Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαH κομισιόν ανησυχεί για τα τέλη αεροδρομίου των Σπάτων

H κομισιόν ανησυχεί για τα τέλη αεροδρομίου των Σπάτων

Η χρήση της κομψής κοινοτικής “διπλωματικής γλώσσας” εκ μέρους της Επιτρόπου αρμόδιας για τις μεταφορές στην Ε.Ε. κυρίας Ντε Παλάθιο δεν καταφέρνει να κρύψει τις ανησυχίες της Κομισιόν αναφορικά με […]

Η χρήση της κομψής κοινοτικής "διπλωματικής γλώσσας" εκ μέρους της Επιτρόπου αρμόδιας για τις μεταφορές στην Ε.Ε.<...> κυρίας Ντε Παλάθιο δεν καταφέρνει να κρύψει τις ανησυχίες της Κομισιόν αναφορικά με την λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων. Η Επίτροπος απέστειλε γραπτή απάντηση στους ευρωβουλευτές της ΝΔ. κ.κ. Σταύρο Ξαρχάκο και Κωστή Χατζηδάκη οι οποίοι πριν λίγο καιρό της είχαν θέσει τα θέματα της υπέρβασης του κόστους κατασκευής των λεγόμενων "μεγάλων έργων" με πιο τρανταχτά παραδείγματα το Μετρό και το Αεροδρόμιο.

Οι κ.κ. Ξαρχάκος και Χατζηδάκης επισήμαναν στην κοινοβουλευτική ερώτησή τους προς την Κομισιόν το γεγονός ότι στο νέο αεροδρόμιο υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης αφού ούτε η "Αττική Οδός" είναι έτοιμη ούτε σιδηροδρομική σύνδεση υπάρχει με την πρωτεύουσα.
Η Επίτροπος κ. Ντε Παλάθιο επιβεβαιώνει τις δυσχέρειες πρόσβασης στο νέο αεροδρόμιο αφού σημειώνει (επί λέξει) ότι "η Επιτροπή έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να την ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα πρόσβασης στο αεροδρόμιο.

Η κοινοτική επίτροπος αναφέρει ότι "οι κ.κ. Λαλιώτης και Βερελής διαβίβασαν στην Επιτροπή αναλυτική παρουσίαση των έργων και των μέτρων που προβλέπουν οι ελληνικές αρχές καθώς και το "μελλοντικό σχέδιο" όπως αναφέρει για την αποπεράτωση της Αττικής Οδού (τέλος 2002) και τη σιδηροδρομική σύνδεση (το έτος 2004).

Παρόλο αυτά, η Κομισιόν διατηρεί τις επιφυλάξεις της αφού η Επίτροπος επισημαίνει ότι "η Επιτροπή θα επιμείνει ώστε η ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτευχθεί η αποτελεσματική και περιβαλλοντικώς αειφόρος πρόσβαση στο αεροδρόμιο".

Τέλος για το μεγάλο θέμα της αύξησης των τελών αεροδρομίου κάτι που συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση του καταναλωτή, η κ. Ντε Παλάθιο σημειώνει με έμφαση ότι "σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τέλη αεροδρομίου δεν αντιστοιχούν στο κόστος ή έχουν καθοριστεί κατά τρόπο που συνιστά διακριτική μεταχείριση, η Επιτροπή θα ασκήσει τις αρμοδιότητές της για την επανόρθωση της κατάστασης". Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι για όλα τα θέματα που αφορούν το νέο αεροδρόμιο και για τα οποία συχνά – πυκνά διατυπώνονται επικρίσεις στον ελληνικό τύπο η Κομισιόν επαγρυπνά και προειδοποιεί ότι διατηρεί το δικαίωμά της να λάβει τα δέοντα μέτρα αφού το όλο έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 58% από κοινοτικούς πόρους όπως σημειώνει.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024