Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΧάος στις αερομεταφορές – Απροετοίμαστες οι αεροπορικές για το φετινό καλοκαίρι
Αερομεταφορές

Χάος στις αερομεταφορές – Απροετοίμαστες οι αεροπορικές για το φετινό καλοκαίρι

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία, Lufthansa, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις του φετινού καλοκαιριού, ακύρωσε 34.000 πτήσεις.

Οι περισσότερες χώρες έχουν υποδεχτεί το 2023, αφήνοντας πίσω τους τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, που είχαν επιβληθεί κατά την πανδημική κρίση του Covid-19. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για τα διεθνή ταξίδια.

Δυστυχώς όμως, το ξαφνικό κύμα ενδιαφέροντος βρήκε απροετοίμαστες τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια, που είχαν μειώσει τις δραστηριότητες και το προσωπικό τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στο γίγνεσθαι τον προηγούμενων πανδημικών ετών.

Προς το τέλος του 2022, τα πράγματα έμοιαζαν να επιστρέφουν στην κανονικότητα, ωστόσο οι απεργίες σε πολλές χώρες (Γαλλία, Γερμανία) και οι ακυρώσεις πτήσεων (Lufthansa), φέρνουν το χάος στη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) έχει προβλέψει ότι η ζήτηση των επιβατών για αεροπορικά ταξίδια θα ανακάμψει γρήγορα στα προ της πανδημίας επίπεδα, έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση περίπου 3% σε σχέση με το 2019 μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, «η αεροπορική κίνηση δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προπανδημικά επίπεδα, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλά τίθεται το ζήτημα διαθεσιμότητας εναέριου χώρου, την ώρα που αυξάνεται η ζήτηση», όπως αναφέρεται στο Eurocontrol.

Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια προσπαθούν να προσλάβουν εκ νέου προσωπικό, ώστε να διαχειριστούν τις μεγάλες μάζες ταξιδιωτών, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Όμως, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, σε συνδυασμό με τις συχνές απεργίες των υπαρχόντων εργαζομένων απειλούν σοβαρά τον κλάδο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το καλοκαίρι του 2023 δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από πέρυσι, με μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις να διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Στο ίδιο πλαίσιο, το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, ένα από τα πιο δημοφιλή της γηραιάς Ηπείρου, επέκτεινε για άλλη μια φορά το ημερήσιο ανώτατο όριο ταξιδιωτών. Αρχικά η επέκταση θα διαρκούσε μέχρι τα τέλη του 2022, ενώ έπειτα δόθηκε παράταση μέχρι τον φετινό Μάρτιο. Όμως πλέον το ανώτατο όριο τίθεται σε ισχύ τουλάχιστον Μέχρι τον Μάιο του 2023, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ένας βασικός κόμβος αεροπορικής συνδεσιμότητας της Ευρώπης δεν είναι προετοιμασμένος για το καλοκαίρι που έρχεται.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται το Heathrow και το Schiphol. Πέρυσι τα εν λόγω αεροδρόμια δέχτηκαν τεράστιο αριθμό επιβατών, ο οποίος σύμφωνα με την φετινή κίνηση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος. Περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι στο Λονδρέζικο αεροδρόμιο απειλούν με απεργία, λόγω των χαμηλών μισθών που παίρνουν κατά τη διάρκεια των εορταστικών μερών του Πάσχα, προκαλώντας περαιτέρω αναστάτωση στο ήδη busy αεροδρόμιο.

Παρόμοιες απεργίες πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Στη Γαλλία, τα συνδικάτα έφεραν σε πλήρη αδιέξοδο την χώρα, πριν λίγες ημέρες. Στην Ισπανία, πραγματοποιούνται 24ωρες απεργία, εδώ και ένα μήνα, γεγονός που επηρεάζει 17 αεροδρόμια.

Από την άλλη, η γερμανική αεροπορική εταιρεία, Lufthansa, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις του φετινού καλοκαιριού, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ακυρώνει 34.000 πτήσεις από το καλοκαιρινό της πρόγραμμα.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως θα είναι πολύ δύσκολο το φετινό καλοκαίρι να στεφτεί με επιτυχία, όσον αφορά τις αεροπορικές μεταφορές.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024