Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΟΑ: Ενάεριοι διαξιφισμοί στη Βουλή
Ολυμπιακές Αερογραμμές

ΟΑ: Ενάεριοι διαξιφισμοί στη Βουλή

Με ψήφους 51 υπέρ (της ΝΔ και του ανεξάρτητου Στ. Δαϊλάκη) και 49 κατά (των κομμάτων της Αντιπολίτευσης) υπερψηφίστηκαν από την Βουλή οι τροπολογίες για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τον ΟΣΕ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για τις Μεταφορές. Προηγουμένως, ο υπουργός Μεταφορών, υπεραμυνόμενος της ρύθμισης…

Με ψήφους 51 υπέρ (της ΝΔ και του ανεξάρτητου Στ. Δαϊλάκη) και 49 κατά (των κομμάτων της Αντιπολίτευσης) υπερψηφίστηκαν από την Βουλή οι τροπολογίες για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τον ΟΣΕ, οι οποίες<...>ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για τις Μεταφορές. Προηγουμένως, ο υπουργός Μεταφορών, υπεραμυνόμενος της ρύθμισης για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, παρείχε τη διαβεβαίωση ότι: Διασφαλίζονται το όνομα, το σήμα, οι εργαζόμενοι, οι άγονες γραμμές και η αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας. Καταθέτοντας τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως αυτή η συμφωνία φέρει τη «σφραγίδα και το πράσινο φως» της ΕΕ, κάτι που δεν είχε συμβεί με το σχέδιο του Χρ. Βερελή, το οποίο είχε απορριφθεί εξαρχής από την τότε Επίτροπο.

«Για ποιο λόγο θέλετε να παρατείνετε το καθεστώς που υφίσταται σήμερα, αφού διασφαλίζονται όλα τα εχέγγυα για την ΟΑ; Είστε η συντηρητική παράταξη της Ελλάδας, είστε δύναμη αντίδρασης», είπε ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος προς την Αντιπολίτευση. Απαντώντας στα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν κατά την απογευματινή συνεδρίαση, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΟΑ προς το Δημόσιο φτάνουν τα 359 εκατ. ευρώ και οι συνολικές στο 1 δισ. Το πτητικό έργο αυξήθηκε επί των ημερών της ΝΔ, το δομικό πρόβλημα της εταιρείας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Το μερίδιο αγοράς της Aegean το 1998 ήταν ανύπαρκτο, το 2001 έφτασε 41% και μέχρι σήμερα κατέχει 51%. «Σας αρέσει, δεν σας αρέσει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ξεροκέφαλη. Μ’αυτή παλεύουμε εμείς. Εσάς σάς αφήνουμε στους μύθους», είπε ο υπουργός και ανέγνωσε έγγραφα της ΕΕ με τα οποία η Επίτροπος, Λογόλα Ντε Παλάθιο, προειδοποιούσε την τότε κυβέρνηση πως το σχέδιο Βερελή αντίκειτο στην κοινοτική νομοθεσία. Επιπλέον, ανέγνωσε δήλωση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος πρότεινε την πτώχευση, την απόλυση των εργαζόμενων και την επαναπρόσληψη των εργαζόμενων, που θέλουν να δουλέψουν σε νέα εταιρεία. Ακόμη, τη δήλωση του Χρ. Πρωτόπαπα, σύμφωνα με την οποία «παραμένει απαρέγγκλιτος στόχος η ιδιωτικοποίηση της Ο.Α.».

Από την πλευρά τους, οι πιλότοι αποφάσισαν να προσέλθουν σε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών η οποία θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και από το περιεχόμενό της θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν ή όχι στο διάλογο για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Στο μεταξύ, ήδη δημοσιεύθηκαν σε τρεις εφημερίδες οι προκηρύξεις με τις οποίες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και εκδηλώσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον τους για τις τρεις εταιρείες, του πτητικού έργου, της επίγειας εξυπηρέτησης και της τεχνικής βάσης.

Νέα πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή, με αφορμή τη συζήτηση και την ψήφιση στη βουλή, της σχετικής τροπολογίας που έχει καταθέσει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για την μετεξέλιξη της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι κρατώντας πανώ συγκεντρώθηκαν πλησίον της βουλής, γιατί εμποδίστηκαν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να πλησιάσουν το κτήριο του Κοινοβουλίου και φώναζαν συνθήματα υπέρ της διατήρησης του εθνικού χαρακτήρα της Ολυμπιακής και κατά του σχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο, κατά την εκτίμησή τους, οδηγεί σε «ξεπούλημα» τον εθνικό μας αερομεταφορέα. Μαζί με τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή ήταν και εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, καθώς στη βουλή συζητείτο επίσης άλλη τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών για την ανασυγκρότηση του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δημοσιευθεί οι προκηρύξεις για την εκδήλωση κατ΄ αρχήν ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές για τις τρεις εταιρίες που θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών, από την Ολυμπιακή, δηλαδή για το πτητικό έργο, την επίγεια εξυπηρέτηση και την τεχνική βάση.

Οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κάτω από την «ομπρέλα» της ΓΣΕΕ, η οποία έχει κηρύξει 24 απεργία για τις 8 Οκτωβρίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024