Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤο Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου στην Παγκόσμια Συνάντηση των Παρατηρητηρίων στην Μαδρίτη
Βιώσιμος τουρισμός

Το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου στην Παγκόσμια Συνάντηση των Παρατηρητηρίων στην Μαδρίτη

Η συμμετοχή του Παρατηρητηρίου Αιγαίου –που είναι το πρώτο επίσημο Παρατηρητήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην Ευρώπη- είχε ως στόχο να παρουσιάσει τα κύρια ευρήματα της πρώτης έκθεσης που κατατέθηκε τον περασμένο Γενάρη, αλλά κυρίως τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση των στόχων του.

Στις 7 και 8 Ιουνίου διοργανώθηκε στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) στη Μαδρίτη ανοιχτή διαβούλευση για τα θέματα που συνδέονται με τη μέτρηση του βιώσιμου τουρισμού στο πλαίσιο του Δικτύου των Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού με τη συμμετοχή του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου. Η συνάντηση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον καθιερωμένων, αλλά και νέων προορισμών από όλον τον κόσμο.

Η συμμετοχή του Παρατηρητηρίου Αιγαίου –που είναι το πρώτο επίσημο Παρατηρητήριο του ΠΟΤ στην Ευρώπη- είχε ως στόχο να παρουσιάσει τα κύρια ευρήματα  της πρώτης έκθεσης που κατατέθηκε τον περασμένο Γενάρη, αλλά κυρίως τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση των στόχων του.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου αναπλ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννης Σπιλάνης παρουσίασε:

  • τη μεθοδολογία πάνω στην οποία στηρίζεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου που έχει ως στόχο να δώσει δεδομένα στους φορείς λήψης αποφάσεων ώστε να υπάρχει τεκμηρίωση στην άσκηση τουριστικής πολιτικής
  • τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα του χώρου του Αιγαίου που έχει 58 διακριτούς προορισμούς,
  • τη δυσκολία της έγκαιρης συλλογής και αξιοποίησης δευτερογενών δεδομένων εξ αιτίας των καθυστερήσεων που υπάρχουν στην επεξεργασία και δημοσιοποίηση των δεδομένων αυτών από τις αρμόδιες αρχές
  • τη μεγάλη δυσκολία και το υψηλό κόστος υλοποίησης πρωτογενούς έρευνας σε τόσους προορισμούς
  • τη δυσκολία ευαισθητοποίησης των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων λήψης αποφάσεων στη παροχή των απαραίτητων για την ανάλυση δεδομένων
  • την προσπάθεια που ξεκίνησε πρόσφατα για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της μεθοδολογίας στη Σαντορίνη με συγκέντρωση και ανάλυση ερωτηματολογίων από τουρίστες, επιχειρήσεις, τοπικό πληθυσμό, με συγκέντρωση και επεξεργασία δευτερογενών δεδομένων (αφίξεων-διανυκτερεύσεων, ενέργειας, νερού, διαχείρισης αποβλήτων κ.λπ.), την επεξεργασία σχεδίου διαχείρισης του προορισμού και, τέλος, τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και Προβολής του προορισμού “Σαντορίνη”.

Τέλος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το ενδεχόμενο διοργάνωσης από τη Σαντορίνη διεθνούς συνεδρίου και συνάντησης εργασίας με θέμα την λειτουργία των Παρατηρητηρίων βιώσιμου Τουρισμού στη πράξη το 2017 που έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμιο Ετος Βιώσιμου Τουρισμού.

Στο πλαίσιο των εργασιών έγιναν συναντήσεις-συζητήσεις με εκπροσώπους άλλων προορισμών για να ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των Παρατηρητηρίων, καθώς και για μελλοντικές συνεργασίες.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/05/2023
26/05/2023
25/05/2023
24/05/2023
23/05/2023
22/05/2023