Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυζήτηση επίκαιρης ερώτησης για υποβάθμιση κρατικών μουσείων
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για υποβάθμιση κρατικών μουσείων

Σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κας `Αννας Φιλίνη που συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, αναδείχθηκε το θέμα της ανεξαρτητοποίησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και της επιστημονικής υποβάθμισης των […]

Σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κας `Αννας Φιλίνη που συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, αναδείχθηκε το θέμα της ανεξαρτητοποίησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και της επιστημονικής υποβάθμισης των κρατικών Μουσείων<...>της χώρας μας και ειδικότερα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται από το ΥΠ.ΠΟ.

Στη σχετική ερώτηση, η βουλευτής έθιξε ζητήματα διοίκησης του νέου Μουσείου Ακροπόλεως – δεδομένου ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το μουσείο αποσπάται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και διαχωρίζεται πλήρως από τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Ο Υπουργός απάντησε ότι το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ότι «μια σειρά από διοικητικά και επιστημονικά ζητήματα είναι λεπτομερειακής φύσεως», τα οποία «θα απαντηθούν με έκδοση προεδρικών διαταγμάτων». Επίσης, ότι το Μουσείο χρειάζεται «ευελιξία» και ότι «αυτό απαιτεί εδώ και χρόνια ο αρχαιολογικός κόσμος». Τέλος, ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης και ότι γι’ αυτό περιμένει τις προτάσεις των κομμάτων.

Σε αυτήν την επιχειρηματολογία, η κα Φιλίνη τόνισε: “Μέσα στο σχέδιο νόμου που διένειμε ο ίδιος ο Υπουργός σε συνέντευξη τύπου και που δεν έδωσε για διαβούλευση στα κόμματα, παραχωρούνται τα κινητά αντικείμενα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, χωρίς να διασφαλίζεται με συγκεκριμένο τρόπο μέσα στο κείμενο το Δημόσιο. Δεν υπάρχουν όροι για αυτήν την παραχώρηση. Αντίθετα, ανατίθεται η διεύθυνση του Μουσείου σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο εκτός ΥΠ.ΠΟ και σε έναν Γενικό Διευθυντή, χωρίς καν να καθορίζονται μέσα στο σχέδιο νόμου τα επιστημονικά τους προσόντα. Αυτοί θα έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για την αποστολή αρχαιοτήτων εκτός Ελλάδος, για λήψη δωρεών με πιθανά ανταλλάγματα, κλπ. Η δημόσια περιουσία και περηφάνια του λαού μας μπαίνουν σε κίνδυνο, αφού με αυτόν τον τρόπο ανοίγει η κερκόπορτα για όλα τα αρχαιολογικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
21/06/2024
20/06/2024
19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024