Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΣυνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων στην Κόρινθο
Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχετικό Σχέδιο Νόμου

Συνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων στην Κόρινθο

Με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορίνθου και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νέων Κορίνθου την 1η Απριλίου 2009 η Συνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν το λόγο […]

Με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορίνθου και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε<...> στο Κέντρο Νέων Κορίνθου την 1η Απριλίου 2009 η Συνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν το λόγο ήταν η αντινομάρχης Κορινθίας κα Μ. Σούκουλη, ο κ. Ε. Σπινθάκης (Οικολογία), ο πολιτευτής κ. Σ. Μάρκελλος, ο κ. Α. Ζαφείρης (Νομαρχιακό Συμβούλιο Νέων Κορίνθου), ο διευθυντής του Κέντρου Νέων Κορίνθου κ. Π. Πούλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου κ. Σωτήρης Μαρίνης, ο εκδότης του OIKOpress κ. Β. Τακτικός, η διευθύντρια του ECOvision κα Μ. Σουπιώνη, η πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γ. Παγίδα-Δρόσου, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Κορινθίας κ. Γ. Κολοκάτσης, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Βοιωτίας κ. Β. Κόλλιας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Β. Γιαννόπουλος, τον ΓΓ ΠΕΝΑ κ. Λ. Πολυμενάκος και πολλούς ενδιαφερόμενους για αγροτουριστικές επιχειρηματικές δράσεις.

Στις συζητήσεις δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στον Τουρισμό Υπαίθρου και ξεχωριστά στον αγροτουρισμό. Ως Επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου προτείνεται στο νομοσχέδιο να χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τις αναγκαίες υποδομές με στόχο την εξυπηρέτηση της επαφής του επισκέπτη με περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αξία και ενδιαφέρον λόγω των φυσικών και πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης και του τοπίου.

Οι Αγροτουριστικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν έργα υποδομής μικρής κλίμακας και ήπιων παρεμβάσεων στο περιβάλλον που παρέχουν υπηρεσίες διαμονής, εστίασης και αναψυχής, με στόχο να γνωρίσει ο επισκέπτης τον αγροτικό χώρο και τις αγροτικές ασχολίες, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του τόπου, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων τις υπαίθρου.

Επίσης αναφέρθηκαν στοιχεία από την Ιταλική Νομοθεσία (νόμος 730/5-12-1985), ο οποίος αναγράφει “Ως αγροτουριστικές δραστηριότητες νοούνται αποκλειστικά οι δραστηριότητες υποδοχής και φιλοξενίας που ασκούνται από επιχειρηματίες αγρότες του άρθρου 2135 του αστικού κώδικα, ατομικά ή δια ενώσεων, και από μέλη των οικογενειών τους, δια της χρήσης της επιχείρησής τους σε συνδυασμό ή συμπληρωματικά με τη δραστηριότητα καλλιέργειας του εδάφους, δασοκομίας και κτηνοτροφίας που πρέπει να παραμένουν κύριες δραστηριότητες”.
Στην σημερινή Ελληνική πραγματικότητα το μόνο κείμενο που έχουμε είναι η Γνώμη 208/22-12-2008 της Ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής, η οποία αναγράφει: Αγροτουρισμός είναι εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες, camping), όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών».

Την επόμενη μέρα οι επιχειρηματίες αγροτουρισμού από τα άλλα μέρη της Ελλάδος ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Ελισσών Οικοτουριστική επε (Κρυονέρι Κορινθίας, την Ταβέρνα Δίπορτο (Κρυονέρι), την Οργάνωση Υποστήριξης Νέων “Φιλοξενία” και το Περιβαλλοντικό Μονοπάτι.

Οι επόμενες ευκαιρίες για ανταλλαγή εμπειριών για αγροτική ανάπτυξη και μέσω του αγροτουρισμού θα είναι στις Ροβιές Ευβοίας (8-9/4/2009), στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (24-25/4/09), στα Τζουμέρκα (27-28/4/2009), στην Χίο (5-6/5/2009), στην Λακωνία (12/5/2009) και Σίφνο Κυκλάδων (19/5/09), ικανοποιώντας την ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών και επαγγελματιών για τοπική ανάπτυξη.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024