Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΣΥΡΙΖΑ: “Η κυβερνητική αδιαφορία φέρνει απώλεια σημαντικών εσόδων για τους παραλιμένιους Δήμους”
Λιμένες

ΣΥΡΙΖΑ: “Η κυβερνητική αδιαφορία φέρνει απώλεια σημαντικών εσόδων για τους παραλιμένιους Δήμους”

Volos
Το λιμάνι του Βόλου

Η παράλειψη της καταβολής στους Δήμους των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας των ποσών που αφορούν στα αντισταθμιστικά οφέλη για την επιβάρυνση που υφίστανται οι Δήμοι από τη λειτουργία των λιμένων φαίνεται να έχει προκαλέσει σημαντική οικονομική απώλεια, που εκτιμάται να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, σημειώνει ο κ. Αλέξανδρος Αλωνίτης.

Σε κοινό τους δελτίο Τύπου, ο βουλευτής Κέρκυρας και τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, κ. Αλέξανδρος –Χρήστος Αυλωνίτης και το Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ τονίζουν ότι η κυβέρνηση επικαλείται την πανδημία για να δικαιολογήσει την μη έκδοση των ΚΥΑ για τα αντισταθμιστικά οφέλη στους Δήμους των 10 περιφερειακών λιμένων της χώρας.

“Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και Οικονομικών, παραβαίνοντας τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις τους, αδράνησαν επί μια ολόκληρη  τετραετία με αποτέλεσμα να μην καταβληθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στους Δήμους των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας τα ποσά που αφορούν τα αντισταθμιστικά οφέλη για την επιβάρυνση που υφίστανται οι Δήμοι από την λειτουργία των λιμένων”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

“Στις 16 /11/23 σε Ερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, Αλέξανδρου –Χρήστου Αυλωνίτη, με συνυπογραφή 14 ακόμα βουλευτών, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για το σοβαρό οικονομικό ζήτημα που αφορά την απόδοση στους Δήμους ανταποδοτικού τέλους ως αντισταθμιστικού ωφελήματος από τη λιμενική και εμπορευματική δραστηριότητα των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε., έλαβε στις 8/12 μια έωλη και αβάσιμη απάντηση που δεν αντέχει σε καμιά σοβαρή κριτική.

Έχουν περάσει 3 χρόνια από την πανδημία και ακόμα στα υπουργεία επικαλούνται σαν δικαιολογία, τον covid, για την επί της ουσίας άρνηση έκδοσης των ΚΥΑ για τον καθορισμό των ποσών που όφειλε να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στους Δήμους που έχουν τις εγκαταστάσεις τους οι Οργανισμοί Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας με αφετηρία το έτος 2019 και για κάθε ένα από τα έτη 2020, 2021,2022.

Σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων λειτουργούσαν ολόκληρη την τετραετία 2020 2023 και βεβαίως μπορούσαν να συντάξουν τις απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, να φροντίσουν για την υπογραφή τους και να τις στείλουν στο ΦΕΚ για δημοσίευση”.

Και ο κ. Αυλωνίτης καταλήγει: “Η παράλειψη αυτή των υποχρεώσεων των υπουργείων που θεσπίσθηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (παρ. 3 του άρθρου 5 του ν.4597/2019 (Α΄35) έχει έντονο αρνητικό οικονομικό αποτύπωμα στα έσοδα των Δήμων των 10 περιφερειακών λιμένων που στερήθηκαν πολύτιμους οικονομικούς πόρους οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, κυρίως μάλιστα στις πόλεις του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης που επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες .

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση αθετεί τις θεσμικές υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες, αφού το ίδιο γίνεται και με την καθυστερημένη καταβολή πληρωμής των νησιωτών για το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κλείνει το έτος 2023 και ανακοινώθηκε ότι θα εξοφληθούν τα οφειλόμενα για το έτος 2022 .

Ο λαός μας λέει ότι ‘όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει'”.

Η Ερώτηση του βουλευτή κ. Αλωνίτη

erotisi Avloniti

Η Απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

apantisi ypourgeiou naftilias

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024