Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδριαPorts & Rail Forum 2023: Λιμάνια και σιδηρόδρομοι ως μοχλοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Θαλάσσιες Μεταφορές

Ports & Rail Forum 2023: Λιμάνια και σιδηρόδρομοι ως μοχλοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Επίκεντρο των συζητήσεων αποτέλεσαν κορυφαία θέματα που απασχολούν τη λιμενική βιομηχανία.

Υψηλόβαθμα στελέχη, άνθρωποι της Ναυτιλίας, Έλληνες και ξένοι θεσμικοί εκπρόσωποι έδωσαν το παρών στο πρώτο Ports & Rail Forum 2023 με κεντρικό θέμα την Ελλάδα ως διεθνή πύλη επιχειρηματικότητας. Επίκεντρο των συζητήσεων αποτέλεσαν κορυφαία θέματα που απασχολούν τη λιμενική βιομηχανία αλλά και τον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών με έμφαση στον σιδηρόδρομο και τις καλύψεις που προσφέρει σε κομβικής σημασίας ελληνικά λιμάνια για το διεθνές και όχι μόνο εμπόριο.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θέτουν ως βασική προτεραιότητα την υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων και στοχευμένων παρεμβάσεων στη λιμενική βιομηχανία, προκειμένου εξασφαλιστεί η ολιστική αξιοποίηση των λιμένων, ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών, η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της ανταποδοτικότητας των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών προς τους χρήστες. Στόχος είναι η άμεση απλοποίηση και ψηφιοποίηση των τηρούμενων διαδικασιών, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η διασυνδεσιμότητα, η εδαφική και κοινωνική συνοχής της νησιωτικής Ελλάδας, η βελτίωση της εμπορευματικής δραστηριότητας της χώρας με ταυτόχρονη μείωση του μεταφορικού κόστους, η ανάπτυξη του προσοδοφόρου cluster του θαλάσσιου τουρισμού. Για την επίτευξη των σκοπών αυτών, η συνεργασία της πολιτείας με όλους τους φορείς που σχετίζονται με το νευραλγικό τομέα των λιμανιών είναι απαραίτητη».

Στην εναρκτήρια προσφώνησή του ο κ. Δημήτρης Μ. Ιατρίδης, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, ανέφερε: «Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με προκλήσεις διαρκείς, μεγάλου βεληνεκούς. Συνεπώς η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα συνιστούν απολύτως αναγκαία χαρακτηριστικά για να επιβιώσουμε ως πολίτες και ως επιχειρήσεις. Η πανδημία επηρέασε τους λιμένες, δοκίμασε τις αντοχές του συστήματος που ευτυχώς δεν επηρέασαν την χώρα μας. Το 90% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται μέσω θαλασσών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλυδωνίζει την διεθνή τάξη πραγμάτων τους θεσμούς, τους κανόνες. Η γαλάζια οικονομία μπορεί να συνεισφέρει στον μετασχηματισμό της οικονομίας για πράσινες μεταφορές, ΑΠΕ, καινοτόμες λύσεις. Στον κλάδο των λιμένων οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι ελληνικοί λιμένες έχουν ισχυρά αποτελέσματα, ισχυρή δυναμική και προσφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Σήμερα οι λιμένες βρίσκονται σε τροχιά μετασχηματισμού για να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις όπως η πράσινη ενέργεια και η αναβάθμιση υποδομών στο επίπεδο που μπορεί και οφείλει να βρίσκεται η χώρα μας. Τα ελληνικά λιμάνια έχουν δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης συμβολής στην οικονομία. Αποτελούν κομβικούς παράγοντες βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας».

Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ε. Ν., Ιδρυτής -Διευθύνων Σύμβουλος XRTC Business Consultants, τόνισε στην ομιλία του: «Η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι τριών ηπείρων και κοντά σε έναν από τους σπουδαιότερους διαύλους της ναυσιπλοΐας, τη διώρυγα του Σουέζ. Οι συνδυαστικές επενδύσεις που αποτελούν στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο προσέλκυσης κεφαλαίων. Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων αποτελούν επιχειρηματικό μοντέλο προσέλκυσης επενδύσεων. Ο Πειραιάς αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό του διεθνούς εμπορίου εξυπηρετώντας περισσότερα από 24.000 πλοία ετησίως. Μετά τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη ακολούθησαν ιδιωτικοποιήσεις σε Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο, προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον με προοπτικές και έσοδα για την ελληνική οικονομία. Ο συνδυασμός με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα πολλαπλασίαζε τα οφέλη. Για να μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει ανταγωνιστική ως κέντρο εμπορίου η αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης δεν μπορεί από μόνη της… Απαιτούνται στρατηγική, σχεδιασμός μακρόπνοης διαρκείας, και ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».

