Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑβραμόπουλος: Ο τουρισμός αναδεικνύεται ως πολιτική αιχμής της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας

Αβραμόπουλος: Ο τουρισμός αναδεικνύεται ως πολιτική αιχμής της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου αναπτυξιακού νόμου, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ζάππειο Μέγαρο, σχολίασε σχετικά ότι “με το νέο αναπτυξιακό νόμο συντελείται ένα αναπτυξιακό άλμα για τη χώρα μας”

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου αναπτυξιακού νόμου<...>, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ζάππειο Μέγαρο, σχολίασε σχετικά ότι “με το νέο αναπτυξιακό νόμο συντελείται ένα αναπτυξιακό άλμα για τη χώρα μας”.

Ο υπουργός δήλωσε ότι “οι θέσεις μας ανταποκρίνονται στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευέλικτου, διαφανούς, ασφαλούς, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον επενδυτή νομοθετικού πλαισίου, που να διασφαλίζει συγχρόνως την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, με ειδικό βάρος στην Περιφέρεια. Για το λόγο αυτό, η πρόβλεψη ειδικού ξεχωριστού κεφαλαίου στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τον τουρισμό είναι πρωταρχικής σημασίας”.

Ακόμα πρόσθεσε ότι “από σήμερα διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα για τον ελληνικό τουρισμό. Ένα περιβάλλον πολιτικών δράσεων και πρωτοβουλιών, με όραμα, ελπίδα και αισιοδοξία, στοχεύοντας σε μια ποιοτική επανάσταση, τα ευεργετικά αποτελέσματα της οποίας, θα είναι άμεσα ορατά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα την αναπτυξιακή της προοπτική”. “Η δική μας συμβολή στον Αναπτυξιακό Νόμο αντανακλά την πολιτική βούληση της Κυβέρνησής μας για μία νέα τουριστική πολιτική, αιχμή του δόρατος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας τα επόμενα χρόνια”, διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στρατηγικοί στόχοι του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είναι:

  • Η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος
  • Η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός του.

  • Η απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών.


Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι “για να ενισχύσουμε τη διάσταση που αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διασπορά παραγωγής του τουριστικού προϊόντος σε ολόκληρη την επικράτεια”.

1. Η Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, επιτυγχάνεται:

Με την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων


  • Βελτίωση της ποιότητας όλων των τύπων καταλυμάτων.
  • Εκσυγχρονισμός καταλυμάτων επιχορηγούμενος με 30%-40% στο σύνολο της χώρας. Στο ποσοστό αυτοπροστίθεται 5% για μονάδες υψηλής ποιότητας (4,5 αστέρων).
  • Εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων στεγαζόμενων σε διατηρητέα κτίρια επιχορηγούμενος με 30%-40%.
  • Θέσπιση κινήτρων για την απόσυρση ξενοδοχείων και λοιπών καταλυμάτων.
  • Ενίσχυση για ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των Εγκαταστάσεων Ειδικής Τουριστικής Υποδομής.

  • Ειδική διαδικασία προώθησης Σύνθετων Επενδύσεων Μεγάλης Κλίμακας ή Επενδύσεων Μείζονος Τουριστικής Σημασίας.

  • Παροχή κινήτρων σε περιοχές με αυξημένη ανεργία, που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον.

2. Η Διεύρυνση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος επιτυγχάνεται:


  • Με την απλούστευση του συστήματος βαθμολόγησης επενδύσεων εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής.

  • Με την άρση των αντικινήτρων που αποθαρρύνουν τους επενδυτές να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο.

3. Η απλούστευση και βελτίωση διαδικασιών των ιδιωτικών τουριστικών επενδύσεων επιτυγχάνεται:


  • Οι τουριστικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και υπερτοπικού χαρακτήρα θα κρίνονται ως προς την σκοπιμότητά τους από διυπουργικό όργανο.
  • Απλούστευση διαδικασιών έγκρισης μέσα στα επιτρεπόμενα από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλαίσια.


Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος συμπλήρωσε ότι “ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή, που μπορεί να συμπαρασύρει μια πληθώρα προϊόντων της πρωτογενούς και κυρίως, της δευτερογενούς παραγωγής”, τονίζοντας ότι “το ζητούμενο είναι η ποιότητα. Τελικά, αυτό που έχει αξία είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με την παράλληλη διευκόλυνση των επενδυτών, εκεί όπου οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου, που προϋποθέτουν την συναπόφαση με άλλα Υπουργεία, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες”.

