Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑναστάτωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού δημιούργησαν οι Βερμούδες

Αναστάτωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού δημιούργησαν οι Βερμούδες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΤ – ΚΙΝΑ 2003: Αναστάτωση δημιουργήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού από την αίτηση που είχαν υποβάλει από την προηγούμενη Συνέλευση στην Οσάκα- Σεούλ οι Βερμούδες για να ενταχθούν ως Συνδεδεμένα Μέλη (Associate Members) στον ΠΟΤ…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΤ – ΚΙΝΑ 2003: Αναστάτωση δημιουργήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού από την αίτηση που είχαν υποβάλει<...> από την προηγούμενη Συνέλευση στην Οσάκα- Σεούλ οι Βερμούδες για να ενταχθούν ως Συνδεδεμένα Μέλη (Associate Members) στον ΠΟΤ.

Η αίτηση των Βερμούδων είχε υποστηριχτεί από την Μεγάλη Βρετανία, όπου ανήκουν οι Βερμούδες, η οποία όμως δεν είναι μέλος του ΠΟΤ, μη αυτονομημένα εδάφη μπορούν να γίνουν συνδεδεμένα μέλη του ΠΟΤ μόνο αν προταθούν από κάποια χώρα μέλος του ΠΟΤ. Στην περίπτωση των Βερμούδων όμως η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μέλος του ΠΟΤ.

Σε άλλο άρθρο του καταστατικού επίσης αναφέρεται ότι ένα μη αυτονομημένο έδαφος μπορεί να γίνει συνδεδεμένο μέλος εάν προταθεί από χώρα που ήταν μέλος στον Οργανισμό που προϋπήρχε του ΠΟΤ και ονομαζόταν IUOTO (International Union of Official Tourist Organisations) και περιλάμβανε τους εθνικούς οργανισμούς τουρισμού κα μετεξελίχθηκε στον ΠΟΤ και μετατράπηκε σε διακυβερνητικό οργανισμό. Στην περίπτωση των Βερμούδων όμως υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες από την Ισπανία για το αν θα έπρεπε στο IUOTO να ήταν μέλος ο οργανισμός τουρισμού των Βερμούδων απευθείας και όχι της Μεγάλης Βρετανίας.

Να σημειώσουμε ότι στην κατηγορία Συνδεδεμένα Μέλη του ΠΟΤ εντάσσονται ομάδες εδαφών που δεν έχουν την ευθύνη των εξωτερικών τους σχέσεων με τη συγκατάθεση της χώρας από την οποία εξαρτώνται η οποία πρέπει να είναι μέλος του ΠΟΤ και με συναίνεση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνελεύσεως χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα το Χονγκ Κονγκ που ανήκει στην Κίνα, το Μακάο που άνηκε στην Πορτογαλία και στη συνέχεια στην Κίνα. Στην περίπτωση του Βελγίου που όσο ήταν μέλος έγινε μέλος και η Φλάντρα, όταν αυτό έπαψε να είναι μέλος η Φλάντρα παρέμεινα αλλά οι υπόλοιπες περιοχές του Βελγίου δεν έγιναν δεκτές γιατί το κράτος στο οποίο ανήκαν δεν ήταν μέλος.

Οι Ισπανοί και οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που υποστήριξαν ότι το αίτημα των Βερμούδων δεν θα πρέπει να γίνει δεκτό και ο ΠΟΤ θα πρέπει να διατηρήσει το διακυβερνητικό του χαρακτήρα. Το Παρασκήνιο της υπόθεσης δείχνει ότι οι χώρες που περιλαμβάνουν μη αυτονομημένα εδάφη φοβούνται ότι αν γίνουν δεκτά ως Συνδεδεμένα Μέλη χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα ο ρόλος του και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν, δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο “αναγνώρισης” των εδαφών αυτών, γεγονός που απασχολεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο οι οποίες δεν θα ήθελαν να δούνε την Τουρκία να υποστηρίζει την ένταξη των κατεχόμενων εδαφών στον ΠΟΤ κερδίζοντας έτσι τις εντυπώσεις για κάποιας μορφής αναγνώριση.

Μάλιστα επειδή το θέμα είχε τεθεί στη Γενική Συνέλευση από τον γενικό γραμματέα του ΠΟΤ, κ Francesco Frangialli ο οποίος υποστήριζε ότι ο ΠΟΤ έχει ανάγκη να διευρυνθεί περισσότερο και να εντάξει αγγλοσαξονικά μέλη, αλλά η ολομέλεια διαφώνησε μαζί του, ο κ Frangiali δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα σε δυο χρόνια που είναι και πάλι οι εκλογές.

Τελικά έπειτα από πρόταση της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, και του Μαρόκου δημιουργήθηκε “Ομάδα Εργασίας” η οποία ανέλαβε να επανεξετάσει τα άρθρα 6 και 7 του καταστατικού του ΠΟΤ που αναφέρονται στα Συνδεδεμένα Μέλη και να τα επαναδιατυπώσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και το θέμα να λήξει οριστικά εδώ.

Ο κ Frangialli μετά από αυτό, σε συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που πάρθηκε απόφαση δημιουργήθηκε Ομάδα Εργασίας, η οποία ήδη ξεκίνησε να συνεδριάζει κα θα λύσει αυτό το θέμα οριστικά τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την επόμενη γενική συνέλευση, ο ίδιος δεν έχει πρόβλήμα και θα επανεξετάσει το θέμα της υποψηφιότητας του στις επόμενες εκλογές. Μάλιστα, επεσήμανε, είναι πολύ ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή και θα ενημερώσει τις Βερμούδες ότι το πρόβλημα δεν αφορά τις ίδιες αλλά τις διαδικασίες λειτουργίας του ΠΟΤ οι οποίες πλέον θα εκσυγχρονιστούν. “ο ΠΟΤ χρειάζεται φρέσκες ιδέες και είναι ανοιχτός σε όλα τα επίπεδα για νέα μέλη με ξεκάθαρες προϋποθέσεις διατηρώντας πάντα τον διακυβερνητικό του χαρακτήρα”, τόνισε ο κ. Frangialli.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024