Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕφ όλης της ύλης ενημέρωσε ο υπουργός τους ανταποκριτές ξένου τύπου

Εφ όλης της ύλης ενημέρωσε ο υπουργός τους ανταποκριτές ξένου τύπου

Σε γεύμα που παρέθεσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημ. Δημήτρης αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα καίρια θέματα του τουρισμού…

Σε γεύμα που παρέθεσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά<...> σε όλα τα καίρια θέματα του τουρισμού.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός ανέφερε το θέμα της συγκατοίκησης του υπουργείου του με αυτό του Πολιτισμού, τονίζοντας ότι «το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, από το γεγονός και μόνον ότι έχουμε δώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στην πολιτική που ασκούμε, ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια πολιτική παρά το γεγονός ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε εξ αρχής και μια σειρά από τεχνικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας του ότι δεν είχαμε ακόμα εγκατασταθεί μόνιμα. Και μιας και αναφέρθηκα στην εγκατάσταση, πρέπει να σας πω ότι τώρα ναι μεν λειτουργούμε, παράγουμε πολιτική, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα -έχει ήδη ληφθεί η απόφαση- θα συγκατοικήσουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί πάντα πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η πολιτική μας για τον τουρισμό».

Κατόπιν αναφέρθηκε στις νέες αγορές όπου είπε «μόλις χτες επέστρεψα από ένα ταξίδι στα Εμιράτα, όπου έχει δημιουργηθεί μια ζώνη υψηλών δυνατοτήτων για επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες. Λίγο καιρό πριν βρέθηκα στην Aπω Ανατολή, όπου σύντομα η Ελλάδα θα είναι παρούσα τουριστικά, με τα γραφεία της στην Κίνα, στην Κορέα, στην Ιαπωνία. Με άλλα λόγια, όπως και για την οικονομία, έτσι και για τον τουρισμό, δεν θα πρέπει να έχουμε μπροστά μας προκλητικό τοπίο μονάχα την περιοχή μας ή τις παραδοσιακές μας αγορές, απέναντι στις οποίες στεκόμαστε πάντοτε με σεβασμό, αλλά τον κόσμο ολόκληρο”.

Όσο για τον συνεδριακό, και τον ιαματικό τουρισμό, και τον αγροτουρισμό ανέφερε ότι «o εκθεσιακός και συνεδριακός τουρισμός, είναι μια από τις προτεραιότητές μας και βρισκόμαστε στην τελευταία φάση επεξεργασίας του Εθνικού Γραφείου Προώθησης Συνεδριακού Τουρισμού, ένα είδος National Conversion Bureau ο οποίος θα είναι και ο εθνικός φορέας μάρκετινγκ του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού σε συνεργασία με την HELEXPO. Όπως είπα πριν δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση και προωθούμε προγράμματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας με άλλες χώρες. Δημιουργούμε παράλληλα σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών, ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης για την παραγωγή νέων στελεχών και εμπειρογνωμόνων σε θέματα τουρισμού, οι οποίοι θα πλαισιώνουν το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και βέβαια τους εποπτευόμενους φορείς». Εντός δε των προσεχών ημερών, ολοκληρώνεται και κατατίθεται στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό. Γνωρίζετε, ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 350 προορισμούς για ιαματικό τουρισμό. Ήδη ξεκίνησε και ολοκληρώνεται μέχρι τέλος του μηνός, ο νέος Οργανισμός για τον αγροτουρισμό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο αγροτουρισμός είναι μια από τις κατεξοχήν προτεραιότητες ανάμεσα στις εναλλακτικές και τις νέες μορφές τουρισμού, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τουριστική δραστηριότητα της χώρας και κυρίως να οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Για τα τουριστικά γραφεία και την κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων ο υπουργός ανέφερε ότι «Βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ταξιδιωτικά γραφεία. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην διοικητική οργανωτική υποδομή των αποστολών στην Ελλάδα. Στόχος μεταξύ των άλλων είναι και η δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα αυτοχρηματοδοτείται διαμέσου των εγγυητικών επιστολών, που καταθέτουν τα ίδια τα τουριστικά γραφεία, για την έκδοση και την ανανέωση της άδειας λειτουργίας. Την ίδια στιγμή εκπονούμε ένα νέο πρόγραμμα για την κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων. Αξίζει να σας πω, ότι έχουμε εδώ μια μοναδική πρωτοτυπία. Για να ξεμπερδεύει το κράτος στο παρελθόν με την υποχρέωσή του να καθορίζει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών αλλά και την ποιότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, έδινε το δικαίωμα στους ίδιους τους επιχειρηματίες να αυτοκαθορίζουν την κατηγορία στην οποία επέλεξαν να ανήκουν. Αναφέρομαι στα γνωστά αστέρια». Ακόμα είπε ότι «Προχωρούμε στην απλοποίηση της διαδικασίας που μέχρι στιγμής προβλέπεται για την αδειοδότηση των ξενοδοχείων, με στόχο βέβαια πάντα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας».

Τέλος, ο υπουργός είπε ότι «Μετά από πρόταση του Διοικητικού σας Συμβουλίου και στο πλαίσιο της διεθνούς προβολής του ελληνικού τουρισμού, θα συμβάλλει η Ένωση σας στη δημιουργία καταρχήν βιβλιοθήκης και κέντρου ξενόγλωσσου τουριστικού, πολιτιστικού ρεπορτάζ, που θα στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Ένωσης σας. Η χορηγία σήμερα αυτή ανακοινώνεται, είναι 43.000 ευρώ και έχει σκοπό να βοηθήσει, πρώτα απ’ όλα στη δημιουργία της βιβλιοθήκης με την ανάπτυξη και αρχειοθέτηση βιβλίων και άλλων εντύπων, με τη δημιουργία αρχείου σημαντικών άρθρων που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και νέα κείμενα, που θα συνταχθούν για διευκόλυνση των επισκεπτόμενων ξένων δημοσιογράφων και συγγραφέων. Επίσης, στη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, φωτογραφίες, βίντεο, σλάιντς. Στην υποδομή και οργάνωση για ψηφιοποίηση των φωτογραφιών και άλλων αρχείων μελών της Ένωσης Ανταποκριτών. Στη δημιουργία συστημάτων οπτικοακουστικών μέσων. Στην ανακατασκευή και βελτίωση των χώρων του πρώτου ορόφου του κτιρίου για να στεγαστεί η νέα βιβλιοθήκη αλλά και στον εξοπλισμό με νέα χρηστικά αντικείμενα».

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι από «τη δέκατη θέση, όπως προανέφερα τουριστικού προορισμού που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια, θα την ανεβάσουμε στις πρώτες θέσεις. Εμάς και το εξήγησα πριν, δεν μας ανησυχούν ούτε μας φοβίζουν οι ανταγωνισμοί, ούτε εξάλλου θεωρούμε ανταγωνιστικές τις χώρες της περιοχής μας. Επαναλαμβάνω, ο τουρισμός πέρα από μια οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, συμβάλλει στην καλύτερη γνωριμία των λαών, στην αμοιβαία κατανόηση, τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024