Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΗ ΠΟΕΣΕ αναδεικνύει τις προκλήσεις της εστίασης στη νέα εποχή
Εκθέσεις

Η ΠΟΕΣΕ αναδεικνύει τις προκλήσεις της εστίασης στη νέα εποχή

Στην ημερίδα της ΠΟΕΣΕ με θέμα «Η εστίαση στη νέα εποχή», εξειδικευμένοι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα χρηματοδότησης, φορολογίας και ενεργειακών προκλήσεων, προσφέροντας λύσεις για τις αυξημένες ανάγκες του κλάδου.

Η ΠΟΕΣΕ συμμετείχε στην έκθεση HORECA με περίπτερο και με ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων με θέμα «Η εστίαση στη νέα εποχή», όπου αναλύθηκαν θέματα όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τα τραπεζικά εργαλεία, η επόμενη μέρα για το φορολογικό και ο γρίφος της αγοράς ενέργειας στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής ήταν θέματα που διαπραγματεύτηκαν  εξειδικευμένοι ομιλητές δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις που υπέβαλε το κοινό.

Την εκδήλωση  άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς λέγοντας ότι ο κλάδος της  εστίασης  βάλλεται από παντού  και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελεί για την Ελληνική Οικονομία ένα μεγάλο “τροφοδότη” καθώς προσφέρει 8 δισεκατομμύρια  ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης,  με 400.000 απασχολούμενους και άλλους 100.000 συν βοηθούντες στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μάλιστα τόνισε ότι τρία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης:   της ελλιπούς χρηματοδότησης, του κόστους ενέργειας  και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κάλεσε  μάλιστα την κυβέρνηση να  δει με προσοχή τα αιτήματα του κλάδου και να δώσει λύσεις.

Η ημερίδα  της ΠΟΕΣΕ πλαισιώθηκε από 3 θεματικά πάνελ. Το πρώτο πάνελ  είχε  θέμα «Πρόσβαση στη χρηματοδότηση: Τραπεζικά εργαλεία εστιασμένα στην εστίαση και αναψυχή» με ομιλητές τον κ. Νίκο Δασκαλάκη, επίκουρο καθηγητή Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,  και τον κ. Στέλιο Ηλιάδη, General Manager Retail Segments Strategy & Sales της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Νίκος Δασκαλάκης  στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στο πως  χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους οι ελληνικές ΜΜΕ, πως αξιολογείται η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και τι συμβαίνει αντίστοιχα στην Ευρώπη, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Τόνισε  ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση παρά τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων που υπάρχει και σε αυτό σημαντική παράμετρος  τα υψηλά ποσοστά  όσων δεν προχωρούν σε αίτηση χρηματοδότησης από κάποια τράπεζα υπό το φόβο της απόρριψης με αποτέλεσμα το 80% να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του με ίδια κεφάλαια και ο τραπεζικός δανεισμό να είναι μόλις 3,9%.

Στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογράψει η Τράπεζα Πειραιώς με τη ΓΣΕΒΕΕ, για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των αξιόχρεων επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο κ. Στέλιος Ηλιάδης, General Manager Retail Segments Strategy & Sales της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Ηλιάδης επισήμανε τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η οικονομική συγκυρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τις προκλήσεις πρόσβασης σε χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν. Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα από Εθνικούς & Ευρωπαϊκούς Φορείς, τα οποία αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας αναπτύξει τις κατάλληλες υποδομές και λύσεις. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ηλιάδης στο συνολικό πλαίσιο υποστήριξης που προσφέρει η Τράπεζα στις επιχειρήσεις, μέσα από πλατφόρμες όπως το 360funding.gr που είναι μία ολοκληρωμένη διαδικτυακή πύλη εμπεριστατωμένης ενημέρωσης για διαθέσιμα προγράμματα και τα εργαλεία business healthcheck και business plan που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις για καλύτερη κατανόηση της οικονομικής τους κατάστασης και την κατάστρωση των πλάνων τους. Η Τράπεζα έχει θέσει στη διάθεση των επιχειρήσεων πελατών της πάνω από 400 εξειδικευμένους επιχειρηματικούς συνεργάτες προκειμένου να παράσχουν συμβουλές και καθοδήγηση, πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης και τόνισε  επίσης ότι η Πειραιώς εγκρίνει το 70% των αιτημάτων χρηματοδότησης από επιχειρήσεις και έχει σήμερα μερίδιο της τάξης του 35% στις νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις και το 50% της αγοράς στην απορρόφηση πόρων από προγράμματα ενισχύσεων.

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Φορολογικό: Η επόμενη μέρα» ομιλητές ήταν  ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ)  κ. Βασίλης Καμπάνης.

