Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο θέμα της “Visa Schengen” απαιτεί πολιτική λύση ΤΩΡΑ ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες

Το θέμα της “Visa Schengen” απαιτεί πολιτική λύση ΤΩΡΑ ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε εχθές, 8 Ιουλίου 2004, ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) με σκοπό να διερευνηθεί η διαδικασία χορήγησης Visa σε χώρες μη – Σένγκεν…

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε εχθές, 8 Ιουλίου 2004, ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) σε συνεργασία με<...> την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) με σκοπό να διερευνηθεί η διαδικασία χορήγησης Visa σε χώρες μη – Σένγκεν, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διαδικασία αυτή και οι επιπτώσεις τους στον Τουρισμό άλλα και να διερευνηθούν οι πιθανές λύσεις του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος, διαπιστώθηκαν τα σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα που άπτονται των χορηγήσεων Visa από τα Ελληνικά Προξενεία με βάση τη συνθήκη Schengen και λειτουργούν όχι μόνο αποτρεπτικά στην ανάπτυξη τουριστικής ζήτησης για την χώρα μας άλλα και δυσφημιστικά για την Ελλάδα.

Οι αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό και την προσέλευση επισκεπτών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και γενικότερα, είναι αξιοσημείωτες και τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η χώρα μας υπολείπεται σαφώς των άλλων ανταγωνιστριών ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών στις εκδόσεις visas Schengen.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Α. Λιάσκος από πλευράς του τόνισε το ενδιαφέρον του Υπουργείου τουρισμού για την εξεύρεση λύσεων από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχάρη τον ΗΑΤΤΑ για την πρωτοβουλία του.
Από το υπουργείο εξωτερικών έγινε γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη συνάντηση που αφορά στο θέμα των Visa στην οποία θα συμμετάσχουν οι υφυπουργοί εξωτερικών και τουρισμού Γ. Βαλληνάκης και Α. Λιάσκος, εκπρόσωποι του ΗΑΤΤΑ και άλλοι αρμόδιοι των δύο υπουργείων.

Η Μ. Μαρινάκη επικεφαλής του αρμόδιου για τις Visa τμήματος του ΥΠ.ΕΞ. σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ενιαίο τέλος διαχείρισης φακέλων για την έκδοση Visa ορίζεται στα 35 ευρώ καθώς και ότι θα προχωρήσουν στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της στελέχωσης των προξενείων. Επίσης ανακοίνωσε ότι από 1 Σεπτεμβρίου τίθεται η συμφωνία ADS μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας βάση της οποίας οι χώρες της Ε.Ε. αποτελούν επίσημους τουριστικούς προορισμούς για την Κίνα.

Ο Α. Μουσαμάς, μέλος του ΔΣ της ΕΞΑ αναφέρθηκε στις χαμένες ευκαιρίες για τον τουρισμό και σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι δρομολογείται η συζήτηση του θέματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο τ. Υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος, οι βουλευτές Δριβελέγκας, Ματζαπετάκης, Παπαγεωργίου, Καρπούζας, ο αντιπλοίαρχος του ΥΕΝ Τσιάδης, πρόεδροι και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων (ΣΕΟΕΣ, ΕΤΓΜΘ, ΕΠΕΣΤ, ΠΟΕΣΕ κ.α) εκπρόσωποι πρεσβειών, του Yπουργείου Tουρισμού και του ΕΟΤ, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ.

Τα προβλήματα που κατέγραψε ο HATTA μεταξύ άλλων αφορούν στα εξής:

