Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΥΠΠΟ: Ποσόστωση στην ελληνική μουσική στους κοινόχρηστους χώρους με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
Πολιτισμός

ΥΠΠΟ: Ποσόστωση στην ελληνική μουσική στους κοινόχρηστους χώρους με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού αποσκοπεί στην ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής με υποχρεωτική ποσόστοση για την εκτέλεση της σε τουριστικούς χώρους, ξενοδοχεία, αεροδρόμια τκτλ διαφυλάσσοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Σε μια πρωτοβουλία που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες εμπειρικά συνδέονται με την Ελλάδα, η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε το σχέδιο νόμου για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή η κίνηση επιδιώκει να ενισχύσει την προστασία και την ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού, ενσωματώνοντάς τα σε κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχειακών και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και σε άλλες κρίσιμες τοποθεσίες.

Συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού», και μάλιστα τα σχόλια μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο κόσμος είναι πολύ σύμφωνος με τις διατάξεις.

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου θα διαρκέσει έως την 14η Μαρτίου 2024, ημέρα Πέμπτη και ώρα 08.00 πμ

Η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που αποσκοπεί στην ανάδειξη και διαφύλαξη της ελληνικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με την εφαρμογή ποσοστού υποχρεωτικής μετάδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού και ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού στους εν λόγω χώρους. Αυτός ο νόμος δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση της εθνικής κουλτούρας αλλά και στην προσφορά μιας πιο βαθιάς και εμπλουτισμένης εμπειρίας στους επισκέπτες της χώρας.

Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η πεποίθηση ότι η μουσική και η γλώσσα αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της πολιτιστικής ταυτότητας ενός λαού. Μέσα από την υποχρεωτική μετάδοση ελληνόφωνης μουσικής σε δημόσιους χώρους, στοχεύεται στην προβολή και ενίσχυση του ελληνικού πολιτισμού, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική ανταλλαγή και την αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες.

Η εν λόγω πολιτική δεν αφορά μόνο στην ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά επίσης στοχεύει στην ενδυνάμωση του τουριστικού κλάδου, προσδίδοντας μια ξεχωριστή ποιότητα και ταυτότητα στην ελληνική φιλοξενία. Η εμπειρία του επισκέπτη εμπλουτίζεται με αυθεντικά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, προσκαλώντας τον να εξερευνήσει βαθύτερα την τοπική κουλτούρα και τις ρίζες της.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024