Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΗ έκρηξη της Αίτνας καθηλώνει τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Σικελίας
Αεροδρόμια

Η έκρηξη της Αίτνας καθηλώνει τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Σικελίας

Εικόνες και βίντεο, που έκαναν το γύρω του διαδικτύου, δείχνουν μαύρη ηφαιστειακή τέφρα να καλύπτει τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο και να σκεπάζει τους δρόμους στην περιοχή.

Από την Κυριακή 21 Μαΐου, το αεροδρόμιο της Σικελίας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις, μιας και η ηφαιστειακή τέφρα από έκρηξη της Αίτνας κάλυψε τους διαδρόμους προσγείωσης.

Η εθνική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας είχε σημειώσει την Πέμπτη σε προειδοποίηση ότι ενόψει της αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας, θα μπορούσαν να εμφανιστούν «ξαφνικές» διακυμάνσεις της δραστηριότητας της Αίτνας.

Εικόνες και βίντεο, που έκαναν το γύρω του διαδικτύου, δείχνουν μαύρη ηφαιστειακή τέφρα να καλύπτει αεροπλάνα στο αεροδρόμιο και να σκεπάζει δρόμους στην περιοχή.

Η τέφρα παρήχθη από μια έκρηξη του ηφαιστείου, η οποία παρήγαγε λάβα 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον Boris Behncke, ηφαιστειολόγο στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας του Αστεροσκοπείου Αίτνα.

Το αστεροσκοπείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η έκρηξη έληξε γύρω στις 9 μ.μ. της Κυριακής, αλλά ότι είναι πιθανό να υπάρξει και δεύτερη έκρηξη. Ένα παρόμοιο σκηνικό, που σημειώθηκε στις αρχές του 2021, κράτησε σε επιφυλακή τις αρχές για αρκετές εβδομάδες.

Τα σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την αεροπορία, μειώνοντας την ορατότητα, βλάπτουν τα χειριστήρια πτήσης και προκαλώντας τελικά προβλήματα στους κινητήρες.

Το 2010, μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία έστειλε ένα τεράστιο νέφος τέφρας προς τη Δυτική Ευρώπη, προκαλώντας μαζικές διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία.

Στον απόηχο της κρίσης, οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές της αεροπορίας εισήγαγαν νέες οδηγίες διαχείρισης κινδύνου σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων και την ηφαιστειακή τέφρα.

Σημειώνεται πως η Αίτνα είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, και επίσης το υψηλότερο, με ύψος περίπου 3.350 μέτρα (σχεδόν 11.000 πόδια) και βρίσκεται ακριβώς βόρεια της πόλης της Κατάνια, στη Σικελία.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024