  • Ακυρώσεις προγραμματισμένων πτήσεων charter για Ελλάδα με τουρίστες από το Netropetroph και από το Κίεβο (περιοχή αρμοδιότητας Ελληνικού Προξενείου στο Κίεβο) όταν το ίδιο χρονικό διάστημα 28 – 30 Απριλίου 2004 έγιναν 25 πτήσεις από το Κίεβο για την Αντάλυα της Τουρκίας.
  • Την στιγμή που τα προξενεία μας δίνουν με μεγάλη δυσκολία Visa, η κυβέρνηση της Φινλανδίας δίνει αφειδώς βίζες σε Κινέζους τουρίστες, με την προϋπόθεση ότι θα ταξιδέψουν με FIN AIR, με αποτέλεσμα η Σκανδιναβία μέχρι στιγμής το 2004 έχει δεχτεί 40.000 Κινέζους.
  • Δεν υπάρχει ελληνικό Προξενείο στη Σαγκάη, με αποτέλεσμα να χάνονται τουρίστες από μια πόλη που αποτελεί ανερχόμενη πηγή τουριστών, και το προξενείο της Αυστρίας που μας εξυπηρετεί, πολλές φορές παρουσιάζει δυσκολίες ή αρνείται την έκδοση βίζας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Ελλάδα εκδίδει βίζες σε Κινέζους από Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ, ενώ η Γαλλία έχει 5 Προξενεία.
  • Η ελληνική πρεσβεία στην Κίνα έχει 2 υπαλλήλους στην έκδοση βίζας, όταν το Γερμανικό Προξενείο έχει 100 υπαλλήλους, το δε ιρλανδικό 8.
  • H “Pin Point Promotions Limited”, αγγλική εταιρεία που διοργανώνει και προωθεί αθλητικά γεγονότα, μας ενημέρωσε ότι θα ακυρώσει όλα τα γκρουπ της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί όταν απευθύνθηκε, μέσω ελληνικού τουριστικού γραφείου που συνεργάζεται, στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο και το Σουδάν για έκδοση βίζας των επισκεπτών, πήρε ως απάντηση ότι για την έκδοση βίζας απαιτείται πρόσκληση από την Οργανωτική Επιτροπή των Ο.Α. στην Αθήνα!!!!
  • Οι Ρώσοι τουρίστες προτιμούν όπως είναι γνωστό την Ελλάδα, λόγω και των κοινών θρησκευτικών μας δεσμών. Στη χώρα μας όμως ήρθαν το 2003 120.000 Ρώσοι, ενώ την Τουρκία επισκέφθηκαν 1.258.000 !!!
  • Τα ίδια προβλήματα συναντώνται και σε άλλες χώρες και μάλιστα γειτονικές της Ελλάδας, όπου η χώρα μας αποτελεί επιθυμητό προορισμό, όπως η Σερβία όπου μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί τον πιο προσφιλή προορισμό, αλλά η δυσκολία έκδοσης βίζας και οι υψηλές τιμές που ζητούνται για την έκδοσή της καταστούν την Ελλάδα απρόσιτη. Από την 1η Ιουνίου μια τετραμελής οικογένεια, πέρα από το πλήθος των χαρτιών που πρέπει να συμπληρώσει και την χρονοβόρα διαδικασία, πρέπει να καταβάλει 150 ευρώ για να πάρει βίζα για τη χώρα μας, πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι! Προηγουμένως αντίστοιχα πλήρωνε 64 €.

Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών έχουμε τις συνεχείς ακυρώσεις από τουριστικά γραφεία της Σερβίας γεγονός το οποίο δημιουργεί καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό και μεγάλα οικονομικά προβλήματα ειδικά για τις περιοχές της Βορείου Ελλάδος (Πιερία – Χαλκιδική).

Αποτέλεσμα όλων αυτών των προβλημάτων είναι η μείωση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας από διάφορες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ουκρανία, οι Αραβικές Χώρες, κ.α. ενώ οι ανταγωνίστριες προς εμάς χώρες που είναι μάλιστα και μέλη Σένγκεν αποτελούν τουριστικούς προορισμούς από τις ίδιες αυτές χώρες και αποκομίζουν κάθε χρόνο τα οικονομικά οφέλη.

Για του λόγου το αληθές, ο HATTA παρέθεσε τον παρακάτω πίνακα, βάσει στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Αριθμός εκδόσεων βραχυχρόνιων visa από τα Προξενεία της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας στην Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες.

 
 ΕΛΛΑΔΑ
 ΙΤΑΛΙΑ
 ΙΣΠΑΝΙΑ
 ΓΑΛΛΙΑ
 ΚΙΝΑ 2002
 3231
 29863
 8224
 *
 ΚΙΝΑ 2003
 1933
 24604
 7586
 97631
 ΡΩΣΙΑ 2002
 116774
 132220
 201719
 *
 ΡΩΣΙΑ 2003
 119426
 149106
 173729
 26447
 ΟΥΚΡΑΝΙΑ 2002
 27886
 24426
 18768
 *
 ΟΥΚΡΑΝΙΑ 2003
 17871
 26705
 16705
 35615
 ΑΙΓΥΠΤΟΣ 2002
 7233
 6258
 *
 *
 ΑΙΓΥΠΤΟΣ 2003
 4047
 5970
 5250
 *
 ΙΣΡΑΗΛ 2002
1552 
 1310
 853
 *
 ΙΣΡΑΗΛ 2003
 1363
 2014
 859
 3792
 ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 2002
 5434
 22405
 14225
 *
 ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 2003
 6022
 26457
 14044
 70218
 