Τέλος, επεσήμανε ότι “η Ελλάδα με το νόμο αυτό εισέρχεται δυναμικά στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, με κύρος, ποιότητα, ελπίδα και προοπτική και ο τουρισμός αναδεικνύεται ως πολιτική αιχμής της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας μας.

Αναλυτικότερα, τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού, είναι τα ακόλουθα:

  1. Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας τουλάχιστον τριών αστέρων (3*), πρώην Β΄ τάξης – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2.
  2. Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής λειτουργουσών ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας τουλάχιστον δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης ή ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει προσωρινά τη λειτουργία τους για πέντε έτη κατ΄ ανώτατο όριο, χωρίς στο διάστημα αυτό να έχει γίνει αλλαγή στη χρήση του κτιρίου και υπό τον όρο, ότι κατά το χρόνο της προσωρινής διακοπής της λειτουργίας τους ήταν τουλάχιστον κατηγορίας δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
  3. Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής λειτουργουσών ξενοδοχειακών μονάδων κατώτερης κατηγορίας των δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης, σε κτίρια που χαρακτηρίζονται διατηρητέα ή παραδοσιακά, εφόσον με τον εκσυγχρονισμό τους αναβαθμίζονται τουλάχιστον σε κατηγορία δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης. Επίσης εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει προσωρινά τη λειτουργία τους για πέντε έτη κατ΄ ανώτατο όριο, χωρίς στο διάστημα αυτό να έχει γίνει αλλαγή στη χρήση του κτιρίου και υπό τον όρο, ότι με τον εκσυγχρονισμό τους αναβαθμίζονται τουλάχιστον σε κατηγορία δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.

  4. Εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων που αφορά τη δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων με την προσθήκη νέων κοινόχρηστων χώρων, νέων χρήσεων επί κοινοχρήστων χώρων, πισίνων και αθλητικών εγκαταστάσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον κατηγορίας δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης, με σκοπό την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.

  5. Μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον κατηγορίας δύο αστέρων (2*), πρώην Γ΄ τάξης – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.

  6. Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής λειτουργουσών τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping) τουλάχιστον Γ΄ τάξης – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
  7. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός συνεδριακών κέντρων – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.

  8. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός χιονοδρομικών κέντρων – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
  9. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός αξιοποίησης ιαματικών πηγών – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
  10. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) για επενδυτικά σχέδια που γίνονται με πρωτοβουλία οπουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α΄) – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
  11. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γηπέδων γκολφ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
  12. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός κέντρων θαλασσοθεραπείας – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
  13. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός κέντρων τουρισμού υγείας – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
  14. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός κέντρων προπονητικού-αθλητικού τουρισμού – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
  15. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός θεματικών πάρκων, που αποτελούν οργανωμένες μορφές τουρισμού, οι οποίες διαφοροποιούν ή διευρύνουν το τουριστικό προϊόν και παρέχουν ολοκληρωμένης μορφής υποδομές και υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων κατ΄ ελάχιστον των υπηρεσιών στέγασης σίτισης, στέγασης ψυχαγωγίας και κοινωνικής μέριμνας – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1.
  16. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός αυτοκινητοδρομίων απαραίτητων για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1.

Βασικές Προτάσεις στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τον τουρισμό

ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


  1. Η ίδρυση θεματικών πάρκων με σκοπό τη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος.

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ – ΑΥΞΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ

  1. Αυξάνονται τα ποσοστά ενίσχυσης σε τουριστικές επενδύσεις π.χ. ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων στην Γ΄ ζώνη 25% και στη Δ΄ ζώνη 35%, εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων στην Γ΄ και Δ2 και Δ3 ζώνη σε 40%.
  2. Επίσης παροχή πρόσθετου ποσοστού ενίσχυσης 5% σε α) επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε Βιομηχανικές περιοχές, β) σε επενδύσεις ίδρυσης ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας 4 ή 5 αστέρων, γ) σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού ξενοδοχείων χαρακτηρισμένων ως παραδοσιακών ή διατηρητέων κλπ.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Προτείνονται ρυθμίσεις που ευνοούν επιχειρήσεις για την ενίσχυση των επενδύσεών τους π.χ. μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για την ενίσχυση εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακής μονάδας σε 5 χρόνια από τη λειτουργία της ή από τον προηγούμενο εκσυγχρονισμό.

  1. Επίσης απελευθερώνεται το ανώτατο ενισχυόμενο ύψος για τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024