Ο Mr. Xiao Junzheng, Ambassador of the People’s Republic of China to the Hellenic Republic, επεσήμανε στην ομιλία του ότι η διασυνδεσιμότητα και η ορθή λειτουργία των λιμανιών και του σιδηροδρόμου είναι ζωτικής σημασίας για την σταθερότητα του κλάδου των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Kατά τον κ. Junzheng η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο ως πύλη εισόδου και εξόδου στην Ευρώπη. «Αισιοδοξούμε στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, στον κλάδο των μεταφορών με στόχο να επιταχύνουμε τη διαδικασία δημιουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου», ανέφερε, τονίζοντας ότι «Ελλάδα και Κίνα αποτελούν στρατηγικούς συνεργάτες και στις μεταφορές. Η επιτυχία στο λιμάνι του Πειραιά αποτυπώνει την αμοιβαία και επιτυχή συνεργασία μας. Η Κίνα πέτυχε ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ που αφορά τους σιδηροδρόμους της, τη λειτουργία και την ασφάλειά τους. Η Κίνα είναι κάτι παραπάνω από έτοιμη να συνδράμει στον έργο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών, σε συνεργασία με τους εταίρους μας για τις θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, βασιζόμενη στην αρχή των win-win αποτελεσμάτων».

Ο κ. Ιωάννης Ξιφαράς, γενικός γραμματέας Μεταφορών, σημείωσε ότι «το ζήτημα των σιδηροδρόμων και των διατροπικών μεταφορών αποτελούν κορυφαία θέματα που έθεσε η κυβέρνηση. Ο ελληνικός σιδηρόδρομος ξέρουμε ότι υστερεί σε επενδύσεις τόσο για την επέκταση και την συντήρηση αλλά και την ευρύτερη λειτουργία του εδώ και δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε για ένα πλάνο εκσυγχρονισμού, αλλά για ένα restart. Aντιμετωπίζουμε αυτό το restart μέσα από 3 πυλώνες: Συντήρηση δικτύου, δημουργία νέων έργων και επέκταση, αναπροσαρμογή της δομής που είναι οργανωμένη η αγορά. Το δύσκολο στον σιδηρόδρομο είναι ότι δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι μεμονωμένα από τα παραπάνω χωρίς να προχωράνε όλα ταυτόχρονα. Ήδη είμαστε στη διαδικασία στελέχωσης του νέου φορέα κάτι που θα γίνονταν γρηγορότερα αν δεν ήταν οι εκλογές. Ένα ακόμη κομβικό ζήτημα είναι οι ανθρώπινοι και οι οικονομικοί πόροι. Ο ΟΣΕ έχει προσωπικό 800 άτομα και με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα αυξηθεί κατά 250 υπαλλήλους ενώ έχει αυξηθεί το προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε έξτρα 200 εργαζόμενους. Ήδη έχουμε εντάξει στην πολιτική μας τον υπερδιπλασιασμό των πόρων για την συντήρηση του δικτύου».

Στην ομιλία της με τίτλο “Ports in a world in transition”, η κα Isabelle Ryckbost, Secretary General, ESPO – European Sea Ports Organisation, ανέφερε «Τιμή μου να συμμετέχω σε αυτό το συνέδριο. Η θεματολογία του είναι σημαντική, η Ελλάδα αποτελεί ένα διεθνές κέντρο. Είναι κρίσιμος ο ρόλος της για το εμπόριο, τα logistics για την Eυρωπαϊκή Ένωση. Το 2019 εισήχθη η έννοια της κλιματικής αλλαγής. Από το 2020 το εμπόριο και το οικονομικό περιβάλλον άλλαξε ραγδαία. Πλέον έχουμε στόχο για ανθρακικό αποτύπωμα net zero έως το 2050. Παράλληλα είχαμε και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που μας ανάγκασε να αναπροσαρμοστούμε. Επίσης την ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να βρούμε εναλλακτικές για το αέριο, πετρέλαιο κτλ. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν προέκυψαν πολλές προκλήσεις».

Το συνέδριο #porf23, πραγματοποιήθηκε από την ethosEVENTS σε συνεργασία με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), την Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Υπεύθυνος προγράμματος ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Λαζάρου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024