 
 
 
 

Αραβικές Χώρες: Σαουδική Αραβία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ
* δεν διατίθενται στοιχεία

Προτάσεις

Ο ΗΑΤΤΑ έχει καταθέσει τις ακόλουθες προτάσεις για τη λύση του προβλήματος με την έκδοση visa shengen:

  1. Aμεση σύνδεση on line των προξενείων με τον κεντρικό υπολογιστή του συστήματοs schengen, για να υπάρχει άμεση απάντηση στην αίτηση του ενδιαφερόμενου και όχι μέσω 2 υπουργείων που είναι τώρα.
  2. Απλοποίηση των διαδικασιών και των δικαιολογητικών που χρειάζονται για να εκδοθεί η βίζα.
    Αυτή τη στιγμή ζητούνται δικαιολογητικά τα οποία για το μέσο ρώσο τουρίστα είναι τουλάχιστον απαράδεκτα, ενώ ταυτόχρονα ευνοούν την ύπαρξη και λειτουργία κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται αυτή τη γραφειοκρατία.
  3. Συντονισμός με τις αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου.
    Παρατηρείται κάθε χρόνο σε μεγάλο αριθμό επισκεπτών από τη Ρωσία ότι τουρίστες που έχουν κανονική βίζα και πληρούν τις προϋποθέσεις να επισκεφθούν την Ελλάδα, στέλνονται πίσω με το ίδιο αεροπλάνο χωρίς καμία εξήγηση. Αυτή κατά τη γνώμη μας είναι η μεγαλύτερη δυσφήμηση που γίνεται στην Ελλάδα.
  4. Αύξηση του προσωπικού του προξενείου, ιδιαίτερα την υψηλή περίοδο, για να καλύψει τις ανάγκες για τη γρήγορη έκδοση βίζας.
  5. Μείωση του χρόνου έκδοσης βίζας σε 48 ώρες.
  6. Να σταματήσει η προσωπική συνέντευξη διαφόρων τουριστών για πιστοποίηση στοιχείων σε μια χώρα με μεγάλες αποστάσεις, εκτός ορισμένων γεωγραφικώς περιπτώσεων όπως Τσετσένοι κ.α. που είναι και οι πιο επίφοβες περιπτώσεις για παραβίαση της συνθήκης schengen.
  7. Πραγματική και αντικειμενική αξιολόγηση των ρωσικών τουριστικών γραφείων που συνεργάζονται με την Ελλάδα, όχι με στοιχεία γραφειοκρατικά που γίνεται σήμερα αλλά με πραγματικά στοιχεία. Αυτά τα γραφεία θα έχουν τη δυνατότητα να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά για την έκδοση βίζας των πελατών τους.
  8. Η άμεση μεταφορά των Ελληνικών προξενείων σε λειτουργικότερες κτιριακές εγκαταστάσεις, διότι αυτές που έχουμε δυσφημούν την Ελλάδα.
    Σήμερα, οι τουρίστες που έρχονται για να εξυπηρετηθούν παραμένουν επί ώρες σε ανοιχτό χώρο μέσα στο κρύο, στο χιόνι, στη βροχή και τον ήλιο.
  9. βελτίωση της συμπεριφοράς των υπάλληλων και των αστυνομικών του προξενείου.
  10. Δημιουργία υπό-προξενείων σε διάφορες πόλεις σε μεγάλες χώρες, όπως Σαγκάη Κίνας, κ.λ.π.
  11. Σε περιπτώσεις όπως της Κίνας, εφαρμογή λίστας αφικνούμενων η οποία θα θεωρείται από την αστυνομία κατά την άφιξη και θα ελέγχεται κατά την αναχώρηση.
    12. Για την αγορά της Σερβίας άμεση μείωση της τιμής της βίζας με προοπτική της κατάργησής της. Επίσης, σύσταση στις προξενικές αρχές για καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στο κοινό με σκοπό την βελτίωση του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024