Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ ΟΗΕ υιοθετεί νέο παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της βιωσιμότητας στον τουρισμό
Βιώσιμος τουρισμός

Ο ΟΗΕ υιοθετεί νέο παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της βιωσιμότητας στον τουρισμό

UN-TOURISM

Η υιοθέτηση του Στατιστικού Πλαισίου για τη Μέτρηση της Αειφορίας του Τουρισμού επιτρέπει τη μέτρηση αυτού που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Ένα πρωτοποριακό πλαίσιο στατιστικής, που αναπτύχθηκε υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UN Tourism), υιοθετήθηκε και από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Το νέο Στατιστικό Πλαίσιο για τη Μέτρηση της Βιωσιμότητας στο Τουρισμό (MST) γίνεται έτσι το διεθνώς συμφωνημένο πλαίσιο αναφοράς για τη μέτρηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πτυχών του τουρισμού.

Η έγκριση από τη Στατιστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατά την 55η σύνοδό της (27 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2024) σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του τομέα, παρέχοντας λύση στην επιτακτική ανάγκη για μια εναρμονισμένη μεθοδολογία για την αποτελεσματική αξιολόγηση της βιωσιμότητας στον τουρισμό.

“Ο τουρισμός είναι μια ισχυρή δύναμη για θετική αλλαγή όταν η διαχειρίσή του είναι υπεύθυνη και βιώσιμη”, είπε ο Zurab Pololikashvili, γενικός γραμματέας του UN Tourism. “Η υιοθέτηση του Στατιστικού Πλαισίου για τη Μέτρηση της Βιωσιμότητας του Τουρισμού σηματοδοτεί μια αλλαγή παραδείγματος, που υπερβαίνει το ΑΕΠ, επιτρέποντας τη μέτρηση του τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη”.

Συνεργατική προσπάθεια

Αυτό το επίτευγμα είναι ο “καρπός” μιας επταετούς διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Αυστρίας και της Ισπανίας ως συμπροέδρων της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΗΕ για τη Στατιστική, με τη Σαουδική Αραβία και τις Σεϋχέλλες ως συμπρόεδρους. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής, το νέο Πλαίσιο αναπτύχθηκε χάρη στην εργασία της πολυμερούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη Μέτρηση της Αειφορίας του Τουρισμού που αποτελείται από 40+ χώρες και 30+ διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Στατιστικής του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). ), Αρχές χωρών και παρατηρητήρια, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας κ.ά.

Η εργασία περιελάμβανε τεχνική καθοδήγηση από μια Συντακτική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύουν πρώτα οι Φιλιππίνες και στη συνέχεια ο Καναδάς, καθώς και εκτεταμένη δέσμευση και διαβούλευση με τη συμβολή πολλών πιλότων σε χώρες.

Η Στατιστική Επιτροπή έλαβε μια συντριπτικά ενθουσιώδη υποστήριξη από 34 χώρες, τρεις περιοχές του κόσμου και διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις: Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αυστρία, Μπενίν εξ ονόματος της Αφρικανικής Ομάδας, Κάβο Βέρντε, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα , Κροατία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτος, Φινλανδία για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, Ελλάδα, Τζαμάικα, Ινδία, Ινδονησία, Κουβέιτ, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Μαρόκο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία εξ ονόματος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Σλοβενία, Ισπανία, Τατζικιστάν, Τανζανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Επιτροπή Συντονισμού Στατιστικών Δραστηριοτήτων και ΔΟΕ.

Όσον αφορά στο μέλλον, η Επιτροπή χαιρέτισε επίσης τη μελλοντική ανάπτυξη ενός προγράμματος εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένου ενός οδηγού συλλογής, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα χορηγών να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση για τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού.

Η Στατιστική Επιτροπή του ΟΗΕ, που ιδρύθηκε το 1947, συγκεντρώνει Επικεφαλής Στατιστικούς από κράτη μέλη και διεθνείς οργανισμούς και είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για διεθνείς στατιστικές δραστηριότητες. Η τελευταία φορά που η Επιτροπή ενέκρινε ένα στατιστικό πρότυπο για τον τουρισμό ήταν το 2008, όταν παρουσιάστηκαν οι διεθνείς συστάσεις για τις στατιστικές του τουρισμού και το πλαίσιο του δορυφορικού λογαριασμού τουρισμού.

Κλείσιμο του χάσματος μεταξύ πολιτικής και στατιστικής

UN-TOURISM

Στο περιθώριο της Στατιστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, η Αυστρία, η Ισπανία και ο Τουρισμός των Ηνωμένων Εθνών συνδιοργάνωσαν παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου με τίτλο “Μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού: Κλείσιμο του χάσματος μεταξύ πολιτικής και στατιστικής”, σε συνεργασία με την Επιτροπή Οικονομικής-Περιβαλλοντικής Λογιστικής του ΟΗΕ. Η Αυστρία και η Ισπανία μοιράστηκαν το όραμά τους σχετικά με τη σημασία του στατιστικού πλαισίου για τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού για πολιτικές και αποφάσεις που βασίζονται σε τεκμήρια, ενώ αναγνώρισαν τη σημασία του για την υποστήριξη της συνάφειας των στατιστικών συστημάτων παγκοσμίως και τις συνδέσεις με βασικά θέματα, όπως η διακυβέρνηση δεδομένων και η διαχείριση. Το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και ο Καναδάς εξέτασαν τις πρωτοποριακές τους εμπειρίες με την εφαρμογή του πλαισίου, επιδεικνύοντας τη δύναμη της ενσωμάτωσης δεδομένων από διαφορετικούς τομείς και πηγές για την απόσταξη πιο ολιστικών και ουσιαστικών πληροφοριών για τον τουρισμό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024