Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΝεπάλ προς ορειβάτες Έβερεστ: “Θα παίρνετε μαζί σας τα κόπρανά σας, το βουνό δεν είναι υπαίθρια τουαλέτα”
Ορειβατικός τουρισμός

Νεπάλ προς ορειβάτες Έβερεστ: “Θα παίρνετε μαζί σας τα κόπρανά σας, το βουνό δεν είναι υπαίθρια τουαλέτα”

Everest
(Φωτο: The Weather Channel)

Τα σκουπίδια παραμένουν ένα τεράστιο ζήτημα στο Έβερεστ και σε άλλα βουνά της περιοχής, αν και έχει υπάρξει ένας αυξανόμενος αριθμός εκστρατειών καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας με επικεφαλής τον στρατό του Νεπάλ.

Οι ορειβάτες που ανεβαίνουν στο Έβερεστ θα πρέπει από εδώ και πέρα να καθαρίσουν και να παίρνουν μαζί τους τα σκουπίδια του και να τα φέρουν πίσω στο στρατόπεδο βάσης για να απορριφθούν, δήλωσαν οι αρχές.

“Τα βουνά μας έχουν αρχίσει να βρωμάνε”, είπε στο BBC ο Mingma Sherpa, πρόεδρος του αγροτικού δήμου Pasang Lhamu και σύμβουλος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ. Ο δήμος, ο οποίος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Έβερεστ, εισήγαγε τον νέο κανόνα ως μέρος ευρύτερων μέτρων που εφαρμόζονται.

Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, τα περιττώματα που αφήνονται στο Έβερεστ δε διαλύονται πλήρως. “Λαμβάνουμε παράπονα ότι ανθρώπινα κόπρανα είναι ορατά στους βράχους και ορισμένοι ορειβάτες αρρωσταίνουν. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και χαλάει την εικόνα μας”, προσθέτει ο κ. Mingma.

Οι ορειβάτες που ανεβαίνουν το Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, και το κοντινό όρος Lhotse θα λάβουν εντολή να αγοράσουν τις λεγόμενες “poo bags” στην κατασκήνωση βάσης, και θα “ελέγχονται κατά την επιστροφή τους”.

Τι συμβαίνει έως σήμερα

Οι περισσότεροι ορειβάτες και το προσωπικό υποστήριξης τείνουν να σκάβουν μια τρύπα για τις ανάγκες τους, αλλά όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς στο βουνό, σε ορισμένες τοποθεσίες έχει λιγότερο χιόνι, επομένως πρέπει να πας τουαλέτα στην ύπαιθρο.

Πολύ λίγοι άνθρωποι κουβαλούν τα περιττώματά τους σε βιοδιασπώμενες σακούλες όταν σκαρφαλώνουν στην κορυφή του Έβερεστ, κάτι που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Everest

(Φωτο: Everest Summiteers’ Association Nepal)

“Τα απόβλητα παραμένουν ένα μείζον ζήτημα, ειδικά στις κατασκηνώσεις στις υψηλότερες κορυφές”, λέει ο Chhiring Sherpa, διευθύνων σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC). Αν και δεν υπάρχει επίσημο νούμερο, η οργάνωσή του εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου τρεις τόνοι ανθρώπινων περιττωμάτων μεταξύ της κατασκήνωσης Ένα στο κάτω μέρος του Έβερεστ και της κατασκήνωσης Τέσσερα, προς την κορυφή. “Τα μισά από αυτά πιστεύεται ότι βρίσκονται στο South Col, γνωστό και ως camp four”, λέει ο κ. Chhiring. Ο Stephan Keck, διεθνής οδηγός βουνού που διοργανώνει επίσης αποστολές στο Έβερεστ, είπε ότι το South Col έχει αποκτήσει φήμη ως “ανοιχτή τουαλέτα”.

Με ύψος 7.906 μέτρα (25.938 πόδια), το South Col χρησιμεύει ως βάση πριν οι ορειβάτες επιχειρήσουν να φτάσουν στις κορυφές “Έβερεστ” και “Λότσε”. Εδώ, το έδαφος είναι πολύ ανεμοδαρμένο. “Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πάγος και χιόνι, επομένως θα δείτε ανθρώπινα κόπρανα τριγύρω”, λέει ο κ. Keck.

Εξουσιοδοτημένο από τον αγροτικό δήμο του Pasang Lhamu, το SPCC προμηθεύεται τώρα περίπου 8.000 σακούλες για περιττώματα από τις ΗΠΑ, για περίπου 400 ξένους ορειβάτες και 800 προσωπικό υποστήριξης, για την επερχόμενη αναρριχητική σεζόν που ξεκινά τον Μάρτιο. Οι σακούλες περιέχουν χημικές ουσίες και σκόνες που στερεοποιούν τα ανθρώπινα περιττώματα και τα καθιστούν σε μεγάλο βαθμό άοσμα.

Κατά μέσο όρο, ένας ορειβάτης θεωρείται ότι παράγει 250 γραμμάρια περιττωμάτων την ημέρα. Συνήθως περνούν περίπου δύο εβδομάδες στα υψηλότερα στρατόπεδα για την απόπειρα συνόδου κορυφής. “Με αυτό ως βάση, σχεδιάζουμε να τους δώσουμε δύο σακούλες, καθεμία από τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πέντε έως έξι φορές”, εξηγεί ο κ. Chhiring.

Ο Mingma Sherpa είπε ότι η χρήση τέτοιων σακουλών για τη διαχείριση των ανθρώπινων απορριμμάτων έχει δοκιμαστεί και δοκιμαστεί σε άλλα βουνά. “Οι ορειβάτες χρησιμοποιούν τέτοιες τσάντες στο όρος Denali (την υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής) αλλά και στην Ανταρκτική, γι’αυτό το υποστηρίζουμε”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024