Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνεδριακοί ΧώροιΣε ενάμιση χρόνο ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής για το συνεδριακό κέντρο της Αθήνας

Σε ενάμιση χρόνο ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής για το συνεδριακό κέντρο της Αθήνας

Με αντικείμενο της σύμπραξη για την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου του TAE KWON DO στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Φαλήρου και συγκεκριμένα του εσωτερικού του χώρου, για τη δημιουργία διεθνούς συνεδριακού κέντρου, συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή των ΣΔΙΤ…

Με αντικείμενο της σύμπραξη για την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου του TAE KWON DO στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Φαλήρου και συγκεκριμένα<...>του εσωτερικού του χώρου, για τη δημιουργία διεθνούς συνεδριακού κέντρου, συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή των ΣΔΙΤ. O ιδιωτικός φορέας, που θα επιλεγεί κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, θα αναλάβει και την παροχή όλων των αναγκαίων υπηρεσιών συντήρησης και εν γένει τεχνικής διαχείρισης για είκοσι πέντε (25) έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκμετάλλευση και λειτουργία του συνεδριακού κέντρου δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας σύμπραξης. Η απόφαση για τον τρόπο εκμετάλλευσης και λειτουργίας του συνεδριακού κέντρου θα ληφθεί άμεσα, όπως θα ξεκινήσουν άμεσα και οι διαδικασίες για την επιλογή του φορέα εκμετάλλευσης (operator) και θα εξελιχθούν παράλληλα με τις διαδικασίες επιλογής του ιδιωτικού φορέα της παρούσας σύμπραξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι από την υπογραφή της σύμπραξης μέχρι και την έναρξη των εργασιών μεσολαβεί ένα διάστημα περίπου ενάμιση έτους. Στέλεχος του υπουργείου οικονομικών παρατηρεί όμως ότι ο χρόνος αυτός “κερδίζεται” από την κατασκευή καθώς ο ανάδοχος δεν εισπράττει χρήματα μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο και για τον λόγο αυτό η κατασκευή τελειώνει πολύ γρήγορα χωρίς φυσικά να γίνονται “εκπτώσεις” στο έργο.

Το νέο συνεδριακό κέντρο θα έχει συνολική επιφάνεια 28.000 τ.μ. σε τρία επίπεδα και θα παρέχει τη δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων διοργανώσεων, όπως διεθνείς συνελεύσεις, συνέδρια, διασκέψεις, επιχειρηματικά σεμινάρια και ημερίδες. Ειδικότερα θα αποτελείται από 3.000 θέσεις σε μία αίθουσα, 2 αμφιθέατρα των 450 θέσεων το καθένα, 800 θέσεις παράλληλης συνεδρίασης, αίθουσα ballroom 1200 ατόμων, χώρους υποδοχής, χώρους υγιεινής, parking, βοηθητικούς χώρους. Η δημιουργία του αποσκοπεί στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου, τη δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων με ξένους φορείς και οργανισμούς, την προβολή του επιστημονικού έργου που συντελείται στην Ελλάδα και την τοποθέτηση της Αθήνας στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού, μετά και την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκτιμάται ότι κατά το πρώτο έτος λειτουργίας τους θα φιλοξενήσει 100 περίπου εκδηλώσεις, ενώ θα ξεπεράσει τις 200 εκδηλώσεις ετησίως μετά το πέμπτο έτος λειτουργίας. Η επισκεψιμότητα υπολογίζεται σε 70.000 συνέδρους κατά το πρώτο έτος λειτουργίας και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 160.000 ετησίως μετά το πέμπτο έτος.

Με βάση τις εκτιμήσεις προσέλκυσης επισκεπτών και συνεπώς κεφαλαίων και συγκριτικά στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία, η αναμενόμενη συνολική δαπάνη επισκεπτών (εκτός συνεδρίων /εκδηλώσεων) αναμένεται ότι θα ανέλθει σε πλέον των 60 εκατ. ευρώ ανά έτος, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα έσοδα τα οποία προσδοκά το δημόσιο από την εκμετάλλευση του συνεδριακού κέντρου. Έτσι, η προτεινόμενη σύμπραξη θα λειτουργήσει ως νέα πηγή εσόδων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ευρύτερα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος ανακατασκευής και συντήρησης για 25 έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας ολυμπιακής αξιοποίησης, ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους βαριάς συντήρησης και ασφάλισης, το οποίο υπολογίζεται σε 20% επί του συνολικού προϋπολογισμού του έργου. Η αποπληρωμή του ιδιωτικού φορέα που θα επιλεγεί θα γίνεται με ετήσιες πληρωμές μετά την έναρξη της λειτουργίας του έργου. Το ύψος των πληρωμών θα εξαρτάται από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών συντήρησης, με βάση τα κριτήρια ποιότητας που θα ορισθούν εκ των προτέρων. Το οριστικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το δημόσιο θα καθορισθεί από τον διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου.

Με ανακοίνωσή της η ΕΞΑ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική και θετική την εξέλιξη αυτή και κάνει έκκληση στα Ολυμπιακά Ακίνητα για επίσπευση των διαδικασιών και παράλληλα επανεξέταση του θέματος επιλογής του operator, ώστε να συμπίπτουν ο κατασκευαστής και operator στον ίδιο φορέα για να μην υπάρχουν στο μέλλον δυσλειτουργίες στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024