Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΚοινή πολιτική τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Κοινή πολιτική τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσκεκλημένος του Κύπριου υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λιλλήκα

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσκεκλημένος του<...> Κύπριου υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λιλλήκα.

Αντικείμενο των επαφών ήταν η καθιέρωση στενότερης συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου στον τομέα του τουρισμού καθώς και η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σε Κυβερνητικό επίπεδο αλλά και ανάμεσα στον Κυπριακό και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λευκωσία είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Χριστόφια και με το Δήμαρχο της πόλης κ. Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Κύπρο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Αριστείδης Καλογερόπουλος-Στράτης, οι Γραμματείς του ΕΟΤ και του Υπουργείου κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος και κ. Χάρης Κοκκώσης και ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Πρέσβης Διονύσης Κοδέλλας.

Αμέσως μετά το πέρας των επαφών ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι: “Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται πλέον μαζί μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, έτσι ώστε να βγούμε ανταγωνιστικά και αξιόπιστα στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Θέλουμε να αναδείξουμε την ευρύτερη περιοχή μας, ως έναν εκ των πρώτων προορισμών των ταξιδιωτών του κόσμου αλλά και για επενδύσεις.

Φέρνουμε κοντά τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδος και της Κύπρου, όλους αυτούς που για πολλές δεκαετίες τώρα ασχολούνται με τον τουρισμό. Αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε από φέτος μια στενή συνεργασία, ένα Φόρουμ, το οποίο θα εναλλάσσεται μια φορά στην Ελλάδα και μια φορά στην Κύπρο σε ετήσια βάση, όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, επιχειρηματικός κόσμος, θα συναποφασίζουν για το μέλλον του κυπριακού και του ελληνικού τουρισμού. Έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση, η οποία περνάει μέσα από κοινά προγράμματα, κοινές συμμετοχές, κοινή διαφήμιση.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιλαμβάνονται το ίδιο το ρόλο τους στο παγκόσμιο τουριστικό σκηνικό. Μέσα από τον τουρισμό άλλωστε υπηρετείται η υπόθεση της συνεργασίας και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της περιοχής μας. Για αυτό το λόγο προωθούμε και την τουριστική διπλωματία και αναπτύσσουμε προγράμματα συνεργασιών και συνεργιών με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτόν το δυναμικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να βγουν αξιόπιστα μπροστά, μέσα από ενιαία προγράμματα και πολιτικές, διότι ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός”.

Με τη σειρά του ο κ. Λιλλήκας αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο είπε ότι: “Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον Έλληνα Υπουργό. Ανταλλάξαμε απόψεις και τρόπους για την καθιέρωση κοινών προγραμμάτων προβολής και προώθησης της Κύπρου και της Ελλάδος σε νέες αγορές, κυρίως από την Ασία.

Όπως πολύ σωστά μας είπε και ο κ. Αβραμόπουλος στις επαφές που είχαμε, δεν αντιλαμβανόμαστε τις δύο χώρες ως ανταγωνιστικές, αντίθετα θεωρούμε, ότι έχουμε κοινούς στόχους, κοινά συμφέροντα. Ήδη ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και ο ΕΟΤ βρίσκονται σε στενή συνεργασία και προετοιμάζονται προγράμματα, που περιλαμβάνουν και την Αίγυπτο αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου. Είμαι βέβαιος, ότι και με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της εποχικότητας αλλά και να προσελκύσουμε αναβαθμισμένους ποιοτικά τουρίστες. Είμαι βέβαιος για τα επιτυχή αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας”.

Μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Χριστόφια ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: “Το αντικείμενο της συζήτησης περιεστράφη βεβαίως γύρω από τον τουρισμό, δίνοντάς του όμως βαθύτερο περιεχόμενο, φιλοσοφικές διαστάσεις και το στίγμα μιας σύγχρονης αντίληψης, που διέπει τις πολιτικές που από κοινού έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε. Πάντοτε οι Έλληνες Κύπριοι με τους Ελλαδίτες αδελφούς είχαν αγαστή συνεργασία. Από εδώ ξεκίνησαν πολλές από τις κοινές μας περιπέτειες ανά τον κόσμο. Από εδώ ξεκίνησαν διαδρομές που έδωσαν το στίγμα του ελληνισμού σε κάθε γωνιά του πλανήτη και που θέλουν σήμερα τους Έλληνες να είναι πραγματικοί πολίτες του κόσμου, να μη φοβούνται τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Αντίθετα να εκπονούν πλέον από κοινού προγράμματα και πολιτικές και κυρίως τώρα, που βρισκόμαστε όλοι στους κόλπους της νέας μεγάλης μας χώρας της Ευρώπης”.

Ο κ. Χριστόφιας αφού ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για την επίσκεψή του ανέφερε ότι: “Πρέπει να πω ειλικρινά, ότι υπάρχει μια ψυχική επικοινωνία μεταξύ μας, η οποία πηγάζει αν θέλετε, από τις παραδόσεις μας, τη φιλοσόφηση της ζωής, που συμπίπτουν πολύ, παρόλο που προερχόμαστε από διαφορετικές παρατάξεις. Αυτό κάναμε και σήμερα μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου, μιλώντας για την ανάπτυξη του τουρισμού και την αναβάθμιση της μεταξύ μας συνεργασίας στον τομέα αυτό. Και όλα αυτά βλέποντας τον τουρισμό και μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού. Έχουμε τόσα πολλά να πάρουμε από την Ελλάδα, έχει όμως να πάρει κάτι και η Ελλάδα από την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις και τον πολιτισμό. Και βεβαίως, έχουμε να δώσουμε και στο λαό. Να δημιουργήσουμε εκείνα τα ερείσματα, ώστε ο τουρισμός να μην αντιμετωπίζεται σαν μια οικονομική πράξη μόνο, αλλά και ως παιδαγωγική πράξη”.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα ο κ. Αβραμόπουλος αναχωρεί για το Πεκίνο, όπου η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση “ΒΙΤΕ”, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια των εκεί νέων γραφείων του ΕΟΤ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024