Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΜε σεβασμό στις θρησκευτικές ανάγκες οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου
Αποτελεσματική η παρέμβαση της Δ.Ο.Ε.

Με σεβασμό στις θρησκευτικές ανάγκες οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου

“Η Κινεζική κυβέρνηση και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (8-25 Αυγούστου 2008) θα σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και θα επιτρέψουν […]

“Η Κινεζική κυβέρνηση και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (8-25 Αυγούστου 2008) θα σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και θα επιτρέψουν τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων<...>και τη διεξαγωγή θρησκευτικών τελετών στη διάρκεια των αγώνων. Αυτή την εποχή ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής στο Ολυμπιακό χωριό, χώρων προσευχής, όπως εκκλησίες, τεμένη, κ.λ.π. Η Κίνα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και οι αθλητές, παράγοντες και γενικά όλοι οι επισκέπτες μας το καλοκαίρι είναι ελεύθεροι να κάνουν χρήση των θρησκευτικών τους συμβόλων. Γι` αυτό, άλλωστε, βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την Δ.Ο.Ε. (Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή)”. Τη διαβεβαίωση αυτή, καθώς και την αναλυτική του απάντηση έδωσε ο Σύμβουλος Υπουργός της Διπλωματικής Μόνιμης Κινεζικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, κ. Zhong Ronglai, στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Μανώλη Μαυρομμάτη, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, της οποίας ο ευρωβουλευτής είναι μέλος.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει με παρέμβασή του στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Στρασβούργου το γεγονός, αναφέροντας χαρακτηριστικά και τα εξής: “Κατά παράβαση των συμφωνιών που έχουν προσυπογράψει οι κινεζικές αρχές με την Δ.Ο.Ε. και οι οποίες τηρούνται από καταβολής των ολυμπιακών αγώνων, τα σύμβολα των θρησκειών όπως η Βίβλος, Καινή και Παλαιά Διαθήκη, χώροι προσευχής ακόμα και ο εσταυρωμένος, ως περιδέραιο στο λαιμό των αθλητών και αθλητριών θ` απαγορευτούν. Ως χριστιανός, θλίβομαι βαθύτατα, ελπίζω όμως ότι η Διεθνής Κοινότητα και η Ε.Ε. θ` αποτρέψουν έγκαιρα την εφαρμογή του πρωτοφανούς αυτού μέτρου από την οργανώτρια αρχή των Ολυμπιακών του 2008. Όποιος επιθυμεί να προσευχηθεί, θα πρέπει να είναι ελεύθερος να πάει στους τόπους και τους χώρους, μέσα στην πόλη όπου υπάρχουν σημεία για την θρησκευτική τελετουργία”.

“Οι θρησκευτικοί πατέρες, ιερείς, δεν θα μπορούν” πρόσθεσε “να λειτουργήσουν ή να ευλογήσουν τους ξένους επισκέπτες και αθλητές στην ύπαιθρο, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς του Σύδνευ ή της Αθήνας, όπου ακόμη και σε χώρους των ξενοδοχείων διεξάγονταν θρησκευτικές τελετές, για τους συνοδούς και τα μέλη των αποστολών”.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την αναφορά αυτή, επεσήμανε το γεγονός στη Δ.Ο.Ε., η οποία αντέδρασε με έντονο τρόπο στην κινεζική οργανωτική επιτροπή με παρέμβαση του Προέδρου της, κ. Ζακ Ρογκ, και επιστολή υπόμνημα στους Κινέζους οργανωτές των αγώνων του Πεκίνου, καθησυχάζοντας τις δίκαιες ανησυχίες των πιστών όλου του κόσμου που θα βρεθούν στην Κινεζική πρωτεύουσα τον Αύγουστο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024