Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΟδικός ΤουρισμόςΗ μέχρι σήμερα πρόοδος στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης του ΟΣΕ
Δράσεις για τη διαφάνεια

Η μέχρι σήμερα πρόοδος στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης του ΟΣΕ

Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Ελληνικού Σιδηρόδρομου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο από τον υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, περιελάμβανε συγκεκριμένες δράσεις σε τέσσερις άξονες: Ασφάλεια, Διαφάνεια, Εξυγίανση, Ανάπτυξη. […]

Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Ελληνικού Σιδηρόδρομου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο από τον υπουργό Μεταφορών<...> & Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, περιελάμβανε συγκεκριμένες δράσεις σε τέσσερις άξονες: Ασφάλεια, Διαφάνεια, Εξυγίανση, Ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον άξονα της Διαφάνειας, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά και στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του οργανισμού, πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν σαφή επιταγή της ελληνικής κοινωνίας. Οι δράσεις που αναλήφθηκαν έως τώρα μπορούν να συνοψιστούν στα εξής σημεία:

Συμβουλευτική Υποστήριξη από Διεθνή Διαφάνεια
Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης προέβλεπε στενή συνεργασία με την παγκόσμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Διεθνής Διαφάνεια”, η οποία έχει ως στόχο την άσκηση της επιχειρηματικής λειτουργίας με ήθος και διαφάνεια. Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε και την πρώτη δράση που ξεκίνησε να υλοποιείται, λίγες ημέρες μόνο μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Η συνεργασία επισφραγίστηκε με τη συνάντηση που είχε ο sυπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών και η διοίκηση του ΟΣΕ με το Προεδρείο της ΜΚΟ τον περασμένο Αύγουστο. Έκτοτε, έχει εγκαθιδρυθεί συστηματική επικοινωνία και διαρκής επαφή, η οποία έχει οδηγήσει σε άντληση σημαντικής τεχνογνωσίας.
Συγκεκριμένα:
– Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση επί των διεθνών πρακτικών, της αξιοποίησης μεθόδων και της λήψης μέτρων που ενισχύουν τη διαφάνεια.
– Διαβιβάστηκε έντυπο υλικό προς προσαρμογή στα δεδομένα του ΟΣΕ.
– Προχωρά από το εντεταλμένο ανθρώπινο δυναμικό η επεξεργασία των διεθνών πρακτικών, ώστε να ενσωματωθούν στις εσωτερικές διαδικασίες του ΟΣΕ.
– Συντάσσεται Κώδικας Δεοντολογίας, κατ`αντιστοιχία με τα ισχύοντα σε διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο οποίος περιλαμβάνει ένα σύνολο αρχών και κανόνων που θα διέπουν την επικοινωνία και τη δραστηριότητα στο εσωτερικό και εξωτερικό του οργανισμού περιβάλλον. Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα δεσμεύει διοικήσεις και εργαζόμενους.

Ελεγκτικοί μηχανισμοί
– Έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί ανάλογα τα διευθυντικά στελέχη, ώστε οποιαδήποτε υπόνοια για κακοδιαχείριση να προκαλεί αυτόματα άμεση κινητοποίηση σε επίπεδο εσωτερικής διερεύνησης, αλλά και σε επίπεδο κίνησης νομικών / δικαστικών διαδικασιών.
– Ορίστηκε ανεξάρτητος εσωτερικός ελεγκτής, οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του οποίου ορίζονται από τον Νόμο 3429/2005, σύμφωνα με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και τους κανόνες της διαφανούς λειτουργίας που διέπουν κάθε υγιή Αγορά.
– Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΣΕ το καταστατικό λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας.
– Επιστρατεύτηκε το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, το οποίο διενεργεί τακτικούς ελέγχους σε σειρά επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.
– Ξεκίνησε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών (πρώην ΣΔΟΕ). Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εξονυχιστικοί απροειδοποίητοι έλεγχου στον εμπορευματικό τομέα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις εμπορευματικές μεταφορές αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εταιρική Οργάνωση
– Έχει ετοιμαστεί και σύντομα προκηρύσσεται διαγωνισμός για την επιλογή Ελεγκτικής Εταιρίας, η οποία θα εκπονήσει πλήρη σειρά εγχειριδίων διοικητικών διαδικασιών και θα οργανώσει και στελεχώσει μια σύγχρονη Υπηρεσία Ελέγχου Εσωτερικών Διαδικασιών στον οργανισμό, συμπληρωματικά της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.
– Αναβαθμίζονται και οργανώνονται από την αρχή οι υπηρεσιακές μονάδες των εταιριών του Ομίλου που είναι αρμόδιες για τις Προμήθειες και στελεχώνονται με έμπειρα στελέχη από το εσωτερικό της εταιρίας, αλλά και από την Αγορά.
– Όλοι οι διαγωνισμοί για προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών άνω των 5.000 € δημοσιεύονται πλέον σε εφημερίδες με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την εξασφάλιση δυνατότητας ίσης συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο, παρά το γεγονός ότι δεν επιβάλλεται από τους ισχύοντες νόμους και τους κανονισμούς προμηθειών.
– Έχει πραγματοποιηθεί διεξοδική επαναθεώρηση όλων των εκκρεμοτήτων και των διαδικασιών στον τομέα της μεταφοράς εμπορευμάτων, τόσο σε επίπεδο συμβάσεων με προμηθευτές και πελάτες, όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακών διαδικασιών (τιμολόγηση, ζύγιση, φόρτωση, κλπ), με στόχο τη θωράκιση του τομέα αυτού από κάθε απόπειρα κακοδιαχείρισης.

Ενεργοποίηση και εφαρμογή διαδικασιών
– Ύστερα από ατονία ετών, ενεργοποιήθηκαν τα Πειθαρχικά Συμβούλια των εταιριών του Ομίλου και ήδη ξεκίνησαν την εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων.
– Συστάθηκαν και ολοκλήρωσαν το έργο τους τρεις Επιτροπές για τη διερεύνηση του θέματος διάθεσης άχρηστου υλικού (ΣΚΡΑΠ). Μία για διερεύνηση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, μία για την έκταση της οικονομικής απώλειας και μία για τη διαπίστωση και τον καταλογισμό ευθυνών. Τα πορίσματα εστάλησαν στη δικαιοσύνη, ενώ βάσει αυτών παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης 15 εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων.

Αν και υπάρχουν ακόμα δράσεις που μένει να υλοποιηθούν, όπως για παράδειγμα η βελτίωση των διαδικασιών για την ανάθεση έργων, μελετών και προμηθειών σύμφωνα με το νέο εθνικό πλαίσιο και το κοινοτικό δίκαιο, οι ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή δρομολογηθεί είναι πολλές και σίγουρα έχουν ήδη ξεκινήσει να αποφέρουν καρπούς με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ορατά, τόσο στο εσωτερικό των εταιρειών όσο και στους συναλλασσόμενους.

Η διοίκηση του ΟΣΕ και των θυγατρικών εταιρειών παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων που θέτει το Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με στόχο την Ασφάλεια στα τρένα, τη Διαφάνεια σε κάθε δραστηριότητα, την Εξυγίανση των οικονομικών μεγεθών και την Ανάπτυξη του σιδηρόδρομου στη χώρα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024