Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟλ. Αναστασοπούλου: «Ολοκληρώνεται ένας πολύ δημιουργικός κύκλος μεταρρυθμίσεων και επιτυχών δράσεων»
Τουριστική πολιτική

Ολ. Αναστασοπούλου: «Ολοκληρώνεται ένας πολύ δημιουργικός κύκλος μεταρρυθμίσεων και επιτυχών δράσεων»

«Το σύνολο των ενεργειών μας, οι οποίες συντέλεσαν στην σημαντική πρόοδο μεγάλου αριθμού projects τουριστικών λιμένων παράλληλα με τις προαναφερθείσες νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των τουριστικών λιμένων» σημειώνει η πρώην γενική γραμματέας.

Η κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, με την αποχώρησή της από τη θέση της γενικής γραμματέως στοΥπουργείο Τουρισμού, έκανε μια ανακεφαλαίωση του έργου και της παρουσίας της στο υπουργείο, τονίζοντας ότι οι δράσεις επικεντρώθηκαν σε: α) στη βελτίωση των υποδομών για τους τουριστικούς λιμένες-μαρίνες και β) στη νέα στρατηγική μάρκετινγκ που θέτει τον θαλάσσιο τουρισμό στην κορυφή των προτεραιοτήτων.

«Ολοκληρώνεται ένας πολύ δημιουργικός κύκλος μεταρρυθμίσεων και επιτυχών δράσεων για έμενα, καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τη θέση της γενικής γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, μέσω μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με τον υπουργό, κ. Βασίλη Κικίλια και την υφυπουργό, κα Σοφία Ζαχαράκη:

  • Επεκτείναμε την τουριστική περίοδο δίνοντας μεγάλη έμφαση στην διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος με την υπέρβαση του κλασικού μοντέλου “θάλασσα και ήλιος”, προωθώντας παράλληλα τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανάκαμψη τουριστικά σε όλη την Ευρώπη.
  • Επικεντρώσαμε τις δράσεις του υπουργείου σε δύο επίπεδα: (α) στη βελτίωση των Υποδομών για τους Τουριστικούς Λιμένες-Μαρίνες, καθώς και (β) στη νέα Στρατηγική Μάρκετινγκ που θέτει τον θαλάσσιο τουρισμό στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι, λοιπόν, διότι επί των ημερών μας, καταφέραμε αρκετά», αναφέρει.

«Συγκεκριμένα (α) προχωρήσαμε τις διαδικασίες για 27 τουριστικούς λιμένες μέσα σε 12 μήνες. Μεταξύ αυτών, σημαντικές μαρίνες όπως η Μαρίνα Ρόδου, η Μαρίνα Αλίμου, η Μαρίνα Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα, όπου κατόπιν της αδειοδότησής του, εγκαινιάσαμε με τον υπουργό Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια τον Αύγουστο του 2022. Συνολικά εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε περισσότερους από 60 τουριστικούς λιμένες κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

Επιπροσθέτως, υπήρξε ενεργός συμμετοχή της γενικής γραμματέως, της διοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου με παρεμβάσεις και εισηγήσεις για τους λιμένες που εξετάστηκαν σε όλες τις μηνιαίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

  • Παράλληλα (β) επιταχύναμε και απλοποιήσαμε τις διαδικασίες των τουριστικών επενδύσεων με την ενίσχυση ή και τροποποίηση όπου κρίθηκε απαραίτητο του νομοθετικού πλαισίου.

Ειδικότερα, στοχεύοντας, στην εξασφάλιση συνθηκών για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ανά τη χώρα ειδικών τουριστικών υποδομών και λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη του Έργου “Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, αλλά και τις διατάξεις του Ν. 4442/16 για την επιτάχυνση αδειοδότησης επιχειρήσεων, απλοποιήσαμε και βελτιστοποιήσαμε το πλαίσιο δημιουργίας και λειτουργίας τουριστικών λιμένων.

