Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΞΑ: Μειωμένες και τον Ιανουάριο οι πληρότητες των ξενοδοχείων Αττικής

ΕΞΑ: Μειωμένες και τον Ιανουάριο οι πληρότητες των ξενοδοχείων Αττικής

Η πτωτική μετα-ολυμπιακή πορεία των πληροτήτων των ξενοδοχείων της Αττικής συνεχίστηκε και τον μήνα Ιανουάριο του 2005, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ). Τα συγκριτικά στατιστικά πληροτήτων και τιμών των ξενοδοχείων, των 3 μεγαλύτερων κατηγοριών (3*, 4* και 5*), σε σχέση με τις άλλες πρωτεύουσες – προορισμούς της Ευρώπης…

Η πτωτική μετα-ολυμπιακή πορεία των πληροτήτων των ξενοδοχείων της Αττικής συνεχίστηκε και τον μήνα Ιανουάριο<...> του 2005, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ). Τα συγκριτικά στατιστικά πληροτήτων και τιμών των ξενοδοχείων, των 3 μεγαλύτερων κατηγοριών (3*, 4* και 5*), σε σχέση με τις άλλες πρωτεύουσες – προορισμούς της Ευρώπης, αντί εξομάλυνση και μείωση των διαφορών, δυστυχώς παρουσιάζουν τάση “ανοίγματος της ψαλίδας” τόσο στις πληρότητες, όσο και στις τιμές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αττική παρουσίασε κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2005 την χειρότερη Ευρωπαϊκή μέση πληρότητα 42,9%, μειωμένη κατά 8,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Η πληρότητα της Αττικής τον Ιανουάριο είναι κατά 20% χαμηλότερη του μέσου όρου των υπολοίπων Ευρωπαϊκών πόλεων (53,6%) και υπολείπεται κατά 6,3% της αμέσως υψηλότερης πληρότητας που είναι της Ρώμης, της οποίας όμως η μέση τιμή είναι 84% υψηλότερη αυτής της Αττικής.

Σε επίπεδο τιμών, κατά τα τελευταία 2 χρόνια, που υπάρχουν στοιχεία, η Αττική είναι η μόνη πρωτεύουσα, που η μέση τιμή των ξενοδοχείων της έχει πέσει κάτω από τα 100 ευρώ, δηλ. 99,53 ευρώ. Αυτό συνιστά ένα κατόρθωμα αποκλειστικά Ελληνικό, επισημαίνει η ΕΞΑ. Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει η Ένωση ότι η μέση Ευρωπαϊκή τιμή δωματίου ανέρχεται σε 139,63 ευρώ, δηλαδή 40% παραπάνω από την τιμή των ξενοδοχείων της Αττικής.

Στο επίπεδο δε του σημαντικού και κρισιμότατου, για την βιωσιμότητα των Αθηναϊκών ξενοδοχείων, δείκτη του RevPar, η σύγκριση είναι απογοητευτική. Ο σημαντικός αυτός δείκτης, που παρουσιάζει το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο τον Ιανουάριο ήταν 42,7 ευρώ. Η υστέρηση της Αθήνας από το αντίστοιχο Μέσο Όρο των Ευρωπαϊκών πόλεων είναι της τάξεως του 77% (Μ.Ο. 75,61 ευρώ), γεγονός, που καταδεικνύει ότι τα ξενοδοχεία της Αττικής λειτουργούν, ως συνολικό προϊόν, με σημαντική λειτουργική ζημία. Ακόμη, και η περσινή ουραγός της Ευρώπης η Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζει εφέτος RevPar υψηλότερο κατά 42% αυτού της Αττικής.

Τα οικονομικά δεδομένα, που αφορούν στην λειτουργία των ξενοδοχείων της Αττικής τους πρώτους 5 μετα-ολυμπιακούς μήνες είναι απογοητευτικά. “Το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής, αναφέρει η ΕΞΑ, “κατά κοινή και αντικειμενική ομολογία είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, αλλά κρίνοντας από τα παραπάνω αποτελέσματα, αυτό το γεγονός από μόνο του δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την επιβίωση του κλάδου”.

“Για να μην οδηγηθούμε στην απαξίωση αυτού του δυναμικού και για να έχουμε την δυνατότητα εξασφάλισης του πολύ καλού λειτουργικού επιπέδου και διατήρησης των υψηλών παρεχομένων υπηρεσιών, των ξενοδοχείων της Αττικής είναι απαραίτητη και επιτακτική η συνέργια και δραστηριοποίηση της πολιτείας, τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΞΑ. “Η δραστηριοποίηση αυτή πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, ώστε να εξαλειφθούν όλα αυτά τα αντικίνητρα που λειτουργούν ως `βαρίδια` στην ανάπτυξη του τουρισμού της Αττικής” προσθέτει η ΕΞΑ, ενώ τονίζει ότι “απαιτούνται πέραν από τις όποιες ενέργειες μακροχρόνιου ορίζοντα και άλλες άμεσης απόδοσης και διορθωτικού χαρακτήρα, πριν η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη”.

Κλείνοντας την ανακοίνωση της, η Ένωση απηύθυνε έκκληση προς όλους τους τουριστικούς και κυβερνητικούς φορείς, “να υπάρξει μια επιτάχυνση των διαδικασιών και διαβουλεύσεων για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων και δυσλειτουργιών”. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι “θέματα, όπως της προβολής και προώθησης της Αττικής, του ύψους των τελών αεροδρομίου, της οργάνωσης του τουριστικού προϊόντος, της διευθέτησης των μετα-ολυμπιακών χρήσεων των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ώστε να μπορούμε να αισιοδοξούμε για την αποκόμιση των ωφελειών της μετα-ολυμπιακής περιόδου. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μια επανάληψη της αποτυχίας εκμετάλλευσης των ωφελειών σαν αυτής της προ-ολυμπιακής περιόδου. Πιστεύουμε δε, όπως και ο ίδιος ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ Δ. Αβραμόπουλος έχει αναφέρει, ότι η τουριστική ανάπτυξη της Αττικής μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μοντέλο και τον προθάλαμο ανάπτυξης και της υπολοίπου χώρας”.


*πηγή : JBR Horwarth Hellas

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024