Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣταθερή και εξειδικευμένη πολιτική δημιουργίας νέων μονάδων προτείνει για το 2007-2010 το ΞΕΕ
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Σταθερή και εξειδικευμένη πολιτική δημιουργίας νέων μονάδων προτείνει για το 2007-2010 το ΞΕΕ

Την υλοποίηση μιας σταθερής και εξειδικευμένης πολιτικής δημιουργίας νέων μονάδων με ειδικά μέτρα και πολιτικές τόσο για τις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, όσο και για τους προς ανάπτυξη προορισμούς, αξιοποιώντας παράλληλα όλα τα νέα δεδομένα, όπως τον υπό κατάρτιση χωροταξικό σχεδιασμό…

Την υλοποίηση μιας σταθερής και εξειδικευμένης πολιτικής δημιουργίας νέων μονάδων με ειδικά μέτρα και πολιτικές τόσο για τις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, όσο και για τους προς ανάπτυξη προορισμούς, αξιοποιώντας<...>παράλληλα όλα τα νέα δεδομένα, όπως τον υπό κατάρτιση χωροταξικό σχεδιασμό, προτείνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για την τριετία μέχρι το 2010, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κ. Γεράσιμος Λ. Φωκάς, με την ευκαιρία της χτεσινής ετήσιας δεξίωσης για την υποδοχή του νέου χρόνου.

Κατά την άποψη του ΞΕΕ, θα πρέπει να υπάρξει ορθολογική πολιτική στην ανάπτυξη νέων κλινών, σε συνδυασμό με τις προοπτικές του κλάδου, τις δράσεις εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού του ξενοδοχειακού προϊόντος, αλλά και τις τάσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Η επίτευξη βιώσιμων πληροτήτων για την ελληνική ξενοδοχία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΞΕΕ και της ΕΣΥΕ, απαιτεί περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγισθεί το 2010, έτος κατά το οποίο αναθεωρείται ο χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ), που ήδη εδώ και μία εβδομάδα τυπικά έχουν τεθεί σε ισχύ, αποτελούν τα κύρια εργαλεία στον τουριστικό τομέα για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη των επενδύσεων και το 2007. Για το ΞΕΕ, τόσο η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου όσο και των δράσεων του ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει με βάση την εμπειρία που υπάρχει από την υλοποίηση προηγούμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά οφέλη. Για παράδειγμα, η διόρθωση των προβλημάτων του παρελθόντος στην πραγματική ενίσχυση των ΜΜΕ του κλάδου, θα πρέπει, λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας των ΜΜΕ στο χώρο του τουρισμού, να αποτελέσει βασικό στοιχείο της νέας αναπτυξιακής πολιτικής.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ξ.Ε.Ε. κινεί τις διαδικασίες για να πιστοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ως τελικός δικαιούχος διαχείρισης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να βοηθήσει την πρόσβαση των ΜΜΕ στα αναπτυξιακά προγράμματα. Οι θετικές αυτές προοπτικές, όπως υπογράμμισε ο κ. Φωκάς, θα πρέπει να δημιουργούν στο σύνολο του κλάδου αυξημένη ευθύνη, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση και τη συνέχεια της ανοδικής τάσης.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, με στόχο, αφενός μεν τη γενικότερη συμβολή του στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και στη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος και αφετέρου στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης της ελληνικής ξενοδοχίας.

Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την χρονιά που πέρασε, ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανέφερε πως “το 2006, τόσο σε επίπεδο αριθμού αφίξεων όσο και εσόδων, εμφάνισε για δεύτερη συνεχή χρονιά σημαντικά τουριστικά μεγέθη για το σύνολο του κλάδου, αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις”, ενώ θετική εκτίμησε πως θα είναι από πλευράς τουριστικών αφίξεων και εσόδων η νέα χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτες καταστάσεις που θα επηρεάσουν το εσωτερικό και διεθνές τουριστικό περιβάλλον.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024