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε  στις αλλαγές  που γίνονται  τονίζοντας ότι η καταπολέμηση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου  είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων  και των πολιτών και βασίζεται σε δυο πυλώνες,  στη διευκόλυνση των πολιτών και στη συμμόρφωση των  φορολογουμένων. Χαρακτήρισε το My Data ως το μεγαλύτερο όπλο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να  λυθούν όσο προβλήματα  δημιουργούνται  στην εφαρμογή διαδικασιών και της νομοθεσίας.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Καμπάνης έθεσε  βασικά ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις  μεταξύ των οποίων ο νέος φορολογικός τεκμαρτός υπολογισμός εισοδήματος και οι αδικίες που προκαλεί,  η ανάγκη εξορθολογισμού των προστίμων, το πρόβλημα του κλεισίματος  καταστημάτων για μη διαβίβασή e-send, η χρήση των POS στην  εστίαση και  συνένωση με  τις ταμειακές μηχανές, διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πλατφόρμα του MyData, οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τα ζητήματα που προκύπτουν.

Το τρίτο πάνελ της ημερίδας είχε με θέμα «Ενέργεια: Ο γρίφος της αγοράς ενέργειας στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής» με ομιλητές την υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τον  καθηγητής ΕΑΠ κ. Ευθύμιο Ζέρβα,  τον  κ. Χρίστο Δανελάτο, ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΛΤΑ Ενεργειακοί Σύμβουλοι και τον κ. Λεωνίδα Βατικώτη, Επιστημονικό Στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Στις τοποθετήσεις  τους οι ομιλητές αναδείξαν  το καυτό θέμα του κόστους της ενέργειας  η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τα λειτουργικά κόστη στις επιχειρήσεις εστίασης  φτάνοντας ακόμα και σε  τριπλασιασμό μέσα σε τρία χρόνια.

Η υφυπουργός Ενέργειας  κα Αλεξάνδρα Σδούκου  στάθηκε στα κίνητρα που δίνονται ήδη αλλά και θα δοθούν στο μέλλον, αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Μάλιστα ανακοίνωσε την προδημοσίευση του  προγράμματος Εξοικονομώ- Επιχειρώ ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο παρεμβάσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και  μικρομεσαίες του τριτογενή τομέα (εμπόριο και υπηρεσίες)  για την εξοικονόμηση ενέργειας  και την πράσινη μετάβαση τους, ενώ μίλησε και για  τη δυναμική  προσπάθεια της χώρας στο μέτωπο της αειφορίας, σημειώνοντας ότι  το 2030  μεγάλο ποσοστό του  παραγόμενου ρεύματος στην Ελλάδα θα  προέρχεται  από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Ευθύμιος Ζέρβας  παρουσίασε στοιχεία του για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων εστίασης σύμφωνα με τα οποία κατά μέσο όρο, μία επιχείρηση του κλάδου πλήρωσε περίπου 9.000 ευρώ για ενέργεια το 2021, 14.000 το 2022 και θα πληρώσει 17.500 το 2023 αναφέροντας ότι  ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας και αυτό το ποσοστό όλο και μεγαλώνει. Μάλιστα η  συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων (86%) δείχνουν ότι οι επαγγελματίες θεωρούν την τιμή της ενέργειας πολύ υψηλή και ένα σημαντικό μέρος τη θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησής του και πως το  μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων προτιμούν να έχουν μακροχρόνια ενημέρωση για την τιμή της ενέργειας,  ένα σημαντικό μέρος από τους ερωτηθέντες επιθυμεί τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση της τιμής της ενέργειας και το  μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιδότηση της τιμής της ενέργειας στον κλάδο.  Μάλιστα οι κυριότερες προτάσεις των  ανθρώπων της εστίασης  για τον έλεγχο της τιμής της ενέργειας είναι: μείωση και πάγωμα της τιμής της, οριοθέτηση πλαφόν και μείωση της αισχροκέρδειας.

Ο κ. Χρίστος Δανελάτος  μίλησε για την διαφάνεια στη  τιμολόγηση, την αποδοτικότερη λειτουργία ανταγωνισμού αλλά και την  εξάλειψη «ενέσεων» κρατικών επιδοτήσεων εν όψει της πτωτικής πορείας στη χονδρεμπορική του ρεύματος. Μάλιστα ανέλυσε  πως υπολογίζεται το κόστος σε ένα λογαριασμό ενέργειας, ποια είναι τα είδη των χρωματιστών τιμολογίων ενώ αναφορικά με τις  δράσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις  υπογράμμισε και εξήγησε την ανάγκη συνειδητοποιημένης και ώριμης επιλογής συμβάσεων με
διαφοροποίηση στις εκάστοτε συνθήκες αγοράς καθώς και το ρόλο των  ενεργειακών συμβούλων.

Τέλος, κ. Λεωνίδας Βατικιώτης αναφέρθηκε  στην  τελευταία  ετήσια έρευνα για  το εισόδημα και δαπάνες νοικοκυριών σύμφωνα με την οποία  το  52% των νοικοκυριών το 2023 και το 60% το 2022  απάντησαν ότι οι αυξήσεις που τα επηρέασαν περισσότερο είναι στην ηλεκτρική ενέργεια 26% και 28% αντίστοιχα, σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης 20% και 23%, κοκ.

Παρέμβαση στην  διάρκεια της εκδήλωσης έκανε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας  κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024