Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΗμερίδα για τον τουρισμό υπαίθρου και τον τουρισμό υγείας

Ημερίδα για τον τουρισμό υπαίθρου και τον τουρισμό υγείας

Η δημιουργία ενός σύγχρονου νομοθετικού και αναπτυξιακού πλαισίου ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και αντικίνητρα και να αναδειχθούν οι προοπτικές του τουρισμού Υπαίθρου – Αγροτουρισμός, Οικοτουρισμός – και του Τουρισμού […]

Η δημιουργία ενός σύγχρονου νομοθετικού και αναπτυξιακού πλαισίου ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και αντικίνητρα και να αναδειχθούν<...> οι προοπτικές του τουρισμού Υπαίθρου – Αγροτουρισμός, Οικοτουρισμός – και του Τουρισμού Υγείας – Ιαματικές πηγές, Θαλασσοθεραπεία, Θερμαλισμός Spa – ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας με θέμα “Ειδικές Μορφές Τουρισμού”, που πραγματοποίησε η έκθεση xenia, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την 35η επετειακή παρουσίασή της.

Τον συντονισμό της ημερίδας εκ μέρους της xenia είχε ο κ. Ν. Κούμανης. Κατά την διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, αναλύθηκε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό υπαίθρου και τον τουρισμό υγείας, οι τρόποι προώθησής τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και συγκεκριμένα μοντέλα ανάπτυξης άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος στο χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία των ειδικών μορφών τουρισμού στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος μας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξη και την προβολή τους μέσω σειράς δράσεων και προγραμμάτων επιδοτήσεων.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Φωκάς τόνισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ειδικές μορφές τουρισμού, εμπλουτίζοντας το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν μας, το οποίο παραμένει η βάση της τουριστικής βιομηχανίας μας.

Η διευθύντρια Μελετών και Επενδύσεων του ΕΟΤ Μπ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των δύο αυτών μορφών τουρισμού υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης ολοκληρωμένων προϊόντων με τη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού και όχι απλά και μόνο σχετική υποδομή, η οποία πάντως θα πρέπει να πληροί σχετικά υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Για τα αγροτουριστικά καταλύματα το πρόγραμμα Leader έχει διαθέσει μέχρι σήμερα πάνω από 65 δισ. δρχ., ενώ πλέον επιδοτούνται μόνο υψηλών κατηγοριών τέτοια καταλύματα.

Η πρώτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στον τουρισμό υπαίθρου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Αγροτουριστικής ΑΕ Δ. Νταλής κατέθεσε τις βασικές δραστηριότητες και το έργο της Αγροτουριστικής ΑΕ όπως οι Πράσινες και Λευκές τάξεις, που αφορούν σε πρόγραμμα επισκέψεων περίπου 80.000 μαθητών σε 35 επιλεγμένες περιοχές της υπαίθρου και το οποίο επιδοτείται από την ΕΤΑ με 10 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες δράσεις της Αγροτουριστικής αφορούν στην δημιουργία προδιαγραφών (σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τον ΕΛΟΤ) καθώς και φορέα πιστοποίησης για τον αγροτουρισμό, η δημιουργία δικτύου προβολής και προώθησης του αγροτουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου ήδη έχουν ενταχθεί περίπου 180 επιχειρήσεις, η προώθηση 6 πρότυπων επενδύσεων και η αναζήτηση επενδυτών για άλλες 40, κ.λπ. Η πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Αγροτουρισμού Μ. Παπασταύρου ανέλυσε το πιλοτικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε δύο περιοχές, ώστε να αποτελέσουν πρότυπα ανάπτυξης. Παράλληλα ανέφερε ότι οι δραστηριότητες υπαίθρου και ειδικά ο αγροτουρισμός αποτελούν εργαλεία ανάπτυξης για την περιφέρεια. Ο κ. Ι. Μπουτάρης, κατέθεσε την 15χρονη εμπειρία του στο χώρο του ορεινού τουρισμού με την συμβολή του στο δίκτυο οι “Δρόμοι του κρασιού” στη Μακεδονία και κυρίως από την δημιουργία στο χωριό Νυμφαίο αρχικά ενός ξενώνας και στην συνέχεια παράλληλων υποστηρικτικών υποδομών. Ο κ. Ι. Μπουτάρης αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της υπαίθρου μέσα από τις εναλλακτικές μορφές ωστόσο υπογράμμισε ιδιαίτερα τις πολυάριθμες γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνάντησε και οι οποίες πολλές φορές αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος αναφέρθηκε στη συμβολή της δημιουργίας της τουριστικής και πολιτιστικής διαδρομής “Οι δρόμοι της Ελιάς” στην αειφόρο και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο κ. John Swarbrooke, Head of Tourism and Hospitality στο Sheffield Hallam University, καταγράφοντας τις τάσεις που υπάρχουν στην τουριστική ζήτηση ανέφερε ότι βρετανοί tour operators αναζητούν διαφοροποιημένα τουριστικά προϊόντα. O γενικός διευθυντής της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Α. Περιμένης αναφέρθηκε στο δίκτυο περιπατητικών διαδρομών που δημιουργείται στην Λέσβο καθώς και στο τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας στον Αγροτουρισμό. Η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού τόνισε ο κ. Α. Περιμένης απαιτεί συστηματική, ισορροπημένη και εκτεταμένη παρέμβαση και συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικής αγοράς. Ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Μ. Κασιμάτης αναφέρθηκε στο ιταλικό μοντέλο ανάπτυξης του Αγροτουρισμού τονίζοντας ότι η τάση για εναλλακτικές διακοπές αποτελεί μαζικό φαινόμενο στην Ευρώπη.

