Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠανελλαδική κινητοποίηση των ξεναγών λόγω ενσήμων
Ξεναγήσεις

Πανελλαδική κινητοποίηση των ξεναγών λόγω ενσήμων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: 'Είμαστε ο μοναδικός κλάδος εργαζομένων του οποίου τα ένσημα δεν έχουν καταμετρηθεί'.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε εξώδικο στον υπουργό Εργασίας και στον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, διότι ακόμα παραμένει άλυτο το ζήτημα της καταμέτρησης των ενσήμων των ξεναγών. Δεν υπήρξε καμία πρόοδος προς την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος και γι’αυτό το λόγο, η Ομοσπονδία μας, προκηρύσσει Πανελλαδική κινητοποίηση την Τρίτη 5 Απριλίου 2022. Το Σωματείο της Αθήνας θα έχει  προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στίις 11.30 και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εργασίας, στις 12.00.
“Η Ομοσπονδία μας αναγκάστηκε να προβεί στην παραπάνω διαδικασία διότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας αλλά και τις συναντήσεις μας με
υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το ζήτημα της καταμέτρησης των ενσήμων μας”, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Κρίτων Πιπέρας. “Ένσημα 3 ολόκληρων χρόνων δεν έχουν καταμετρηθεί! (2019, 2020, 2021). Αποτέλεσμα αυτού είναι:
1. Η μη έγκαιρη ανανέωση της ασφαλιστικής μας ικανότητας.
2. Η μη καταβολή επιδομάτων που δικαιούμαστε, όπως ΟΑΕΔ, ατυχημάτων, μητρότητας κ.λπ.
3. Η αδυναμία συνταξιοδότησης των ξεναγών που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις.

  • Είναι κοινωνικά ανάλγητο να διακινδυνεύει κάθε χρόνο η ασφαλιστική μας ικανότητα.
  • Είναι ανήκουστο οι ξεναγοί να στερούνται το χειμερινό επίδομα ανεργίας, που νόμιμα δικαιούνται. Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί μία παρατεταμένη, λόγω πανδημίας, περίοδος ανεργίας.
  • Είναι απάνθρωπο ξεναγοί που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί τα ένσημα τους δεν έχουν καταμετρηθεί και να εξαναγκάζονται έτσι να συνεχίζουν να εργάζονται.

Όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί:
1. Εάν είχε προχωρήσει η μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών. Η σχετική Διάταξη που έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΕΦΚΑ είναι έτοιμη μέχρι παραμικρής λεπτομέρειας και ζητούμε να κατατεθεί άμεσα σε νομοσχέδιο.
2. Εάν μέχρι την υπογραφή της Διάταξης, ο ΕΦΚΑ καταμετρούσε τα ένσημά μας.

Ο ΕΦΚΑ, αντίθετα προς τη νόμιμη υποχρέωσή του, που υφίσταται ακόμη, αρνείται να καταμετρήσει τα ένσημά μας”.

Η Ομοσπονδία ζητά:
1. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης των ξεναγών, των ετών 2019, 2020 και 2021, εφόσον παρίσταται ανάγκη, ακόμα και με περαιτέρω στελέχωση (έστω και προσωρινή) του Τμήματος ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) Ξεναγών Συντάγματος.
2. Να προβεί ο υπουργός στην έκδοση της – μέχρι λεπτομέρειας επεξεργασμένης – διάταξης που εκκρεμεί από το 2020 για τη μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών.
3. Να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ξεναγών το αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος ανεργίας να απαιτηθούν 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/05/2023
26/05/2023
25/05/2023
24/05/2023
23/05/2023
22/05/2023