Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑβραμόπουλος: Το 2005 τα πήγαμε πάρα πολύ καλά

Αβραμόπουλος: Το 2005 τα πήγαμε πάρα πολύ καλά

Το 2005 τα πήγαμε πάρα πολύ καλά δήλωσε χτες, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και ειδικότερα στους δημοσιογράφους κ.κ. Σκουρή και Χιώτη…

Το 2005 τα πήγαμε πάρα πολύ καλά δήλωσε χτες, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης,<...>κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και ειδικότερα στους δημοσιογράφους κ.κ. Σκουρή και Χιώτη.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την τουριστική κίνηση το 2005 και την λεγόμενη αύξηση, της τάξης του 16%, ο Υπουργός εξήγησε πως κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος της αύξησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε επί του θέματος:

“Αυτές είναι εκτιμήσεις. Εκτιμήσεις των γραφείων μας έξω, κάποιες άλλες εκτιμήσεις μας έρχονται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού, το οποίο έγκαιρα είχε προβλέψει 11,7%, η Τράπεζα της Ελλάδος, αξιόπιστη υπηρεσία που δίνει τα στοιχεία, μιλάει για 13%. Σημασία έχει, ότι τα πήγαμε καλά. Όταν έρθει η ώρα θα βγουν και τα επίσημα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία πάντοτε το κάνει αξιόπιστα μεν, αλλά με καθυστέρηση. Και αυτό, γιατί δεν έχουμε μηχανισμούς έγκαιρης αξιολόγησης των στοιχείων.

Και εδώ είναι ακριβώς, που πήραμε την απόφαση πριν από λίγους μήνες, να ιδρύσουμε μέσα στο ίδιο το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, μια δικιά μας Στατιστική Υπηρεσία, η οποία θα είναι On line και με τις Αεροπορικές Εταιρίες και με τους επιχειρηματίες και με τα αεροδρόμια, για να ξέρουμε κάθε στιγμή πως εξελίσσεται η κίνηση. Πάντως, είναι βέβαιο, ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να επιμείνω σε αυτό, δεν πρέπει ούτε να θριαμβολογούμε, ούτε να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν πάσχει και πρέπει όλοι να συναντιληφθούμε τις ευθύνες μας. Να νοικοκυρέψουμε αυτό τον τόπο, να διαμορφώσουμε ένα πολύ πιο σύγχρονο, ευέλικτο και φιλικό θεσμικό πλαίσιο και για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές. Και κυρίως, να αντιληφθούμε την υπόθεση του τουρισμού ως εθνική υπόθεση, αναβαθμίζοντας και την ίδια την έννοια αυτής της μεγάλης και σημαντικής βιομηχανίας, για την οικονομία, τον πολιτισμό και το κύρος της Ελλάδας”.

Αναφορικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τις τρομοκρατικές ενέργειες που σημειώθηκαν το 2005 σε γειτονικές της Ελλάδος χώρες, όπως την Τουρκία και την Αίγυπτο, σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν αυτοί οι δύο παράγοντες συνέβαλλαν στην αύξηση της φετινής τουριστικής κίνησης ο Υπουργός υπογράμμισε τα εξής:

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από μόνοι τους ήταν ένα διαφημιστικό γεγονός μεγάλης σημασίας. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Απόδειξη, ότι η Βαρκελώνη, η οποία επίσης διοργάνωσε εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, για τρία χρόνια είχε κρίση στον τουρισμό. Εδώ εμείς καταφέραμε, να αλλάξουμε το κλίμα. Μην ξεχνάτε, ότι πέρσι τέτοιον καιρό οι προβλέψεις ήταν αρνητικές και έκαναν λόγο μέχρι και για πτώση 10% στον ευρωπαϊκό τουρισμό και κατ` επέκταση στον ελληνικό. Κυρίως λοιπόν, η στοχευμένη και εκτεταμένη διαφημιστική μας καμπάνια ήταν που άλλαξε το κλίμα.

Μάλιστα στην έρευνα της ΜRB, που παρουσιάστηκε χθες, θα παρατηρήσατε, ότι στην ερώτηση προς τους ξένους επισκέπτες την ημέρα που αναχωρούσαν από την Ελλάδα, ποιο ήταν το κίνητρο που τους έφερε εδώ, μόνο ένα 0,5% επικαλέστηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κυρίως όμως, αξιοποιήθηκε το θετικό μετα-ολυμπιακό κλίμα και αυτό είναι, που πρέπει να μας κατευθύνει, όχι μονάχα για τον τουρισμό αλλά και για όλες τις πολιτικές, που ασκούμε σε διεθνές επίπεδο για τη χώρα μας. Είτε αυτό λέγεται εξωτερική πολιτική, είτε λέγεται επιχειρηματική διπλωματία, είτε οικονομική διπλωματία.

Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι, ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες μάλλον κακό μας έκαναν. Μην ξεχνάτε, ότι το πρώτο κρούσμα της Αιγύπτου, εκδηλώθηκε τέλη Ιουλίου, 29 Ιουλίου. Εμείς, ήδη είχαμε κλείσει το Καλοκαίρι από το Μάιο. Μας έκανε όμως κακό, διότι παρατηρήθηκε, ότι μετά από αυτές τις ενέργειες είχαμε για ένα δεκαήμερο, πτώση των πτήσεων προς την Ελλάδα. Ο τουρισμός είναι κλίμα, όπως και η οικονομία. Όταν κάτι συμβαίνει δεν κάθεται ο άλλος να μάθει, που και πως. Έγινε έξω από το σπίτι του, φοβάται και κλείνεται μέσα. Επηρεάζει όλο τον κόσμο. Και η γειτονιά μας ήταν αυτή που τότε υπέστη το πλήγμα, είτε λέγεται Τουρκία, είτε λέγετε Αίγυπτος. Δεν ήταν λοιπόν αυτό, που μας επηρέασε.

Αντίθετα είχαμε φροντίσει από πολύ νωρίτερα, διαμορφώνοντας μια εικόνα και αίσθηση, που είναι και πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Ήδη από τον Ιούνιο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού μας έδινε 11,7% αύξηση. Λοιπόν, δεν μας επηρέασαν όλα αυτά άμεσα αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας γενικότερα, χωρίς να επιχειρούμε να εκμεταλλευτούμε τα αδύναμα σημεία άλλων τουριστικών αγορών, είτε αυτό έχει να κάνει με φυσικά φαινόμενα, είτε με ενέργειες σαν αυτές. Πάντως το κλίμα διεθνώς επηρεάζεται και αυτό μας έχει απασχολήσει στις Διεθνείς Συναντήσεις, όλους τους παράγοντες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024