Τελευταία νέα
HomeΣτήλεςΆρθραΣαουδική Αραβία και τουρισμός εμπειριών
Εμπειρικός τουρισμός

Σαουδική Αραβία και τουρισμός εμπειριών

Μπορεί ένα κράτος σαν τη Σαουδική Αραβία να αναπτύξει τουρισμός ιδίως με δυτικούς τουρίστες;

Πρόσφατα πήγα το δεύτερο επαγγελματικό μου ταξίδι στη Σαουδική Αραβία και αρκετοί γνωστοί μου με ρώταγαν πως είναι δυνατόν μια χώρα που είναι γνωστή για τις ακραίες της ιδέες στη θέση της γυναίκας, ή στην ελευθερία της μετακίνησης, ή στο ντύσιμο, ή στο ποτό να μπορεί να αναπτύξει τουρισμό, και μάλιστα να στοχεύει χώρες με δυτική κουλτούρα. Μια χώρα που 5 μόλις χρόνια πριν έδωσε το δικαίωμα οδήγησης σε γυναίκες!

Η Σαουδική Αραβία έχοντας τη Μέκκα, την ιερή πόλη των μουσουλμάνων, σύμφωνα με τον  υπουργό Τουρισμού της χώρας Ahmed Al-Khateeb φιλοξένησε κατά το έτος 2022 93,5 εκατομμύρια συνολικά ξένους και εγχώριους τουρίστες.

Στις δυτικές χώρες ακούμε και γράφουμε ότι ο σύγχρονος τουρίστας αναζητά την αυθεντική εμπειρία στο προορισμό που θα επισκεφθεί. Αν λοιπόν θέλει κάποιος να γνωρίσει την Αραβική εμπειρία πρέπει να συνυφαστεί με την κουλτούρα της. Όταν ταξιδεύει στην Ελλάδα ο τουρίστας θέλει να φάει το ελληνικό φαγητό, να πιεί τη ρετσίνα του στο ταβερνάκι, να κολυμπήσει στα γαλάζια μας νερά… Αν θέλει να πιείς καλό ουίσκι πάει στη Σκωτία, (όχι ότι δε το βρίσκει και αλλού, αλλά δεν αποτελεί μέρος της ταξιδιωτικής του εμπειρίας).

Το πολυπολιτισμικό κέντρο Ihtra.

Αν λοιπόν ο τουρίστες θέλει να έχει αυτή την εμπειρία πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας της χώρας και να την σεβαστεί. Η Σαουδική Αραβία δεν είναι η χώρα που θα την επισκεφθείς με ένα σορτσάκι και ένα ζωγραφισμένο ουράνιο τόξο, θα την επισκεφθείς όπως αρμόζει στη κουλτούρα της.

Ο Al-Khateeb πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας είναι αποφασισμένο να πραγματοποιήσει μια σημαντική μεταμόρφωση στον τουριστικό τομέα και επιθυμεί να καταστήσει τον τουριστικό κλάδο μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Η πρόκληση είναι εδώ!

23/07/2024
22/07/2024
19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024