Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑύξηση 27,9% στα κέρδη προ φόρων για την easyjet
Αεροπορικές εταιρείες

Αύξηση 27,9% στα κέρδη προ φόρων για την easyjet

H στρατηγική της easyjet εξακολουθεί να αποδίδει κέρδη ρεκόρ, αύξηση στο περιθώριο κέρδους και βελτιωμένες αποδόσεις. Για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 τα συνολικά έσοδα ανά θέση αυξήθηκαν κατά 5,9%.

Η easyJet παρουσίασε βελτιωμένες αποδόσεις στους μετόχους και ανάπτυξη σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Τα καταγεγραμμένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 27,9% στο ποσό των 317 εκατ. λιρών και το περιθώριο κέρδους προ φόρων αυξήθηκε κατά μια μονάδα ποσοστού στο 8,2%, παρά την αύξηση κατά 182 εκατ. λίρες στα κόστη καυσίμων. Η απόδοση / επιστροφή επενδυμένων κεφαλαίων μη συμπεριλαμβανόμενων των ρυθμίσεων σχετικά με τις λειτουργικές εκμισθώσεις βελτιώθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε 14,5% (ενώ η απόδοση / επιστροφή επενδυμένων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων σχετικά με τις λειτουργικές εκμισθώσεις, βελτιώθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε 11,3%).

Τα συνολικά έσοδα ανά θέση αυξήθηκαν κατά 5,9% (7,5% σε σταθερή ισοτιμία νομίσματος) σε 58,51 λίρες, λόγω της βελτιωμένης πληρότητας, της ετήσιας αναλογίας των αλλαγών σε αμοιβές και χρεώσεις που πραγματοποιηθήκαν το 2011, της μεθοδικής στόχευσης χωρητικότητας σε αγορές με την καλύτερη δυνατή απόδοση, των βελτιώσεων στην ιστοσελίδα easyJet.com, της επιτυχίας της καμπάνιας “Europe by easyJet”, καθώς και από τον περιορισμό στη χωρητικότητα της αγοράς.

Ο αριθμός θέσεων αυξήθηκε κατά 5.9% σε 65,9 εκατ. και η πληρότητα βελτιώθηκε κατά 1,4% ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 87,3%, ενώ ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 7,1%, φθάνοντας τα 58,4 εκατ.

  • Το κόστος ανά θέση, μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, μειώθηκε κατά 1% για το πλήρες έτος (και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σταθερή ισοτιμία νομίσματος).
  • Αυξήσεις στο κόστος αεροδρομίου ανά μονάδα καταγράφηκαν λόγω της αύξησης των τελών, κυρίως στα αεροδρόμια της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και της αυξημένης πληρότητας.
  • Πιέσεις στα κόστη μερικώς αντισταθμίστηκαν από το μικρότερο μέσο όρο πτήσεων και από το πρόγραμμα easyJet Lean που απέφερε σημαντική εξοικονόμηση στις υπηρεσίες εδάφους και στις μη-ρυθμισμένες χρεώσεις αεροδρομίων μέσω της αυξημένης αναλογίας μεγαλύτερων Α320 αεροσκαφών στον στόλο και από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αναστάτωσης στο σχεδιασμό των πτήσεων σε σχέση με τα προηγούμενη έτη.

Η easyJet σημείωσε σημαντικές ταμειακές ροές (μη συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών μερισμάτων) της τάξης των 457 εκατ. λιρών σε ετήσια βάση, κατά 7,8% αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα της easyJet και τη σιγουριά που αποπνέει η θέση της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά αεροπορίας μικρών αποστάσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει της πολιτική της σχετικά με τις αποδόσεις μερισμάτων από αυτόν τον χρόνο και να πληρώνει το ένα τρίτο των κερδών προ φόρων κάθε χρόνο, από την πληρωμή του ενός πέμπτου που ίσχυε από το προηγούμενο έτος. Κατά συνέπεια, το προτεινόμενο μέρισμα είναι 21,5 πέννες ανά μετοχή ή 85 εκατ. λίρες συνολικά.

Τα κέρδη ανά μετοχή βελτιώθηκαν κατά 19% σε 62,5 πέννες ανά μετοχή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η Carolyn McCall, Chief Executive της easyJet δήλωσε: “Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν το γεγονός ότι η easyJet αποτελεί οργανικό νικητή στην αγορά αεροπορίας μικρών αποστάσεων της Ευρώπης, σε σχέση με τις παραδοσιακές και τις χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες. Η δυναμική του επιχειρηματικού μοντέλου της easyJet  και η στρατηγική της, σε συνδυασμό, με τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση της ομάδας της easyJet, οδήγησαν σε κέρδη ρεκόρ, καθώς και σε σημαντική αύξηση απόδοσης/ επιστροφής στους μετόχους της εταιρείας αυτή τη χρονιά.

Ως απόδειξη της εμπιστοσύνης της εταιρείας για την τωρινή της θέση, καθώς και για τις μελλοντικές της προοπτικές, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε την αύξηση του μερίσματος από 10,5 πέννες σε 21,5 πέννες, για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, με τους μετόχους να ωφελούνται από την επιτυχία της εταιρίας, με συνολικά μερίσματα της τάξης των 85 εκατ. λιρών.

Αν και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο απρόβλεπτων καταστάσεων να επηρεάσουν προσωρινά τα οικονομικά αποτελέσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι το επιχειρηματικό μοντέλο, η στρατηγική και άνθρωποι της εταιρείας θα συνεχίσουν με συνέπεια να παράγουν υψηλές αποδόσεις και ανάπτυξη για τους μετόχους”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024