Οι διαδρομές εκπαιδευτικού τουρισμού αποτελούνται από τοποθεσίες με πολλαπλά χαρακτηριστικά και αρκετοί προορισμοί συμπεριλαμβάνονται σε διαδρομές διαφορετικών θεματικών, αναδεικνύοντας έτσι την σημασία της Κρήτης σαν προορισμό εκπαιδευτικού τουρισμού.
Ένα από τα κύρια θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες της έρευνας πεδίου που έλαβε χώρα σε Ελλάδα και Κύπρο στα πλαίσια της Πράξης «Ανάδειξη του εκπαιδευτικού τουρισμού για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς – EduTourism», ήταν η ανάδειξη των κύριων χαρακτηριστικών των περιοχών παρέμβασης ώστε να συμπεριληφθούν στα πακέτα εκπαιδευτικού τουρισμού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν ότι η Κρήτη ως προορισμός εκπαιδευτικού τουρισμού μπορεί να βασιστεί στο φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και την γαστρονομία/οινογαστρονομία. Σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργήθηκαν οκτώ (8) διαδρομές εκπαιδευτικού τουρισμού στην Κρήτη.
Οι διαδρομές αποτελούνται από τοποθεσίες με πολλαπλά χαρακτηριστικά και αρκετοί προορισμοί συμπεριλαμβάνονται σε διαδρομές διαφορετικών θεματικών, αναδεικνύοντας έτσι την σημασία της Κρήτης σαν προορισμό εκπαιδευτικού τουρισμού.
Η 1η διαδρομή με θεματική γαστρονομία-οινογαστρονομία περιλαμβάνει το Αμάρι Ρεθύμνης, το χωριό Αβδού στο Ηράκλειο, το χωριό Θραψανό Ηρακλείου, την Κριτσά Λασιθίου και τη Μονή Τοπλού στη Σητεία και έχει διάρκεια περίπου 5 μιση ώρες. Ο επισκέπτης που θα ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή μπορεί να γευτεί το φημισμένο κρητικό ελαιόλαδο, να συμμετάσχει στην παρασκευή τοπικών εδεσμάτων, να δοκιμάσει κρασί που ζυμώνεται σε παραδοσιακά πιθάρια αλλά και την ξακουστή κρητική τσικουδιά.
Η 2η διαδρομή περιλαμβάνει πολιτιστικούς προορισμούς, όπως το Καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος στα Χανιά, το χωριό Μαργαρίτες Ρεθύμνης, το Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού στο Ηράκλειο, το χωριό Θραψανό και το χωριό Αβδού. Παίρνοντας αυτή τη διαδρομή, που διαρκεί περίπου 5 ώρες, μπορεί να παρατηρήσει κανείς τεχνίτες κεραμικών να δουλεύουν, να μυηθεί την τέχνη της αγγειοπλαστικής, να δει σε αναπαράσταση τη ζωή των κατοίκων παλαιότερων εποχών και να συμμετάσχει σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η 3η διαδρομή συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την θρησκευτική κληρονομιά δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει ιστορικούς ναούς σε τοποθεσίες αξεπέραστης φυσικής ομορφιάς και περιλαμβάνει το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου – Πατσού, το δάσος Ρούβα, το Συλαμιανό – Κνωσανό Φαράγγι, το χωριό Αβδού Πεδιάδος, το φαράγγι του Τσούτσουρου και τη Μονή Τοπλού. Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή με συνολική διάρκεια μεταξύ των προορισμών περίπου 8 μίση ώρες.
Η 4η διαδρομή αποτελεί μια περιήγηση στον πολιτισμό και την ιστορία των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και περιλαμβάνει την Μονή Τοπλού, το ιστορικό χωριό των Λιθινών, την αρχαία πόλη Λατώ, τον οικισμό της Κριτσάς και το χωριό Αβδού Πεδιάδος. Σε αυτή τη διαδρομή ο επισκέπτης μπορεί δει σημεία εξέχουσας ιστορικής, λαογραφικής και εικαστικής σημασίας με την απόσταση μεταξύ των προορισμών να διαρκεί περίπου 3 μίση ώρες.
Στην 5η διαδρομή μπορεί κανείς να διασχίσει ιστορικούς προορισμούς στην Κρήτη, ξεκινώντας από το φρούριο Γραμβούσας, συνεχίζοντας με το ιστορικό χωριό Θέρισσος, το Ενετικό φρούριο Φιρκά στα Χανιά, τη Λότζια και τέλος, τα Ενετικά Τείχη με τον τάφο του Καζαντζάκη στο Ηράκλειο με συνολική διάρκεια 4 μίση ώρες.
Η 6η διαδρομή εκπαιδευτικού τουρισμού στην Κρήτη είναι επίσης ιστορική και αφορά στους νομούς Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Η διαδρομή που διαρκεί 2 μίση ώρες, περιλαμβάνει το κάστρο Φορτέτζα, τον Πύργο Μαρουλά, το Σπήλαιο Μελιδονίου στο Ρέθυμνο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τη Νεκρόπολη στο Φουρνί Αρχανών στο Ηράκλειο. Σε αυτή τη διαδρομή ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει επιβλητικά κτίσματα σπουδαίας αρχιτεκτονικής αλλά και προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Στην 7η διαδρομή (4 μίση ωρών) μπορεί ο επισκέπτης να εξερευνήσει το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου με έναρξη διαδρομής το Κνωσανό – Συλλαμιανό Φαράγγι, στη συνέχεια το δάσος Ρούβα, το χωριό Ζαρός, το Φαράγγι Πλατανιών, το χωριό Μαργαρίτες, το Σπήλαιο Μελιδονίου, και τέλος τη λίμνη Κουρνά.
Η 8η και τελευταία διαδρομή στην Κρήτη, διάρκειας περίπου 5 ωρών, αποτελείται από προορισμούς φυσικού περιβάλλοντος και πολιτισμού. Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην περιοχή της Γραμβούσας, στο Φαράγγι του Θερίσσου, στο Καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, στον οικισμό του Μαρουλά, στο χωριό Κουρνάς, στο χωριό Μελιδόνι, και στην περιοχή του Αμαρίου.
Παράλληλα με τις διαδρομές τις Κρήτης σχεδιάστηκαν έξι (6) διαδρομές στην Κύπρο και τρεις (3) διασυνοριακές διαδρομές συνδέοντας ιστορικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά την Κρήτη και την Κύπρο με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πακέτου εκπαιδευτικού τουρισμού με σημαντικά οφέλη για τις τελικές ομάδες-στόχους που είναι οι νέοι 16-25 ετών. Οι διαδρομές θα συμπεριλαμβάνονται στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του EduTourism συνοδευόμενες από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περιγραφές για όλους τους προορισμούς.
Η Πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.