Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΣε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση του κτήματος Τατοΐου
Πολιτισμός

Σε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση του κτήματος Τατοΐου

 • Από την αυτοψία της κας Λίνας Μενδώνη στο Ανάκτορο.
 • Εργασίες σε εξέλιξη στο Ανάκτορο.
 • Η Οικία Αρχικηπουρού και το Κέντρο Ενημέρωσης.
 • Ο χώρος του αναψυκτηρίου στο κτίριο Μαγειρείων
 • Ο χώρος του πωλητηρίου στο κτίριο Μαγειρείων
 • Στον χώρο συντήρησης μικροτεχνίας
 • Στον χώρο συντήρησης χαρτώου υλικού

Υλοποιούνται έξι έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021, με προϋπολογισμό 9.230.540 ευρώ και οκτώ έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 48.700.000 ευρώ.

​Mε εντατικούς ρυθμούς και εντός των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων εξελίσσεται το έργο της αποκατάστασης του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται 14 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 57.930.540 ευρώ. Συγκεκριμένα, έξι έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021, με προϋπολογισμό 9.230.540 ευρώ και οκτώ έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 48.700.000 ευρώ.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήμα. Όπως δήλωσε, «η εξέλιξη των εργασιών στο π. βασιλικό κτήμα Τατοϊου εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ εργάζεται συστηματικά, εντατικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, ώστε, το 2025 ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος να προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Ήδη, ολοκληρώθηκε, από την Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μετατροπή της “Οικίας Δασοφύλακα” σε Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού, με φυσικά και ψηφιακά εκθέματα, εντός του κτιρίου, και μακέτα του Κτήματος στον περιβάλλοντα χώρο. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για την Ιστορία του Κτήματος και τις διαφορετικές λειτουργίες που φιλοξένησε στο πέρασμα του χρόνου. Το Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου. Ολοκληρώθηκε, επίσης, η αποκατάσταση του κτιρίου των Μαγειρείων, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο, καθώς και η περιοδική έκθεση σχετικά με τις εργασίες. που εκτελούνται στο κτήμα. Η μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να εισαχθεί στο Συμβούλιο και η μελέτη αποκατάστασης του Μαυσωλείου. Τι επόμενες εβδομάδες δημοπρατούνται και τα έργα της κατασκευής των δικτύων υποδομής στο κτήμα. Τα έργα που έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξελίσσονται ομαλά με διασφαλισμένους πόρους και με απόλυτη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει».

Ποια έργα υλοποιούνται στο Τατόι
 • Από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, προχωρά η αποκατάσταση του κτιρίου του θερινού Ανακτόρου. Έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από το κτίριο. Εκτελούνται εργασίες καθαιρέσεων των επιχρισμάτων και καθαρισμού των αρμών των τοιχοποιιών, στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου. Έχει, ήδη, εγκατασταθεί ο ανάδοχος στο κτίριο του Παλαιού Βουστασίου (Στάβλου Γεωργίου Α’), το οποίο θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος των βασιλικών αμαξών. Οι εργασίες αποκατάστασής του βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο αμέσως προσεχές διάστημα δημοπρατείται και το έργο αποκατάστασης του Νέου Βουστασίου.
 • Ικανοποιητικά εξελίσσεται το έργο αναβάθμισης των Δικτύων Υποδομών Λειτουργικότητας. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται η έγκριση οριστικών μελετών για μια σειρά άλλων κτιρίων του κτήματος (Ιπποστάσιο, Καταφύγιο, Κτίριο Φρουράς Τάφων, Δασονομείο, Γαλακτοκομείο, Κτίριο Εποχικών Εργατών).
 • Από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων προχωρεί η αποκατάσταση εννέα κτιρίων: Της Οικίας Sturm, της Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκη της, της Οικία Αρχικηπουρού, του Κτιρίου Τηλεπικοινωνιών, του Συγκροτήματος Στάθμευσης 1 και 2, της Οικίας των Οδηγών 1 και 2, έπειτα από τη συμβασιοποίηση του έργου τον Φεβρουάριο τ.ε. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί εργασίες καθαρισμού και στερέωσης των τοιχοποιιών στα κτίρια του συγκροτήματος στάθμευσης, ενώ πρόδρομες εργασίες έχουν συντελεστεί και στα κτίρια της οικίας Φροντιστή και Τηλεπικοινωνιών. Εκπονήθηκε, επίσης, η μελέτη αποκατάστασης του Κτιρίου Προσωπικού.
 • Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα μουσειακής ανάδειξης επιλεγμένων ιστορικών κτιρίων. Το μουσειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει την μετατροπή τριών κτιρίων σε μουσεία (Ανάκτορο, Παλαιό και Νέο Βουστάσιο), με προοπτική άλλων δύο (Οικία Sturm και Κτίριο Τηλεπικοινωνιών). Στα πέντε αυτά κτίρια θα εκτεθούν οι άμαξες (Παλαιό Βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (Νέο Βουστάσιο), αλλά και έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του κτήματος (Βασιλική Έπαυλη, Οικία Sturm και Κτίριο Τηλεπικοινωνιών).
 • Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων εκτελεί τέσσερα έργα, στο πλαίσιο εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των αντικειμένων των Συλλογών του κτήματος. Τα δύο αφορούν στη συντήρηση του αρχειακού υλικού του Ανακτόρου και των λοιπών βοηθητικών κτιρίων και τα άλλα δύο στη συντήρηση και προετοιμασία προς έκθεση λοιπών αντικειμένων των συλλογών του κτήματος. Αναλυτικότερα, ψηφιοποιείται το αρχείο και το χαρτώο υλικό από τους χώρους του Κτήματος, ενώ προχωρεί η συντήρηση και αποκατάσταση των κινητών αντικειμένων της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και η προετοιμασία των αντικειμένων που πρόκειται να εκτεθούν.
 • Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, υλοποιούνται τα έργα Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης των Συλλογών του Κτήματος. Αποσυσκευάζονται αντικείμενα από σφραγισμένες κούτες που βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρο, φωτογραφίζονται και καταγράφονται. Στη συνέχεια τεκμηριώνονται και καταχωρούνται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων (ΟΠΣ) του ΥΠΠΟΑ. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί περισσότερα από 22.000 αντικείμενα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4000 αρχικές καταγραφές, οι οποίες ενσωματώνονται στο ΟΠΣ.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023
18/09/2023
15/09/2023