Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈντονη η διαμαρτυρία της ΠΟΞΕΝ για την προσφορά τουριστικού γύρου της Αθήνας από τον ΟΑΣΑ

Έντονη η διαμαρτυρία της ΠΟΞΕΝ για την προσφορά τουριστικού γύρου της Αθήνας από τον ΟΑΣΑ

Την ενόχληση της για την προσφορά τουριστικού γύρου της Αθήνας από τον ΟΑΣΑ, η οποία μάλιστα γίνεται και χωρίς τη συμβολή ενός επαγγελματία ξεναγού, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών – ΠΟΞΕΝ, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Μεταφορών…

Την ενόχληση της για την προσφορά τουριστικού γύρου της Αθήνας από τον ΟΑΣΑ, η οποία μάλιστα γίνεται και χωρίς τη συμβολή ενός επαγγελματία ξεναγού,<...>εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών – ΠΟΞΕΝ, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλη Λιάπη, ζητώντας παράλληλα την άμεση επέμβαση του και την συνδρομή του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την διευθέτηση του προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΠΟΞΕΝ αναφέρει τα ακόλουθα:

“Όπως ο κλάδος των τουριστικών πρακτορείων και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, έτσι και ο κλάδος των διπλωματούχων ξεναγών έμεινε κατάπληκτος από την ανακοίνωση και την διαφήμιση της έναρξης των τουριστικών δρομολογίων `Αξιοθέατα της Αθήνας` εκ μέρους του ΟΑΣΑ, με την άδεια του Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών. Διαβάσαμε στα έντυπα του ΟΑΣΑ, τα οποία διανέμονται σε διαφόρους δημόσιους χώρους, ότι `ο συνοδός της γραμμής θα σας ενημερώσει για τα σημεία που μπορείτε να επισκεφθείτε σε κάθε στάση του λεωφορείου`. Στον τηλεφωνικό αριθμό 185, όπου δίνονται πληροφορίες για την γραμμή του ΟΑΣΑ, οι τηλεφωνητές αναφέρουν στον ενδιαφερόμενο ότι το λεωφορείο διαθέτει ξεναγό, πληροφορία η οποία φυσικά είναι ψευδής, αφού ουδέποτε οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΑ ήρθαν σε επικοινωνία με διπλωματούχους ξεναγούς για την απασχόλησή τους σε ξενάγηση αξιοθέατων της Αθήνας.

Η ελληνική νομοθεσία περί ξεναγών (Ν.710/77, άρθ.1), αναφέρει ότι ο ξεναγός συνοδεύει και υποδεικνύει σε αλλοδαπούς και ημεδαπούς περιηγητές τα αξιοθέατα ενός τόπου, αρχαία και ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνικά έργα πάσας εποχής και επεξηγεί σ` αυτούς την σημασία, τον προορισμό τους και παρέχει γενικές πληροφορίες για την Ελλάδα. Η δε ξενάγηση επιτρέπεται μόνο κατόπιν έκδοσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από το Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης, σε αποφοίτους των Σχολών Ξεναγών του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Στο αρθ. 3 του ίδιου νόμου αναφέρεται ότι απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε ξενάγησης και η προσφορά οποιασδήποτε υπηρεσίας που εμπίπτει στον κύκλο του Αρθ. 1 υπηρεσιών, σε άτομα που δεν είναι κάτοχοι της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος διπλωματούχου ξεναγού.

Η ξενάγηση μέσα σε λεωφορείο και σε αξιοθέατα πάσης φύσεως, μουσεία, ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.λ.π. είναι η εργασία του επαγγελματία ξεναγού στην Ελλάδα, όπως και σε όλον τον κόσμο. Κατά συνέπεια για την σωστή και πλήρη περιήγηση και ενημέρωση των επισκεπτών, αλλά και την κατοχύρωση του επαγγέλματος του ξεναγού δημιουργήθηκε η σχετική νομοθεσία.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα, διότι η προσφορά τουριστικού γύρου της Αθήνας από τον ΟΑΣΑ, με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Μεταφορών αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό για την τουριστική αγορά, δηλ. τους ξεναγούς, τα τουριστικά λεωφορεία, τουριστικά πρακτορεία και τους υπαλλήλους αυτών, οι οποίοι ζουν από τα συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί σκανδαλώδη εύνοια προς όφελος του ΟΑΣΑ και εις βάρος των επαγγελματιών του τουρισμού. Η παροχή πληροφοριών και η υπόδειξη αξιοθέατων από οποιονδήποτε συνοδό – εισπράκτορα, ο οποίος βαφτίζεται `ξεναγός` αποτελεί αντιποίηση επαγγέλματος του ξεναγού.

Την στιγμή μάλιστα, που ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης έχει επανειλημμένα εξαγγείλει την προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών στην χώρα μας, αγνοείται παντελώς η πλήρης οργανωμένη περιήγηση και ξενάγηση των επισκεπτών, ο ανθρώπινος παράγοντας και η επικοινωνία με τους επισκέπτες μας, όπως αυτή προσφέρεται εδώ και πολλά χρόνια από τους επαγγελματίες του χώρου και υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες της χώρας μας σε `ξενάγηση`, με αστικό λεωφορείο είτε αυτή γίνεται από συνοδό – εισπράκτορα, είτε σε μαγνητοφωνημένη μορφή.

Ευελπιστούμε κ. Υπουργέ ότι η αδικία και η παρανομία που συντελείται εις βάρος του κλάδου μας, αλλά και πολλών άλλων επαγγελματιών θα λάβει τέλος με την παρέμβαση σας και με την συνδρομή του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024