Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚινδύνους, αλλά και ευκαιρίες, παρουσιάζει η Οδηγία 2004/0001 της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες, παρουσιάζει η Οδηγία 2004/0001 της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τις θέσεις της παρουσίασε η ΠΟΕΤ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, σχετικά με την Οδηγία 2004/0001 (COD) που αναφέρεται στις υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά…

Τις θέσεις της παρουσίασε η ΠΟΕΤ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, σχετικά με την Οδηγία<...> 2004/0001 (COD) που αναφέρεται στις υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις της ΠΟΕΤ είναι:

  • Εκτιμούμε ότι η εν λόγω πρόταση Οδηγίας παρουσιάζει κινδύνους αλλά -κάτω από προϋποθέσεις- και ευκαιρίες για τον κλάδο μας, των τουριστικών Γραφείων.
  • Οι κίνδυνοι εντοπίζονται στον μικρομεσαίο χαρακτήρα των τουριστικών γραφείων της χώρας μας, τα οποία, υπό τις παρούσες συνθήκες, δύσκολα θα μπορέσουν να αντέξουν στον ανταγωνισμό, παρά το γεγονός ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα της πρότασης είναι η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των ΜΜΕ.
  • Είναι γνωστό ότι ο τουρισμός έχει την ιδιαιτερότητα να αγοράζεται από τον αποδέκτη της υπηρεσίας πολύ πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού, επομένως πρέπει να είναι αυξημένα τα προληπτικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών. Αν ισχύσει ως έχει η πρόταση, εκτιμούμε ότι θα πολλαπλασιασθεί ο αριθμός των συμβάντων εξαπάτησης των καταναλωτών, αφού θα είναι πρακτικά δύσκολο να ελεγχθεί έγκαιρα η φερεγγυότητα ενός τουριστικού γραφείου, που επιχειρεί εκτός της χώρας προέλευσής του, χωρίς να υπάγεται και στο Δίκαιο και έλεγχο της χώρας που ασκεί την δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε, ως λύση στο σοβαρό πρόβλημα, την παρέκκλιση εφαρμογής της Οδηγίας, για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων.
  • Προτείνουμε, επίσης, την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος των υπηρεσιών στον τουρισμό με εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν μεγάλο αριθμό ΜΜΕ, ιδιαίτερα των μεσογειακών.
  • Εκτιμούμε, ότι είναι να αναγκαίο να παρακολουθήσει η χώρα μας στενά τις προτάσεις των άλλων χωρών για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων γιατί θεωρούμε ότι είναι δυνατόν ορισμένες παρεκκλίσεις ή εξαιρέσεις να θέλουν να περιορίσουν την πιθανή δραστηριοποίηση των τουριστικών γραφείων των χωρών της Μεσογείου στις μεγάλες αγορές-πηγές του εξερχόμενου τουρισμού της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
  • Με δεδομένες τις συνεχείς πτωχεύσεις tour operators σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες αφήνουν μεγάλα χρέη σε επιχειρήσεις χωρών της Μεσογείου (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία κλπ.), θεωρούμε ότι στα πλαίσια της Οδηγίας, θα μπορούσε να εξετασθεί η ίδρυση ευρωπαϊκού ταμείου εγγυοδοσίας, το οποίο να μπορεί να αποζημιώνει και επιχειρήσεις, αντί των όσων ισχύουν ανά χώρα έως σήμερα και τα οποία προσπαθούν να προστατεύσουν μόνο τον καταναλωτή.
  • Είναι απόλυτα σαφές από τις προθέσεις της Οδηγίας ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες και συγκεκριμένες πολιτικές των συναρμόδιων Υπουργείων της χώρας μας με στόχο την προσαρμογή των ελληνικών τουριστικών γραφείων στα δεδομένα που αργά ή γρήγορα προδιαγράφονται. Τέτοιες πολιτικές πρέπει, κατά την γνώμη μας, να περιλαμβάνουν: A. Αλλαγή της νομοθεσίας και σταδιακή εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με στόχο την αναβάθμιση της δυνατότητας των ελληνικών τουριστικών γραφείων να δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες της Ένωσης και εξάλειψη των συγκριτικών μειονεκτημάτων / εμποδίων που υπάρχουν στην επιχειρηματικότητα. B. Μέτρα ενίσχυσης των τουριστικών γραφείων, οικονομικά και θεσμικά, για το διάστημα πριν την εφαρμογή της Οδηγίας, τα οποία να προάγουν την εξωστρέφειά τους.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024