Η δεύτερη ενότητα είχε ως θέμα τον τουρισμό υγείας. Η κ. Ι. Καρατζά, Ειδική Σύμβουλος επί θεμάτων Ιαματικών Πηγών της Ε.Τ.Α. Α.Ε., αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις Ιαματικές Πηγές, σημειώνοντας, ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η δημιουργία σύγχρονων προϊόντων και η εξεύρεση των μεθόδων ανάπτυξης και χρηματοδότησής τους. Η κ. Μ. Αγγελοπούλου των Aldemar Hotels αναφέρθηκε στην εμπειρία της δημιουργίας και της λειτουργίας του Aldemar Royal Mare Thalasso, του πρώτου κέντρου Θαλασσοθεραπείας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη της δημιουργίας και όχι του μιμητισμού καθώς και της τήρησης των αυστηρότερων ποιοτικών προδιαγραφών στην κατασκευή και λειτουργία ενός Κέντρου προς αποφυγήν του κινδύνου υποβάθμισης του ελληνικού τουρισμού υγείας. Ο κ. R. Withers, The Tourism Partnership, ανέφερε το παράδειγμα του Bath στη Μ. Βρετανία, ενός από τους παλαιότερους και γνωστότερους προορισμούς αλλά και της προσαρμογής της στα σύγχρονα δεδομένα. Ο κ. Κ. Πάρπας, πρόεδρος του Ομίλου Cityspa και διευθύνων σύμβουλος της Κ. Π. Πάρπας ΕΛΛΑΣ Α.Ε. αναφέρθηκε στις τάσεις σχεδιασμού και λειτουργίας σειρά από πρακτικές συμβουλές για το σχεδιασμό και τη λειτουργία Spa σε ξενοδοχειακές μονάδες. Η νέα τάση που αναπτύσσεται ραγδαία είπε ο κ. Κ. Πάρπας αφορά στην δημιουργία Resort Spa σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι πελάτες ξενοδοχείων επιζητούν υπηρεσίες SPA και για το λόγο αυτό οι ξενοδόχοι επενδύουν σε κέντρα SPA. Το ολικό εμβαδόν των SPA παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 151% τα τελευταία 2 χρόνια. Ο κ. Μ. Χατζηγεωργίου από τη διεύθυνση θερμαλισμού της ΕΤΑ, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση των ιαματικών πηγών επισημαίνοντας ότι ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική ειδική μορφή τουρισμού καθώς αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό προϊόν στις οποιεσδήποτε εξελίξεις.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024