Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΔήμος Λέρου: Ανάδειξη και επανάχρηση του ξενοδοχείου Λέρος
Υποδομές

Δήμος Λέρου: Ανάδειξη και επανάχρηση του ξενοδοχείου Λέρος

Ιστορική φωτογραφία του Ξενοδοχείου Λέρος.

Το Δημοτικό Ξενοδοχείο «Λέρος» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναβιώνει ως πολιτιστικός χώρος.

Ο Δήμαρχος Λέρου  κ. Μιχάλης Κόλιας με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και το ΤΕ Δωδεκανήσου επιτεύχθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκατάσταση, ανάδειξη και επαναχρησιμοποίηση του Δημοτικού Ξενοδοχείου «Λέρος», μετά από πολυετή προσπάθεια όπου αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια και προκλήσεις, υλοποιώντας έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου για την πολιτιστική και αρχιτεκτονική ανάδειξή της μοναδικής αρχιτεκτονικής του νησιού.

Ο Δήμος, τα τελευταία χρόνια, με ίδια κεφάλαια προχώρησε στην επικαιροποίηση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης που είχαν εκπονηθεί από το δήμο παλιότερα. Επικαιροποιήθηκαν οι αρχιτεκτονικές και Η/Μ μελέτες του έργου (σχέδια και τεύχη υπολογισμών) ώστε να αποτυπώνεται η νέα χρήση του κτιρίου (πολιτιστικές χρήσεις στο ισόγειο, πωλητήριο εκμαγείων, υπαίθριος κινηματογράφος κ.λπ.) λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, ΝΟΚ, ΚΕΝΑΚ, TOTEE, και τη νομοθεσία για ΑμεΑ.

Επίσης, με την βοήθεια της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 2.197.323 ευρώ για την αποκατάσταση του ιστορικού κτίριο «Ξενοδοχείο Λέρος».

Το «Ξενοδοχείο Λέρος» ανήκει στα κτίρια του οικιστικού συνόλου του Λακκιού και έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο γιατί αποτελεί αξιόλογο δείγμα Ιταλικής αρχιτεκτονικής και της εποχής του μεσοπολέμου.

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου με σκοπό την επανάχρησή του, αποσκοπεί τόσο στη δημιουργία ενός πλήρους λειτουργικού και ενεργειακά αποδοτικού κτηρίου με πολιτιστικές χρήσεις στο ισόγειο και χρήση δημοτικού ξενώνα στον όροφο, όσο και στη γενικότερη ανάδειξή του ως μνημείο της μοναδικής αρχιτεκτονικής του νησιού. Συνεπώς, το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία δημιουργώντας οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, αναδεικνύοντας την ιστορική κληρονομιά του τόπου, προσελκύοντας καλλιτέχνες εκδηλώσεις, ενισχύοντας τον πολιτισμό, αλλά και τονώνοντας την τουριστική προσφορά της περιοχής, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες που θα ενισχύσουν την οικονομία της.

Ο Δήμαρχος Λέρου και οι συνεργάτες του αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι με το ζήλο, την εργατικότητα και το σεβασμό στην ιστορία του νησιού, κατάφεραν έχοντας έτοιμες τια απαιτούμενες μελέτες να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση μέσω ου ταμείου ανάκαμψης για την ολοκλήρωση Β’ φάσης των εργασιών, για την αποκατάσταση και όχι να προχωρήσουν σε δανεισμό επιβαρύνοντας τους συμπολίτες μας.

Ο κ. Κόλιας ευχαριστεί την Υπουργό κ. Μενδώνη, τους συνεργάτες της, το Δ/ντη ΤΥ κ. Χ.Έλληνα και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, τους μελετητές και όλους όσους συνέβαλαν στη Δημοπράτηση του έργου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
11/12/2023
08/12/2023
07/12/2023
06/12/2023
05/12/2023
04/12/2023