H ψήφιση τον Απρίλιο του 2022 του σχετικού θεσμικού πλαισίου είχε ως επίκεντρο το να επιταχυνθούν σημαντικά οι σχετικές διαδικασίες χωροθέτησης, παραχώρησης και αδειοδότησης με τελικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στον τομέα των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού.

Μεταξύ άλλων προωθήθηκαν οι παρακάτω αλλαγές στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε ήδη ως Ν. 4926/22:

1) Απλοποίηση αδειοδότησης (μετάβαση σε καθεστώς έγκρισης λειτουργίας νόμου 4442/2016)
2) Θέσπιση διαδικασίας νομιμοποίησης για υφιστάμενες τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις
3) Δυνατότητα αύξησης υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης εντός των χωροθετημένων τουριστικών λιμένων με το Ν. 2160/1993.

Επίσης σε μια περαιτέρω εξέλιξη με την ψήφιση τον Σεπτέμβριο του 2022 και δημοσίευση του Ν. 4974/2022 προστέθηκαν νέες βελτιώσεις.

Το σύνολο των ενεργειών μας, οι οποίες συντέλεσαν στην σημαντική πρόοδο μεγάλου αριθμού projects τουριστικών λιμένων παράλληλα με τις προαναφερθείσες νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των τουριστικών λιμένων.

Υλοποιήσαμε έτσι την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα αναφορικά με την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού της πατρίδας μας.

  • Προχωρήσαμε σε μια ιστορική για την παροικία της Αυστραλίας πρωτοβουλία, αφού με το Ν. 5039/3-4-2023, ο οποίος έχει άμεση ισχύ από τη δημοσίευσή του, θέσαμε σε επαναλειτουργία το Γραφείο του ΕΟΤ στην Αυστραλία, καθώς καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια για την επανασύσταση του σε συνεργασία με το γραφείο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Στέλιο Κουτνατζή, έχοντας συνεχώς και τη σημαντική συμβολή του Πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη με την παραχώρηση του κατάλληλου χώρου στον ΕΟΤ, στο 15ωροφο κτίριο στο κέντρο της Μελβούρνης όπου στεγάζονται ελληνικές υπηρεσίες, σχολεία κ.τλ.
  • Πετύχαμε πλήρως τον στόχο η Ελλάδα να εκλεγεί πρώτη στη θέση της Αντιπροεδρίας της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ- UNWTO) με 27 ψήφους, έναντι 24 ψήφων της δεύτερης Ουγγαρίας, στην 68η Συνόδο της στη Σόφια, ενώ προδρεύσαμε των εργασιών της και απευθύναμε στους συνέδρους από τις 39 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες το Communications of the Chair. Επίσης, με πρωτοβουλίες μας έγινε ομόφωνα αποδεκτή η “Ατζέντα για την Ευρώπη” (Agenda for Europe) που είχε προταθεί ως δέσμη κατευθυντήριων αρχών από την Ελληνική Προεδρία κατά την 66η Σύνοδο και εκκρεμούσε έκτοτε.
  • Γνωστοποιήσαμε ότι πάνω από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα, μέσω της δράσης “Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020”, γίνονται προσβάσιμες για όλους, καθώς η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Τουρισμού, δημιούργησε την ιστοσελίδα accessiblebeaches.gr, μέσω της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και να επιλέξουν κάποια από τις προσβάσιμες παραλίες της χώρας. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν λογαριασμοί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter και Youtube), καθώς και videos που βρίσκονται αναρτημένα στο κανάλι youtube του έργου.

Στο κλείσιμο αυτού του κύκλου δε θα μπορούσα παρά να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, την προαναφερθείσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του τουρισμού και τους συνδέσμους των τουριστικών επιχειρήσεων για την αγαστή συνεργασία και φυσικά όλες και όλους τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Τουρισμού για την πολύτιμη αρωγή τους».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024