Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΠως αντιμετωπίζει η Πολιτεία την τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα

Πως αντιμετωπίζει η Πολιτεία την τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διακρίθηκε στις θέσεις 151-200 παγκοσμίως, με την υψηλότερη βαθμολογία σε όλη την Ελλάδα στον κλάδο "Διοίκηση Ξενοδοχείων και Τουρισμού", με βάση της λίστας Shanghai Ranking Consultancy. Το ειρωνικό στην υπόθεση είναι, ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, καταργήθηκε το πρόγραμμα σπουδών στη 'Διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων φιλοξενίας'.

Ο πίνακας κατάταξης Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστός και ως Shanghai ranking, δημοσιεύεται ετησίως από τον οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy. Ιστορικά είναι η πρώτη λίστα κατάταξης Πανεπιστημίων και από τις κορυφαίες και γνωστότερες διεθνώς. Η λίστα αξιολογεί κάθε χρόνο ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και δημοσιεύει τα 500 καλύτερα από αυτά. Η λίστα φέτος κατέταξε περισσότερα από 4.000 ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης σε 54 επιστημονικά πεδία.(*)

Αναλυτικότερα, στις κατατάξεις της λίστας ARWU στους επιμέρους επιστημονικούς κλάδους (Global Ranking of Academic Subjects) για το έτος 2019 αρκετά ελληνικά πανεπιστήμια κατέχουν σημαντικές θέσεις. Ειδικότερα στην κατηγορία “Διοίκηση Ξενοδοχείων και Τουρισμού“, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διακρίθηκε στις θέσεις 151-200 παγκοσμίως, με την υψηλότερη βαθμολογία σε όλη την Ελλάδα.

Το ειρωνικό στην υπόθεση είναι, ότι από το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-20, καταργήθηκε από τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου το πρόγραμμα σπουδών στη “Διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων φιλοξενίας” μετά από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αφαιρέθηκε από το μηχανογραφικό έντυπο.

Να διευκρινιστεί, ότι από την κατάργηση των ΤΕΙ το 2019, δημιουργήθηκαν πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού στα νέα πανεπιστήμια, όπως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και αλλού, εκτός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης κατάργησης είναι, οι φοιτητές της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, να είναι οι μοναδικοί φοιτητές πανελλαδικά, που δε θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών επιχειρήσεων, όπως οι συμφοιτητές τους στα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Μάλιστα, στο σχετικό Νόμο (4589/19), δεν υπήρξε καμία αναφορά στους φοιτητές αυτούς, αλλά και ούτε καμία πρόβλεψη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πανεπιστημιακό τίτλο στις τουριστικές επιστήμες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι το Τμήμα Τουριστικών επιχειρήσεων στη Λάρισα αποτελούσε ένα από τα πρώτα Τμήματα Τουριστικών επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, με διεθνείς συνεργασίες και επισκέψεις πολλών φοιτητών κάθε χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS. Σήμερα διαθέτει τις πιο σύγχρονες και εξοπλισμένες εργαστηριακές υποδομές, οι οποίες όμως λόγω της κατάργησής του προγράμματος σπουδών θα απαξιωθούν.

(*) Όλες οι κατατάξεις, ανά επιστημονικό πεδίο είναι διαθέσιμες στο: http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/index.html

Ο Ευστάθιος Βελισσαρίου γεννήθηκε στο Μόναχο και είναι διδάκτωρ Οικονομικών του Ludwig Maximilians Universität Μονάχου στο αντικείμενο “Οι Οικονομικές Επιπτώσεις του Τουρισμού”. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση “Οικονομική των Επιχειρήσεων”. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως σύμβουλος επιχειρήσεων, σύμβουλος δημόσιων οργανισμών και σύμβουλος εκπαίδευσης. Έχει εκπονήσει οικονομοτεχνικές μελέτες (για τη σύσταση, οργάνωση ή ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων), αναπτυξιακές μελέτες και έρευνες στον τουριστικό τομέα, για λογαριασμό οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και μελέτες βιωσιμότητας τουριστικών μονάδων και θεματικών πάρκων. Υπήρξε υπεύθυνος μεγάλου αριθμού Ευρωπαϊκών διακρατικών προγραμμάτων και επιστημονικός υπεύθυνος στο πιλοτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα TERRA της Γενικής Διεύθυνσης XVI. Από το 2000 διατελεί σύμβουλος – καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από το 2006 έως το 2013 διετέλεσε προϊστάμενος στο Τμήμα Τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας. Από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2017 διετέλεσε αναπλ. πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σήμερα είναι καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024