση μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας, με την προοπτική της ενίσχυσης της νομικής σαφήνειας και της πολεοδομικής οργάνωσης στο πλαίσιο των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που προωθούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και η A.Ι. “επιστρατεύεται” για το εντοπισμό αυθαιρέτων

Σε πρόσφατη συνέντευκή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε: “Η ψηφιοποίηση των δεδομένων στο Κτηματολόγιο με αφορμή και τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης, τα νέα ψηφιακά αντίγραφα των συμβολαίων θα συμβάλλει στο να μην χρειάζεται το ανθρώπινο μάτι να ‘κουμπώσει’ στις ιδιοκτησίες και να δει αν κάποια πέφτει πάνω σε μια άλλη, αλλά όλο αυτό να γίνεται με έναν ψηφιακό τρόπο πολύ γρήγορα.

Dimitris Papastergiou

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που έρχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην ουσία θα χρησιμοποιήσουμε την δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να σκανάρουμε, να δημιουργήσουμε ψηφιακά δίδυμα των περιοχών και να συγκρίνουμε τις άδειες που έχουν εκδοθεί. Είναι πολύ χρήσιμο για περιπτώσεις αναδασωτέων εκτάσεων, παραλιών. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή και θα λειτουργήσει του χρόνου το καλοκαίρι. Αφουγκραζόμενοι την αγωνία των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, σκανάρουμε τις φωτογραφίες (θα έχουμε πιο συχνές, πυκνές και ακριβείς πληροφορίες με μια φορά την βδομάδα τουλάχιστον) και με Τεχνητή Νοημοσύνη ελέγχουμε ποιος είναι ο χώρος που επίσημα νοικιάστηκε, ποιος χώρος καταλαμβάνεται και πολύ εύκολα πλέον μπορούμε να δούμε τις αυθαιρεσίες και να ειδοποιήσουμε τις Αρχές να κάνουν τους ελέγχους που πρέπει”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024