Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΝέες προκλήσεις για τους τουριστικούς φορείς λόγω της κλιματικής αλλαγής
Κλιματική αλλαγή

Νέες προκλήσεις για τους τουριστικούς φορείς λόγω της κλιματικής αλλαγής

High Temperature Phone

Οι νέες προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή στους αρμόδιους του τουρισκού τομέα είναι η πρόβλεψη των αλλαγών και η συνεργασία για την αντιμετώπιση τους.

Ο καθηλωτικός καύσωνας που παρατηρείται παγκοσμίως έχει αναδείξει την επείγουσα ανάγκη για αλλαγή των τουριστικών συνηθειών. Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν φυσικά το περιβάλλον αλλά παράλληλα και τον τουρισμο και έτσι η αναπροσαρμογή των πρακτικών και των προσεγγίσεων της τουριστικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη, κρίνουν οι αρμόδιοι.

Η τεράστια επίδραση των πρωτόγνωρα υψηλών θερμοκρασιών σε όλη την υφήλιο γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, με πρόσφατο και γνώριμο στους Έλληνες παράδειγμα της διακοπής λειτουργίας της Ακρόπολης λόγω του καύσωνα. Ωστόσο ο υδράργυρος δεν φαίνεται να πτωεί κάποιους τουρίστες, που κατά χιλιάδες επισκέπτονται καθημερινά το μνημείο, για να πάρουν μια γεύση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από κοντά. Το αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι επισκέπτες να λιποθυμούν, όπως είδαμε πρόσφατα, και γενικότερα να μετατρέπεται μια μοναδική εμπειρία σε εφιάλτη. Η βοήθεια, που προσφέρει ο Ερυθρός Σταυρός μοιράζοντας νερά και φροντίζοντας τους επισκέπτες που υποφέρουν από θερμική εξάντληση, και το ανώτατο όριο στις πωλήσεις εισιτηρίων μπορεί να είναι προσωρινά μια απάντηση σε αυτή την κρίση, αλλά θα είναι αρκετή για την αντιμετώπιση του προβληματος διαχρονικά;

Όπως παρατηρείται αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι για τις διακοπές τους θα αποφύγουν περιοχές που έχουν ακραίες θερμοκρασίες και δυσχεραίνουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που ενδέχεται να αναδιαμορφώσει τις εποχιακές περιόδους ταξιδίων, με την αναζήτηση δροσερότερων προορισμών το καλοκαίρι και πιο ζεστών προορισμών το χειμώνα.

Το γεγονός αυτό είναι συναγερμός για τους αρμόδιους που καλούνται να αναλάβουν δράση για την προσαρμογή της βιομηχανίας στις νέες κλιματικές συνθήκες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της προώθησης πιο βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον τουριστικών πρακτικών. Η ανάπτυξη πράσινων τουριστικών προορισμών, η προώθηση της χρήσης αειφόρων μεταφορικών μέσων και η εκπαίδευση των ταξιδιωτών για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μερικές από τις προτάσεις που μπορούν να υιοθετηθούν.

Οι αλλαγές στις τουριστικές συνήθειες λόγω του καύσωνα αναδεικνύουν την ανάγκη για αναθεώρηση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ο τουρισμός πρέπει να επανασχεδιαστεί ώστε να είναι περισσότερο βιώσιμος και περιβαλλοντικά φιλικός. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να συνεργαστούν για την εφαρμογή μέτρων που θα προστατεύουν το περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα την ικανοποίηση και την ασφάλεια των ταξιδιωτών. Μόνο μέσω αυτής της συνεργασίας και προσαρμογής μπορεί να επιτευχθεί ένας βιώσιμος και ανθεκτικός τουριστικός τομέας στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024