Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί`Αμεση επανεξέταση της διάταξης για την επιδότηση νέων ξενοδοχείων ζητά η ΕΞΑ
Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής

`Αμεση επανεξέταση της διάταξης για την επιδότηση νέων ξενοδοχείων ζητά η ΕΞΑ

Κατάπληξη, που αγγίζει τα όρια της καχυποψίας, εξέφρασε χτες με ανακοίνωση της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής για την πρόσφατη κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή της τροποποιημένης διάταξης του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004, που προβλέπει χωρίς κανένα κριτήριο ή προϋπόθεση…

Κατάπληξη, που αγγίζει τα όρια της καχυποψίας, εξέφρασε χτες με ανακοίνωση της η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής για την πρόσφατη κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή της τροποποιημένης διάταξης του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004,<...>που προβλέπει χωρίς κανένα κριτήριο ή προϋπόθεση την επιδότηση έως και 20% για την ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων στην Αττική, χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως σημειώνει, καμιά προηγούμενη διαβούλευση.

Με δεδομένο ότι η πρόθεση κάθε Αναπτυξιακού Νόμου είναι η βελτίωση του προϊόντος ή των υπηρεσιών που ενισχύει, αλλά και των όρων του ανταγωνισμού και όχι η στρέβλωση της αγοράς, η ΕΞΑ καταγγέλλει τη διάταξη αυτή ως άμεση παρέμβαση και νόθευση του ανταγωνισμού και των όρων της αγοράς σε βάρος της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας” και απαιτεί από την Πολιτεία “να προχωρήσει στην άμεση επανεξέταση του θέματος σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Ελληνικού τουρισμού στα πλαίσια ενός ουσιαστικού διαλόγου”.

Μεταξύ άλλων, η ΕΞΑ υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της τα ακόλουθα:

Στην Αθήνα ουδέποτε δόθηκαν οικονομικές ενισχύσεις για την ίδρυση ξενοδοχείων. Στην πόλη που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, δαπανήθηκαν από το 1997 έως και το 2004 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΤ, περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων, με το ποσοστό της επιχορήγησης σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά το 3% επί του συνόλου.

Τα ξενοδοχεία της Αττικής έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα το σημαντικό χρηματο-οικονομικό κόστος των επενδύσεων που πραγματοποίησαν με την προτροπή της Πολιτείας, για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μόλις φέτος η αγορά ανάσανε από πλευράς κίνησης, για πρώτη φορά μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αρνητικών αποτελεσμάτων. Συγχρόνως, οι μέσες τιμές των ξενοδοχείων παραμένουν καθηλωμένες σε σχέση με αυτές των ανταγωνιστικών μας Ευρωπαϊκών προορισμών, κατατάσσοντάς μας στην τελευταία θέση.

Σε μία τουριστική αγορά που κατά κοινή παραδοχή το σύνολο των ξενοδοχείων αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, η τροπολογία που ψηφίστηκε δεν αντιμετωπίζει κανένα από αυτά αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνει. Σήμερα κάποιοι «φωστήρες» αποφάσισαν ότι όχι μόνο υπάρχει ανάγκη νέων κλινών, αλλά ότι πρέπει και οι κλίνες αυτές να επιδοτηθούν με δημόσιο χρήμα.

Εάν το Υπουργείο Οικονομίας εκτιμάει ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, ας τα διαθέσει για τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών, από όπου άλλωστε προέρχονται και τα κυριότερα παράπονα των επισκεπτών μας”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024