Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςAccuWeather: Προβλήματα στις ευρωπαϊκές πτήσεις αν εκραγεί το ηφαίστειο της Ισλανδίας
Αερομεταφορές

AccuWeather: Προβλήματα στις ευρωπαϊκές πτήσεις αν εκραγεί το ηφαίστειο της Ισλανδίας

Lilti-Hrútur Hill
Έκρηξη στο Lilti-Hrútur Hill, στην Ισλανδία, τον Ιούλιο του 202 (Φωτό: Visit Iceland).

Οποιαδήποτε ηφαιστειακή τέφρα βρίσκεται στην ατμόσφαιρα πιθανόν να οδηγήσει σε κλείσιμο τμημάτων του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Καθώς η σεισμική δραστηριότητα και άλλα σημάδια συνεχίζουν να υποδεικνύουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία κοντά στην πόλη Grindavík στη νότια Ισλανδία, οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι υπάρχει πιθανότητα για επιπτώσεις στα αεροπορικά ταξίδια τις επόμενες εβδομάδες.

Ο επικεφαλής μετεωρολόγος της AccuWeather, Jonathan Porter, δήλωσε: “Πολλοί μπορεί να θυμούνται την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull το 2010 στην Ισλανδία, η οποία προκάλεσε ταξιδιωτικό χάος για εβδομάδες, καθώς το ηφαίστειο παρήγαγε μια τεράστια ποσότητα ηφαιστειακής τέφρας που υψώθηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα και διασκορπίστηκε σε μέρη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η ηφαιστειακή τέφρα, σε επαρκείς ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των κινητήρων των αεριωθουμένων – μια σοβαρή απειλή για τα αεροπλάνα. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια της έκρηξης του 2010, καθώς εξαπλώθηκε το σύννεφο τέφρας, οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας σε διάφορες χώρες ‘έκλεισαν’ τα αεροπορικά ταξίδια, με αποτέλεσμα πολλοί ταξιδιώτες από την Ευρώπη -και όχι μόνο- να μένουν κολλημένοι για εβδομάδες χωρίς δυνατότητα πτήσης”.

Το ηφαίστειο Eyjafjallajökull βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο –πάνω από 5.500 πόδια– και ουσιαστικά καλύπτεται από έναν παγετώνα. Όπως τονίστηκε από ειδικούς ηφαιστείων, όταν αυτό το ηφαίστειο εξερράγη το 2010, το σύννεφο τέφρας έγινε πιο εκρηκτικό,καθώς η λιωμένη λάβα ερχόταν σε επαφή με το λιώσιμο του πάγου. Ο Porter είπε: “Το ηφαίστειο κοντά στην Grindavík δεν είναι εγκλωβισμένο σε πάγο, αλλά αν εκραγεί, μπορεί να εκτοξεύσει ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν με τους ανέμους στο ανώτερο επίπεδο της ατμόσφαιρας”.

Οι ειδικοί μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι οι άνεμοι ανώτερου επιπέδου σε όλη την Ισλανδία έως την Παρασκευή θα είναι σε μεγάλο βαθμό ανατολικοί προς νοτιοανατολικοί προς τη Γροιλανδία. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, μια καταιγίδα αναμένεται στα νότια της Ισλανδίας, καθώς κινείται προς τη δυτική Ευρώπη. Αυτό θα αλλάξει τους ανέμους ανώτερου επιπέδου ώστε να πνέουν από δυτικοί-βορειοδυτικοί προς τη Σκανδιναβία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μοτίβο που είναι πιθανό να συνεχιστεί στο πρώτο μισό της επόμενης εβδομάδας.

Και ο Porter κατέληξε: “Με βάση τα πρώιμα δεδομένα, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από και προς την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες, ειδικά κατά τη διάρκεια της γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ισλανδία. Αν και δε φαίνεται ότι αυτό το ηφαίστειο θα έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη όπως είδαμε το 2010, οποιαδήποτε ηφαιστειακή τέφρα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο τμημάτων του εναέριου χώρου. Ακόμη και μικρές διαφορές στις ιδιαιτερότητες μιας έκρηξης ηφαιστείου και της επακόλουθης ροής λάβας μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επομένως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προσέχουν για μια πιθανή σειρά ακυρώσεων και καθυστερήσεων πτήσεων”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024